21/3/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το Κυπριακό
21/03/2012
Δέχομαι σκληρή και εξοντωτική κριτική, διότι μένω συνεπέστατος σε όσα έχω υποσχεθεί στον κυπριακό λαό για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά θα παραμείνω συνεπής ως το τέλος, όποιο και αν είναι το τίμημα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την εισαγωγική του ομιλία, ερωτηθείς για το πώς η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές σε σχέση με το φυσικό αέριο και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και ευρύτερα έχει αναβαθμιστεί», προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα «εμείς, χωρίς να υποβαθμίζουμε τους κινδύνους από την αναβάθμιση και την επιθετικότητα της Τουρκίας σήμερα, τολμήσαμε και ρισκάραμε. Διακινδυνέψαμε αφού πρώτα διασφαλίσαμε ότι οι κινήσεις που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία να καθορίσει την ΑΟΖ με γειτονικές χώρες αποτελεί ένα είδος ασφαλιστικής δικλίδας. Οι διεθνείς σχέσεις που αναπτύξαμε μας έδωσαν τη δυνατότητα ο διεθνής παράγοντας συλλήβδην να υπερασπιστεί την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει αυτές τις έρευνες και να κάνει ξεκάθαρο ότι με βάση τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτο δικαίωμα να προβεί σε αυτές τις έρευνες».

Σημείωσε ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και πολύ προσεκτικά και αναλύουμε συνεχώς τις κινήσεις και την ευρύτερη στάση της Τουρκίας και τις αντιδράσεις της», τονίζοντας ότι «δεν προτιθέμεθα να λυγίσουμε μπροστά στις απειλές. Εφόσον βρισκόμαστε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και λειτουργούμε στα πλαίσια του Δίκαιου της Θάλασσας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με αποφασιστικότητα, χωρίς να υποτιμούμε ποσώς τους κινδύνους που προκαλούνται από την αρνητική στάση και την επιθετικότητα της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι «στέλνω ξανά μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ανεύρεση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν είναι σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με την προϋπόθεση ότι θα λύσουμε το Κυπριακό με μια κοινά αποδεκτή, λειτουργική και βιώσιμη λύση, οι Τουρκοκύπριοι θα καρπωθούν επίσης μέρος αυτού του δώρου που μας έχει προσφέρει η φύση. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία», είπε.

Πρόσθεσε πως αν το Κυπριακό επιλυθεί με ειρηνικά μέσα και απαλλαχθεί η Κύπρος από την κατοχή και τον εποικισμό, τότε οι σχέσεις της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, καθώς και με την Ελλάδα θα είναι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Σε ερώτηση αν με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις στο Κυπριακό, ο ίδιος έχει πάρει απόφαση σε σχέση με το θέμα υποβολής ή όχι υποψηφιότητας του στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι όντως το θέμα αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει βιαστεί «όπως κάποιοι άλλοι ένα, ενάμιση χρόνο πριν από τις Προεδρικές Εκλογές να τα αφήσουμε όλα στην άκρη, να καταστροφολογούμε, να μηδενίζουμε τα πάντα για να κερδίζουμε πόντους διότι θα είμαστε υποψήφιοι στις Προεδρικές Εκλογές».

Επισήμανε ότι αν θα είναι υποψήφιος ή όχι αυτό θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις και από τη βούληση του κόμματος του και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί τώρα να δεσμεύσει ούτε το κόμμα του ούτε τον εαυτό του εκ προοιμίου.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας το θέμα αυτό θα αποφασιστεί «στην ώρα του, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από διάλογο», προσθέτοντας ότι «ο λόγος ο δικός μου σίγουρα, επειδή με αφορά προσωπικά, θα είναι σημαντικός για να μην πω καθοριστικός».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαπραγματεύεται λύση στο Κυπριακό χωρίς τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, πλην του ΑΚΕΛ, και ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει για να αντιστραφεί η εικόνα αυτή στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ο ίδιος δεν είναι ο μόνος Πρόεδρος που διαπραγματεύεται χωρίς τη στήριξη των πολιτικών ηγεσιών, προσθέτοντας ότι «αυτό έχει επαναληφθεί και επί άλλων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξέφρασε την ευχή να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «τότε όλοι θα κριθούμε».

Όπως είπε, μια λύση «θα τεθεί ενώπιον και των πολιτικών κομμάτων, ενώπιον και του λαού, και στον καθένα ξεχωριστά από μας» και θα ψηφίσουμε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει μπροστά στον κυπριακό λαό δίλημμα σε δημοψήφισμα εάν δεν υπάρχει συμφωνημένη λύση. «Προηγουμένως δεν υπήρχε συμφωνημένη λύση όταν πήγαμε στο δημοψήφισμα και θέλω να το σημειώσω αυτό. Δεν κατηγορώ κανένα. Δεν ρίχνω ‘σπόντες’ τώρα εγώ. Όμως λέω κάποιες αλήθειες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις από πολιτικές δυνάμεις για μη ενημέρωση τους σε σχέση με το θέμα του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το θέμα αυτό ακόμη «δεν έχει μπει σε κανάλια τέτοια που να μπορούμε να μιλούμε για λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου», σημειώνοντας ότι οι χειρισμοί για το φυσικό αέριο χρειάζονται πάρα πολλή προσοχή. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση πραγματεύεται και διαπραγματεύεται το θέμα του φυσικού αερίου «μέσα από όλες τις διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν κάποιες στιγμές που δέχθηκε πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα ούτως ώστε να αποκαλύψει τις προθέσεις του σε σχέση με το θέμα υποβολής υποψηφιότητας του στις ερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο διεθνής παράγοντας αντιλαμβάνεστε ότι ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενδιαφέρεται να είναι ένας Πρόεδρος ο οποίος έχει τη βούληση να εργαστεί σκληρά για λύση στο Κυπριακό και όχι να ‘ρίχνει’ συνθήματα, τα οποία μας παίρνουν πίσω».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε «εάν αυτός ο Πρόεδρος είναι τόσο ανίκανος να αναπτύξει διεθνείς σχέσεις, πώς θα είναι δυνατό να τον καλούν να διεκδικήσει ξανά την Προεδρία και να εύχονται να κερδίσει την Προεδρία για να χειριστεί περαιτέρω το Κυπριακό; Είναι ένα ερώτημα το οποίο θέτω ρητορικά, αλλά έχει πολλή ουσία», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει γιατί δεν αξιοποιούμε την Προεδρία της ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό και την προώθηση εθνικών μας θεμάτων τη στιγμή που καλούμε την ΕΕ να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η Προεδρία είναι θεσμική υπόθεση της ΕΕ. Εκείνος που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου πρέπει να είναι αντικειμενικός διαμεσολαβητής μεταξύ όλων των χωρών μελών και να προωθεί τις αποφάσεις της ΕΕ και κανενός άλλου.

Η Τουρκία προσπάθησε να ‘ευνουχίσει’ τη δική μας Προεδρία και να μειώσει τη σημασία της σπέρνοντας συνεχώς δαιμόνια ότι ‘η Κύπρος είναι μισό κράτος, είναι άνθρωποι, οι οποίοι ξέρουν μόνο το δικό τους, θα προωθήσουν τα δικά τους εθνικά συμφέρονται και θα ζημιώσει η ΕΕ’.

Η Προεδρία αυτή τη στιγμή θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα του μακροχρόνιου δημοσιονομικού πλαισίου της νέας αγροτικής πολιτικής, της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και πολλά άλλα πολύ σοβαρά και κεφαλαιώδη ζητήματα που βρίσκονται μπροστά στην ΕΕ.

Εάν δώσουμε το μήνυμα ότι θα ασκήσουμε την Προεδρία χάριν της Κύπρου και μόνο, νομίζω χάσαμε το παιχνίδι και θα χάσουμε και όλη τη συμπάθεια την οποία τρέφουν για μας και όλη την εμπιστοσύνη την οποία έχουν εκφράσει προς την Κύπρο δημόσια απαντώντας στην Τουρκία ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και θα ασκήσει την Προεδρία όπως πρέπει και όπως την ασκούν όλα τα ισότιμα μέλη της ΕΕ.

Με την άσκηση της Προεδρίας να είστε σίγουροι ότι υπογραμμίζεται και αναβαθμίζεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντικειμενικά, από μόνη της. Κατά συνέπεια, εμείς δεν θα στραφούμε ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα γιατί θα ασκήσουμε την Προεδρία. Αλλά κατά τη δική μου την εκτίμηση, με την άσκηση της Προεδρίας εξυπηρετούνται αντικειμενικά και τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν για το Κυπριακό ειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Εμείς δεν θα πούμε ότι τις αρνούμαστε επειδή θα ασκήσουμε την Προεδρία. Αυτές οι αποφάσεις είναι εκεί και ισχύουν και θα τις υπερασπιστούμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο σχέδιο που θα προωθήσει ώστε να πειστεί η Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, δεδομένου ότι η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τις συνομιλίες στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ήδη προωθούμε σχέδιο».

Πρόσθεσε ότι παρά τις κριτικές που έχουν ακουστεί πως θα εξαγγελθεί πολυμερής διάσκεψη, «δεν θα εξαγγελθεί διάσκεψη», επισημαίνοντας ότι «εμείς, συνεχώς ‘αυτοπυροβολούμαστε’. ‘Πυροβολούμε τα πόδια μας’, και όσον είναι μόνο τα πόδια μας μπορεί να ανανήψουμε, αλλά ελπίζω να μην προβούμε και σε άλλες απόπειρες αυτοκτονίας - το κάναμε πολλές φορές ως τώρα ως Κύπριοι και ελπίζω να το αποφύγουμε περαιτέρω.

Έχουμε πετύχει να πείσουμε ότι όντως δεν έχουμε εμείς ευθύνη επειδή δεν υπήρχε πρόοδος στη διάρκεια του Greentree 1 και του Greentree 2 και άλλων χρονικών περιόδων που μεσολάβησαν μεταξύ συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος φαίνεται ότι δεν θα κηρύξει αδιέξοδο και δεν θα καλέσει μια τέτοια διάσκεψη.

Από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε ξεκάθαρο - και είναι στα πλαίσια ακριβώς των δικών μας χειρισμών, του σχεδίου μας - ότι μπορούμε και θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και μετά την 1η Ιουλίου. Αν η Τουρκία θα αρνηθεί δεν θα πληρώσουμε εμείς το τίμημα για αυτό. Στο κάτω-κάτω δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς αν θα αρνηθεί η Τουρκία.

Η Τουρκία την άρνηση της θα πρέπει να την δικαιολογήσει η ίδια και να την πληρώσει η ίδια αν υπάρχουν επιπτώσεις πάνω σε αυτό. Συνεπώς, νομίζω ότι οι χειρισμοί μας είναι θετικοί και ως τώρα τουλάχιστον είναι αποτελεσματικοί. Όταν έλεγα οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές, (εννοούσα) θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις από τον Γενικό Γραμματέα, από τον διεθνή παράγοντα».

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για όσα προανέφερε για τον διεθνή παράγοντα σε σχέση με τυχόν δική του υποψηφιότητα για τις ερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε πετύχει να κερδίσουμε συμπάθειες για την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι η έγνοια είναι να μην μείνει άλυτο το Κυπριακό. Αυτή την έγνοια, πρόσθεσε, «την καταλαβαίνουν και οι ξένοι. Και επειδή εγώ έχω καλό ‘αυτί’ και στις ανησυχίες των ξένων και έχουν και εκείνοι καλό ‘αυτί’ σε ό,τι αφορά στις δικές μου διαβεβαιώσεις για τις προσπάθειες μας για επίλυση του Κυπριακού, έχουμε πείσει ότι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα».

Τόνισε ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα για λόγους υποκειμενικούς, για χάριν της υστεροφημίας μας, αλλά θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα χάριν των συμφερόντων του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Κληθείς να αναφέρει δύο παραδείγματα δικών του χειρισμών, ως διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, τους οποίους εκ των υστέρων έκρινε λανθασμένους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν νομίζω ότι είναι η ώρα τώρα να κάνω εκτίμηση της δικής μου Προεδρίας στο σύνολο της. Αυτό σας διαβεβαιώνω ότι θα γίνει στο τέλος του χρόνου». Πρόσθεσε ότι «εγώ θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ και όσο με κρατούν οι δυνάμεις μου, όσο είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και τίποτε άλλο».

Ερωτηθείς για το θέμα διαβούλευσης με την Ελλάδα για τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι «είναι για τις τέσσερις ελευθερίες που είπα ότι θα διαβουλευθούμε με την Ελλάδα για τους Τούρκους υπηκόους». Πρόσθεσε ότι αυτή η διαβούλευση έγινε και από προηγούμενους Προέδρους της Δημοκρατίας.
«Είναι θέμα βεβαίως και της Ελλάδας να πει ότι ο περιορισμός θα ισχύει και για την Ελλάδα, δεν είναι μόνο για την Τουρκία. Περιορίζουμε την Τουρκία, αλλά και μέσα από την ελλαδική συγκατάθεση. Αν δεν υπάρχει συγκατάθεση από την Ελλάδα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ του αποδίδει ιδεολογική προσέγγιση στον υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή κεντρική Κυβέρνηση και ερωτηθείς αν οι θέσεις του ΔΗΣΥ αποτελούν διολίσθηση από τον οδυνηρό συμβιβασμό της ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε ονόματα και ούτε να μπει σε αντιπαραθέσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε αν «θέλουμε χαλαρή ομοσπονδία ή θέλουμε μια ομοσπονδία, όπου η κεντρική Κυβέρνηση θα κέκτηται τέτοιων εξουσιών ώστε να διασφαλίζεται η ενότητα του κράτους, η ενότητα των θεσμών και η ενότητα του λαού». Το δεύτερο, πρόσθεσε, «είναι μια διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς», σημειώνοντας ότι έχει προσπαθήσει αυτή τη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς να την διασφαλίσει μέσα από τις συνομιλίες και «ευτυχώς τα καταφέραμε», είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου, «θέλει πιο χαλαρή και από τη χαλαρή ομοσπονδία. Ο κ. Έρογλου θέλει ουσιαστικά να οδηγηθούμε στα πρόθυρα της συνομοσπονδίας. Αυτό πρέπει να το κρίνουν όλοι. Εγώ εμμένω ότι αυτά, στα οποία έχουμε καταλήξει με τον κ. Ταλάτ εξυπηρετούν την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών. Και επιμένω σε αυτά».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «το θέμα μας είναι να απαλλαγούμε από την κατοχή, διότι έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία, έχουμε να κάνουμε με τους φίλους μας τους Τουρκοκύπριους και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εγγυάται ακριβώς την ενότητα του κράτους και του λαού. Αυτό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε και όχι τώρα να οδηγούμαστε σε ιδεολογικές αγκυλώσεις, στρεβλώσεις, φιλοσοφίες κλπ.
Μια είναι η φιλοσοφία η δική μου: Πώς η Κύπρος απαλλάσσεται από την κατοχή και επανενώνεται ο κυπριακός λαός. Από εκεί και πέρα ας αποφασίσουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στα πλαίσια της ενωμένης Κύπρου ποιο θα είναι το σύστημα το οποίο θα ακολουθήσουν».

Ερωτηθείς αν έχει γίνει πρόσφατα δημοσκόπηση για το πόσο θέλει η ελληνοκυπριακή κοινότητα την ομοσπονδιακή λύση, όπως την έχει περιγράψει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι για ομοσπονδία μιλάμε μόνο μετά από την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους. «Είπα ότι είναι οδυνηρή η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και αν δεν το καταλάβουμε ως λαός, τότε θα μας μείνει η διχοτόμηση. Είναι απλό το ζήτημα. Αυτό είναι το δίλημμα που μπαίνει μπροστά μας. Αυτή την ώρα που ο κυπριακός λαός δεν έχει κάτι συγκεκριμένο, μια συμφωνία, μπροστά του σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ασφαλώς όταν ρωτήσεις οι περισσότεροι λένε ‘δεν θέλω την ομοσπονδία’. Αλλά όταν τεθούμε προ των ευθυνών μας τότε είναι που μετρά για εμένα τι θα πει ο κυπριακός λαός».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει πρόταση του ΔΗΣΥ για διεύρυνση των συνομιλιών, ούτως ώστε να παρακαθίσει στο τραπέζι και η Τουρκία και ερωτηθείς γιατί δεν αποδέχεται αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν την αποδέχεται κανένας άλλος εκτός από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Συλλήβδην όλοι απορρίπτουν αυτή την άποψη. Διότι πού οδηγούμαστε; Στο να παρακαθίσει η Τουρκία. Μα αυτό θέλει η Τουρκία με την τετραμερή. Οδηγούμαστε σε τετραμερή στο τέλος της ημέρας. Και θα συνομιλούμε με την Τουρκία. Τελευταίως θέλει, μάλιστα, να είναι ‘το κράτος από εκεί και το κράτος από εδώ’».

Ανέφερε ότι «είναι λανθασμένη αυτή η εισήγηση και δεν μπορώ να την δεχθώ, με όλο τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Θα οδηγηθούμε σε αυτό που θέλει η Τουρκία. Και πιέζει και τον Γενικό Γραμματέα να κάνει τετραμερή. Στο τέλος της ημέρας αυτό θα γίνει. Είμαστε υπέρ της τετραμερούς; Αφού κατηγορούμε τον Πρόεδρο ότι έχουμε αδιέξοδα και ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει τετραμερή ή πενταμερή. Αυτοί που κατηγορούν τον Πρόεδρο λένε ούτε λίγο ούτε πολύ να έρθει και η Τουρκία μέσα. Για να έρθει η Τουρκία μέσα, όμως, πρέπει να είναι τετραμερής».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι διαχρονικά οι πολιτικές δυνάμεις προβαίνουν σε συνεργασίες για τις Προεδρικές Εκλογές με βάση το Κυπριακό και σε αυτή τη βάση επιλέγουν υποψήφιο, ο οποίος τελικά μένει μόνος του με τις μόνιμες διαφωνίες εκείνων που αρχικά τον υποστήριξαν για την εκλογή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εγώ, προσωπικά, στην κυριολεξία βασανίζομαι διότι μένω συνεπέστατος στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Πρόεδροι μέχρι τώρα.

Παρόλο που όλοι οι άλλοι έχουν στραφεί εναντίον στο τέλος της ημέρας για λόγους δικούς τους. Αυτούς που έχεις περιγράψει αυτή τη στιγμή. Εγώ επιμένω. Επιμένω και δέχομαι αυτή τη σκληρή και εξοντωτική κριτική. Τι άλλο να κάνω δηλαδή; Και με ρωτάτε αν κάναμε δημοσκόπηση να δούμε τι λέει ο κόσμος. Μα όταν ο κόσμος δέχεται πλύση εγκεφάλου μέρα-νύχτα και του λένε οι κομματικοί ταγοί ‘καταστροφή, μακριά από τον Χριστόφια, μακριά από την πολιτική, μακριά από τη διζωνική’, τότε τι να κάνει ο απλός ο άνθρωπος; Θεωρώ ότι είναι εμπαιγμός να αγωνίζεσαι να πείσεις τον κόσμο για μια λύση ως χθες και σήμερα να μεταλλάσσεσαι, να γίνεσαι άλλο κόμμα, άλλος άνθρωπος», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και αναφέρθηκε στα παραδείγματα με τις ιδέες Γκάλι, όταν κάποιοι τις υποστήριζαν και στη συνέχεια άλλαξαν πολιτική, στο θέμα των πυραύλων S300 και στο Σχέδιο Ανάν.

«Εγώ δέχομαι τόσα ‘χαστούκια’, διότι μένω συνεπέστατος σε όσα έχω υποσχεθεί στον κυπριακό λαό για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Θα παραμείνω συνεπής ως το τέλος, όποιο και αν είναι το τίμημα», είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τις θέσεις όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, για να γνωρίζει ο κόσμος τις πραγματικές θέσεις όλων των κομμάτων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ακούετε τις θέσεις των κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό που δεν ακούετε είναι τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Και δεν δεσμεύομαι ότι αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τόσες αναλήθειες και τόσες διαστρεβλώσεις, δεν θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την υστεροφημία του. Δεν μπορεί να είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα το επιτρέψω αυτό».

Τέλος, ερωτηθείς αν απέστειλε πριν από δύο χρόνια επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, καθώς τον τελευταίο καιρό κάποιοι αμφισβητούν κατά πόσο απεστάλη, και σε ερώτηση γιατί δεν δίνει την επιστολή στη δημοσιότητα, αλλά και αν έχει λάβει απάντηση από τον Γενικό Γραμματέα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «φυσικά και έστειλα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα για την Αμμόχωστο. Η απάντηση που έλαβα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ήταν ότι στα πλαίσια της λύσης του Κυπριακού θα διευθετηθεί και το θέμα της Αμμοχώστου.

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι φθάσαμε στο σημείο να αμφισβητούνται τα πάντα. Έκανα όσα κανείς άλλος για την Αμμόχωστο. Δεν θέλω ‘ευχαριστώ’, αλλά λίγο σεβασμό τον απαιτώ».