Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας ΄Ελσης Χριστόφια στο φιλανθρωπικό τσάι με δημοπρασία του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνης, στη Λευκωσία
03/06/2011
Με αισθήματα χαράς παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύνδεσμος ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
O Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, εργάζεται προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του με στόχο να παρέχει στήριξη και βοήθεια στα άτομα με κατά πλάκας σκλήρυνση και τις οικογένειές τους. Αποτελεί παράδειγμα έμπρακτης συμπαράστασης της κοινωνίας προς τα μέλη της που χρήζουν φροντίδας και στήριξης. Βασικός στόχος του Συνδέσμου, πέρα από την ισότιμη παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών σε όλους τους ασθενείς, είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων και η ένταξη των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση στο κοινωνικό σύνολο.
Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου για το πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που επιτελούν. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι παρά τα αλλοτριωτικά φαινόμενα της εποχής, κάποιοι συνάνθρωποί μας δίνουν, με τον δικό τους τρόπο, μηνύματα αλλά και μαθήματα ανθρωπιάς με τις πράξεις και την προσφορά τους.
Οι εξαίρετες και ανιδιοτελείς προσπάθειες και δραστηριότητες του Συνδέσμου έχουν τη στήριξη της πολιτείας. Μελετώντας σφαιρικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, αναγνωρίζουμε ότι το κόστος που η όποια αναπηρία δημιουργεί είναι κοινωνικό και όχι ατομικό, γι’ αυτό πρέπει να το επωμίζεται το κράτος και η κοινωνία μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης.
Μαζί με τη στήριξη και ενθάρρυνση της εθελοντικής πρωτοβουλίας, είναι απαραίτητο να ασκούνται ωφέλιμες δράσεις και πολιτικές με στόχο τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικής μέριμνας και προστασίας. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι πολιτικές για την πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στο κοινωνικό σύνολο.
Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει στις προτεραιότητές της την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν δυνατή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και τη διασφάλιση της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, έχει προωθήσει σειρά από στοχευμένες δράσεις:
· Την εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας», μέσα από το οποίο παρέχεται συστηματική, επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες.
· Την ενίσχυση των σχεδίων παροχών και βοηθημάτων, όπως είναι τα επιδόματα φροντίδας, η παροχή οικονομικής βοήθειας για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού, καθώς και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες.
· Τη δημιουργία νέων προοπτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και αποκατάστασης.
· Την υιοθέτηση δράσεων για τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με την αναπηρία και γενικότερα την καλλιέργεια κουλτούρας, που εμπεδώνει την ίση μεταχείριση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.
Οι πιο πάνω δράσεις στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ανοικτής στη διαφορετικότητα και έτοιμης να αντιμετωπίσει τους αποκλεισμούς.
Σημαντικές θετικές δράσεις έχουν προωθηθεί προς την αναδιοργάνωση του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης για ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην απασχόληση. Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει το Σχέδιο Κινήτρων που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βάσει του οποίου έχουν γίνει 90 τοποθετήσεις ατόμων με αναπηρίες σε θέσεις εργασίας. Για τη διασφάλιση γενικότερα μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, η ψήφιση και εφαρμογή του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου αποτελεί ωστόσο το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης και της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.
Η νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες και έχει θέσει τα ζητήματα που τους απασχολούν σε μια σύγχρονη βάση.
Είναι πεποίθηση αυτής της Κυβέρνησης ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει να τους δοθούν τα απαραίτητα εφόδια και φυσικά οι ευκαιρίες, για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει στα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των στόχων της όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρίες.
Συγχαίρω τους διοργανωτές της εκδήλωσης και όλους όσοι εργάζονται ή με τον τρόπο τους συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους αλληλεγγύης και προσφοράς. Σας ευχαριστώ θερμά όλους για την παρουσία και τη συνεισφορά σας μέσα από την οποία, όχι μόνο δίνετε νόημα στην προσπάθεια που ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης καταβάλλει, αλλά και δύναμη για να συνεχίσει το έργο του.