11/09/2011
Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος, δεν συμβαίνει σε κανένα κοσμικό κράτος στον κόσμο που έχει ως βασικότατη αρχή τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας προχθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι νέες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που έγιναν προχθές επιβεβαιώνουν ξανά ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δεν επιχειρεί απλά επέμβαση στα πολιτικά πράγματα του τόπου, αλλά επιχειρεί να ποδηγετήσει την πολιτική ζωή του τόπου καθορίζοντας τη γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό, κάνοντας επαφές και φτιάχνοντας συμμαχίες με πολιτικά κόμματα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Με αυτό τον τρόπο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας από φορέας ενότητας, σύνεσης και συναίνεσης που θα μπορούσε να είναι καθίσταται φορέας διχόνοιας και διάσπασης στο εσωτερικό μέτωπο. Αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος, δεν συμβαίνει σε κανένα κοσμικό κράτος στον κόσμο που έχει ως βασικότατη αρχή τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο κοσμικό κράτος, είναι και κράτος δικοινοτικό, όπως καθορίζει το Σύνταγμα, το οποίο όλοι πρέπει να σέβονται περιλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου.
Τα κόμματα καλούνται να τοποθετηθούν αν είναι διατεθειμένα να εκχωρήσουν ολόκληρο ή μέρος του ρόλου τους στον Αρχιεπίσκοπο. Καλούνται να τοποθετηθούν αν η Κύπρος θα πρωτοτυπήσει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο με την άσκηση της πολιτικής από την Εκκλησία και όχι από την εκλελεγμένη πολιτική ηγεσία, όπως γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα κράτη.
Τελικά τα κόμματα και όλοι θα πρέπει να απαντήσουν: Είμαστε ή δεν είμαστε ευρωπαϊκό κράτος;»
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου έδωσε το «πράσινο φως» στον Υπουργό Οικονομικών σε σχέση με περικοπές ύψους 200 εκ. ευρώ από κοινωνικές παροχές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όχι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι στα πλαίσια της προσπάθειας της Κυβέρνησης για εξυγίανση των οικονομικών του κράτους υπάρχει η πρόνοια και η θέση για στόχευση των κοινωνικών παροχών, όπως άλλωστε έχει λεχθεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ότι δηλαδή χρειάζεται να γίνει αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Κυβέρνηση και αυτό θα γίνει όπως και όλα τα άλλα ζητήματα, σε διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα».
Ερωτηθείς για το θέμα δανειοδότησης από τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όπως είπε ο κ. Καζαμίας χθες, για τα ζητήματα που αφορούν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου γίνονται επαφές και ενέργειες. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία όμως ακόμη δεν έχει ‘κλείσει’ και αφού υπάρξει και αποφασιστεί αυτή η συμφωνία θα δοθεί (στη δημοσιότητα) και θα συζητηθεί με διαφάνεια».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός δεύτερου οικονομικού πακέτου. Αυτό γίνεται σε επαφή και σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και με τα πολιτικά κόμματα. Αποφεύγουμε τις πολλές δημόσιες συζητήσεις, διότι είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι δημόσιες συζητήσεις αποδεικνύονται ατελέσφορες και αντιπαραγωγικές και εμείς θέλουμε σύντομα να έχουμε κατάληξη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Άλλωστε, όλοι μας παρακολουθούν και θέλουμε η Κύπρος να μπορέσει μέσα από αποφάσεις να εξυγιάνει την οικονομία της και να μπορέσουμε, στηριζόμενοι στις υγιείς βάσεις που έχει η οικονομία, όπως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι μας λένε, να προχωρήσουμε μπροστά».
Κληθείς να πει αν η αύξηση του φόρου στα μερίσματα και στις καταθέσεις αποτελεί συνεισφορά του πλούτου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το πρώτο πακέτο περιλαμβάνει πέραν από τα διάφορα ζητήματα που έχουν τεθεί και τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων και τη συνεισφορά του πλούτου. Ο στόχος στο δεύτερο πακέτο στηρίζεται σε τέσσερις άξονες που είναι η αύξηση των εσόδων, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η πάταξη της φοροδιαφυγής – και αυτό το υπογραμμίζω διότι είναι μια πάγια θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων – η στήριξη της ανάπτυξης που επιβάλλεται να γίνεται για να μπορέσουμε να έχουμε και νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις στην Κύπρο. Από κει και πέρα, από τη στιγμή που ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θέλουμε να μπούμε σε μια δημόσια συζήτηση, εφόσον υπάρχει ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ευρύτερα με τους κοινωνικούς εταίρους. Εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε πώς τα πράγματα διαμορφώνονται».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι κατά το δυνατόν, ο καθένας να συνεισφέρει στη βάση των δυνατοτήτων που έχει να συνεισφέρει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, αλλά ταυτόχρονα και για να αντιμετωπιστεί το καθοριστικό που είναι τα συσσωρευμένα για δεκαετίες διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία, διότι είναι εδώ που θα ‘ανοίξουμε’ την προοπτική της κυπριακής οικονομίας».