29/3/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει η Κίνηση για την Ευημερία των Τυφλών, στη Σχολή Τυφλών, στη Λευκωσία

29/03/2012







Η σημερινή συνέντευξη Τύπου στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού γύρω από δυο εκδηλώσεις που αποτελούν πια θεσμό για τον τόπο μας. Την καθιερωμένη πορεία «Περπατώ με τους Τυφλούς» που πραγματοποιείται για 30ή χρονιά και το «Απριλιάτικο Πανηγύρι» που διοργανώνεται για 20ή συνεχή χρονιά.

Τα Οργανωμένα Σύνολα της Κίνησης για την Ευημερία των Τυφλών που είναι η Σχολή Τυφλών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ευημερίας των Τυφλών, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Τυφλών Παιδιών προσφέρουν απλόχερα τον χρόνο και την αγάπη τους τόσο για τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων όσο και για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει. Τους συγχαίρω θερμά τόσο για το έργο τους όσο και για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία. Με τις κοινωφελείς εθελοντικές τους δραστηριότητες και πρωτοβουλίες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Η πορεία «Περπατώ με τους Τυφλούς» και το «Απριλιάτικο Πανηγύρι» είναι δύο εκδηλώσεις που αγκαλιάστηκαν με αγάπη από ολόκληρη την κοινωνία και αποτελούν κομμάτι από τη ζωή μας. Στοχεύουν πρώτιστα στη διαφώτιση γύρω από τα θέματα των ατόμων με οπτική αναπηρία ενώ παράλληλα αποτελούν ένα τρόπο συλλογής χρημάτων, απαραίτητων για την υλοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας που πραγματοποιούνται μέσω της Κίνησης για την Ευημερία των Τυφλών. Περαιτέρω, συμβάλλουν στην εξοικείωση του κοινού με το ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται, την ανατροπή της κοινωνικής προκατάληψης, τη συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση γύρω από τα προβλήματα αλλά και τις ικανότητες των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Με την παρουσία μας στις ξεχωριστές αυτές ετήσιες εκδηλώσεις τιμούμε αυτή την εθελοντική προσφορά, τους υποστηρικτές και τους διοργανωτές. Τιμούμε την αγάπη, τη γενναιοδωρία και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Με την παρουσία μας τιμούμε τον σκοπό και στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια τους.

Η ανάπτυξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης επιτυγχάνεται ευκολότερα αν συνδυάσουμε την κρατική μέριμνα με την εθελοντική δράση των οργανωμένων συνόλων.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τις ανησυχίες των τυφλών για την κοινωνική ένταξη και επαγγελματική τους αποκατάσταση, πέρα από την ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων παροχής επιδομάτων από το κράτος και την επιχορήγηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες, η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια σημείωσε ακόμη ένα θετικό βήμα. Εισήγαγε για πρώτη φορά, μέσα από ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, τον θεσμό της ποσόστωσης παραχωρώντας σε άτομα με αναπηρίες το 10% του αριθμού των θέσεων εργασίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως είναι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, από την ημερομηνία εφαρμογής του Νόμου έχουν προσληφθεί με το μέτρο αυτό περίπου 50 άτομα σε θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυτή η απόφαση που έγινε πράξη είναι ενδεικτική της κοινωνικής ευαισθησίας με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. Ευχαριστώ επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους και που, είμαι βέβαιη, θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχία των ωραίων αυτών εκδηλώσεων.