18/1/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών λειτουργίας του Παγκύπριου Γυμνασίου
18/01/2012







Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων λειτουργίας του Παγκύπριου Γυμνασίου.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είναι ένας σημαντικός θεσμός για την Κύπρο, με ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Ιδρύθηκε το 1812 από τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου και το παλαιότερο απ΄ όλα τα εκπαιδευτήριά της.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της Κύπρου. Παρείχε και παρέχει πάντοτε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα εκπαιδευτήριο που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και έχει συνδεθεί με σημαντικές ιστορικές στιγμές και αγώνες της Κύπρου. Από το Παγκύπριο Γυμνάσιο επίσης αποφοίτησαν πολλά επιφανή στελέχη της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου κατά τα 200 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του.

Κυρίες και κύριοι,

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ως το ιστορικότερο σχολείο της Κύπρου, πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχίσει τον ευρύτερο πνευματικό του ρόλο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα λάβουμε ως Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση και την αναβάθμιση του ρόλου του.

Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι η κτηριολογική αναβάθμιση του Παγκύπριου, η οποία είναι απαραίτητη για να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές, θα προωθηθεί με απόλυτο σεβασμό στην αποστολή και την ιστορία του. Σημειώνεται ότι οι επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια διέπονται από την εξής βασική αρχή: σεβασμός στο πρωτότυπο, υπό τις προϋποθέσεις ότι διασφαλίζονται οι λειτουργικές ανάγκες του κτηρίου και επιτυγχάνεται η στατική και αντισεισμική του επάρκεια.

Επίσης, στα πλαίσια της αναβάθμισης του Παγκύπριου Γυμνασίου, πέρα από το θέμα της κτηριολογικής υποδομής, ενημερώνομαι ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βλέπει θετικά το ενδεχόμενο διεύρυνσης της εκπαιδευτικής του περιφέρειας και θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορούν να εγγράφονται σε αυτό μαθητές που κατοικούν σε άλλες περιοχές της Λευκωσίας ή/και άλλων πόλεων. Σήμερα ο Υπουργός Παιδείας με ενημέρωσε ότι το θέμα μετατροπής και σε Γυμνάσιο-Λύκειο είναι στις σκέψεις του Υπουργείου, συζητείται και θα συζητηθεί και με τους άμεσα ενδιαφερόμενους ούτως ώστε να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά στο Μουσικό Σχολείο που λειτουργεί εντός του Παγκυπρίου Γυμνασίου, συμβάλλει θετικά στην εικόνα και στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση του σχολείου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα δείγματα του έργου του που έχει παρακολουθήσει η κυπριακή κοινωνία και είχα και προσωπικά την ευκαιρία να απολαύσω.

Με βάση το διάλογο προχωρούμε στην αναβάθμιση του Παγκύπριου Γυμνασίου, με σεβασμό στο παρελθόν του, για το παρόν του και κυρίως για το μέλλον του. Τονίζω ότι ο διάλογος με όλους τους φορείς θα συνεχιστεί και θα πραγματοποιείται σε όλες τις φάσεις αναβάθμισης του Παγκύπριου Γυμνασίου. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την ιστορική, πνευματική και εκπαιδευτική αποστολή του Παγκύπριου Γυμνασίου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο έχει καταστεί σύμβολο για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Εδώ βρίσκονται χαραγμένες μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας της Κύπρου. Σελίδες από τον ηρωικό αντιαποικιακό αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία. Σελίδες που σχετίζονται με την υπεράσπιση του Εθνάρχη Μακαρίου και της δημοκρατίας στον τόπο μας. Σελίδες από την προσπάθεια μας να αποτινάξουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας.

Η αναβάθμιση του Παγκύπριου Γυμνασίου εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της γενικότερης αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ως Κυβέρνηση κατατάσσουμε τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας αφού, κατά την εκτίμησή μας, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.

Η φετινή χρονιά αποτελεί την αφετηρία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την εκπαίδευση και τη χώρα μας αφού το νέο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, με τη σταδιακή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, από τον Σεπτέμβριο μετατρέπεται από όραμα σε πραγματικότητα. Όραμά μας για την παιδεία είναι η δημιουργία του ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου για όλους, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Μέσα σε συνθήκες αποδοχής της διαφορετικότητας, σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων και των προτιμήσεων και με την ενίσχυση των κλίσεων και των ταλέντων θα οδηγούνται όλοι να βρουν το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν και να τον διατρέξουν μέχρι το τέλος.

Με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση η σύγχρονη Κύπρος θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός που επιτυγχάνουμε σήμερα στην παιδεία είναι το διαβατήριο που εισάγει την Κύπρο, τους νέους και νέες μας, στην κοινωνία του αύριο, στην κοινωνία της δικαιοσύνης, της ισότητας, της γνώσης και της δημιουργίας.

Γνώμονας των προσπαθειών μας είναι η σύνθεση απόψεων και ιδεών. Με συναίνεση μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικές και συγκεκριμένες λύσεις στις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε και έτσι να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη πολιτική. Η επιτυχία στηρίζεται στη συλλογική θέληση και αποφασιστικότητα. Στηρίζεται στη συλλογική προσπάθεια και είναι υποχρέωσή μας να συνθέσουμε, μέσα από τη διαφορετικότητα των θέσεων και απόψεων, μια κοινή γραμμή.

Κυρίες και κύριοι,

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή τελετή έναρξης. Συγχαίρω θερμά τη Διεύθυνση, τον Καθηγητικό Σύλλογο και τη μαθητική κοινότητα του Παγκύπριου Γυμνασίου τόσο για τη διοργάνωση της σημερινής τελετής όσο και για το πλούσιο πρόγραμμα εορτασμών για 200 χρόνια λειτουργίας του σχολείου.