29/3/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση της Επιτροπής Γυναικών της ΠΑΣΥΔΥ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, στη Λευκωσία

29/03/2012





Να μη μεταδοθεί πριν τις 5 μ.μ.

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την εκδήλωση της ΠΑΣΥΔΥ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας η οποία συνδυάζεται με την παρουσίαση ενός πολύ ενδιαφέροντος θέματος που αφορά την υγεία του κοινού και την προστασία του από επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχονται σε καταναλωτικά προϊόντα.

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα που συμβολίζει τον αγώνα των γυναικών για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και της θέσης που τους αξίζει μέσα στην κοινωνία. Πρόσθετα είναι μια μέρα για τον απολογισμό της προόδου που έγινε και για τον καθορισμό και σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών με απώτερο στόχο την επίτευξη της ίσης μεταχείρισης μεταξύ όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου.

Η ημέρα αυτή για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι η ευκαιρία να κάνουμε μια αναδρομή και να κοιτάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει σε θέματα ισότητας, να εργαστούμε για νέες αλλαγές αλλά παράλληλα, να αποτίσουμε φόρο τιμής στο κουράγιο και την αυτοθυσία των γυναικών που και στην Κύπρο αλλά και αλλού με τους αγώνες τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία.

Αναχρονιστικές αντιλήψεις, στερεότυπα, ο άνισος καταμερισμός του ρόλου και των ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ζητήματα για τα οποία η σύγχρονη γυναίκα της Κύπρου χρειάζεται να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της.

Παρόλο που τα στοιχεία της αγοράς εργασίας της Κύπρου σε γενικές γραμμές μπορούν να θεωρηθούν θετικά, εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς αποκλεισμού και ανισοτήτων για τις γυναίκες. Οι γυναίκες στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν χαμηλό ποσοστό συμμετοχής και απασχόλησης έναντι του αντίστοιχου των ανδρών, ο τριτογενής τομέας απορροφά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου εργατικού δυναμικού και το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι ψηλότερο από εκείνο των ανδρών, παρόλο που παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Η ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο προωθεί στοχευμένες δράσεις για ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην απασχόληση, οι οποίες καλύπτουν όλες τις παραμέτρους που συνιστούν το θέμα.

Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω τη συνεχή προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και παρέχει προστασία στη γυναίκα υπό την ιδιότητα της ως μητέρα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει τροποποιηθεί πρόσφατα ο Νόμος για προστασία της Μητρότητας ώστε να παρέχει πληρέστερη προστασία στην έγκυο.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει την αρμοδιότητα για την εφαρμογή των Κανονισμών για προστασία της Μητρότητας στο πλαίσιο του Νόμου για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία, με βάση την οποία, όταν εργοδοτούνται γυναίκες σε εργασίες που ως εκ της φύσης τους μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία εγκύου, λεχώνας ή γαλουχούσας εργοδοτούμενης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προβαίνει σε εκτίμηση των κινδύνων και να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Η προστασία που παρέχει η νομοθεσία είναι απόλυτη και μπορεί να συνεπάγεται για τον εργοδότη τη μετακίνηση της εργαζόμενης σε άλλη ασφαλή εργασία και αν αυτό δεν είναι εφικτό προβλέπεται η απαλλαγή της εργοδοτούμενης από την εργασία για όλο το διάστημα που απαιτείται για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας της, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματά της.

Κλείνοντας χαιρετίζω και πάλι την πρωτοβουλία της ΠΑΣΥΔΥ να διοργανώσει τη σημερινή επετειακή αλλά και πολύ χρήσιμη εκδήλωση, και διαβεβαιώνω ότι για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας και της πολιτικής που κατοχυρώνουν την ισότητα ανδρών και γυναικών είναι προτεραιότητα.