30/3/12

Χορηγίες για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ

 
30/03/2012

Η Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ έχει ανακοινώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εν δυνάμει χορηγούς για χορηγίες που αφορούν τη διοργάνωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.



Οι χορηγίες μπορεί να καλύπτουν προσφορά προϊόντων, παραχώρηση υπηρεσιών ή κάλυψη δράσεων που είναι απαραίτητες για τη διοργάνωση της Κυπριακής Προεδρίας. Παράλληλα, οι χορηγοί επωφελούνται από την προβολή τους στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας.

Πριν την επίσημη ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η Γραμματεία προέβη σε επαφές με διάφορους εν δυνάμει χορηγούς για σκοπούς προσανατολισμού. Στη συνέχεια προχώρησε στην εν λόγω διαδικασία ακολουθώντας χρονοδιάγραμμα βάσει πρακτικών άλλων κρατών μελών που έχουν ασκήσει την Προεδρία. Η Δανία, για παράδειγμα, προχώρησε στη διαδικασία αυτή τον Ιούνιο 2011, έξι μήνες πριν την ανάληψη της Προεδρίας της.

Με την πρακτική αυτή, υιοθετείται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη και εκσυγχρονισμένη διαδικασία πρόσκλησης και επιλογής χορηγών για στήριξη κυβερνητικών δράσεων. Ο θεσμός των χορηγιών αποτελεί επίσης απτό παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα προς αμοιβαίο όφελος. Η γενικότερη εμπλοκή και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών στην Κυπριακή Προεδρία θεωρείται μεγάλης σημασίας και αυτή η διαδικασία παράλληλα συμβάλλει και προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχουν καθοριστεί οι όροι συμμετοχής στη διαδικασία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που θα έχουν οι χορηγοί (φορείς, εταιρείες ή οργανισμοί), ανάλογα με το ύψος της χορηγίας τους και τα κριτήρια επιλογής των χορηγών. Λεπτομέρειες αναφέρονται στο «Επεξηγηματικό Σημείωμα Χορηγιών Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ», που βρίσκεται αναρτημένο στην προσωρινή ιστοσελίδα της Γραμματείας στη διεύθυνση http://www.cy2012eu.gov.cy.