14/3/11

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη με θέμα: “Τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης της ανάπτυξης (πολεοδομική αμνηστία) και έκδοσης εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας”, στη Λευκωσία
14/03/2011





Πριν ένα μήνα, περίπου, συγκάλεσα δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία απηύθυνα μια ύστατη έκκληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εγκρίνει επιτέλους τα κυβερνητικά νομοσχέδια που προνοούν τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης της ανάπτυξης και έκδοσης εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας, γνωστά και ως νομοσχέδια για την πολεοδομική αμνηστία.

Στην ίδια εκείνη δημοσιογραφική διάσκεψη εξηγούσα πως εδώ και ένα χρόνο περίπου, οπόταν καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα πέντε αυτά κυβερνητικά νομοσχέδια, ήταν αισθητή η προσπάθεια ορισμένων Βουλευτών να παρεμβάλουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία προκειμένου να ακυρώσουν ή να καθυστερήσουν αυτή την ευρείας κλίμακας μεταρρύθμιση που προτείνει η Κυβέρνηση, στο επίκεντρο της οποίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των χιλιάδων απλών πολιτών/αγοραστών που δεν μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας του ακίνητού τους. Ανθρώπων, δηλαδή, των οποίων τίθεται, σε κάποιο βαθμό, εν αμφιβόλω αυτή η ιδιοκτησία του σπιτιού τους ή του διαμερίσματός τους που με κόπους και μόχθους μιας ζωής κατάφεραν να αγοράσουν και να εξοφλήσουν. Και αυτό γιατί παραμένουν εγκλωβισμένοι είτε σε αδιέξοδα που προκύπτουν από το υφιστάμενο σύστημα αδειοδότησης είτε στα γρανάζια των μεγάλων συμφερόντων ορισμένων Εταιρειών Ανάπτυξης Γης, που εκμεταλλεύονται τα κενά και τις ανεπάρκειες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Τότε, λοιπόν, ουσιαστικά κάλεσα εκείνους τους Βουλευτές που απέδιδαν περισσότερη προσοχή στις ανησυχίες και στις έγνοιες των Εταιρειών Ανάπτυξης Γης και των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων για τα δικά τους συμφέροντα, να τολμήσουν και αυτοί με τη σειρά τους, και κάνοντας την υπέρβαση, να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες, να πάψουν να προστατεύουν τα συμφέροντα των λίγων και δυνατών και να σταθούν στο πλευρό της Κυβέρνησης για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των απροστάτευτων χιλιάδων απλών πολιτών.

Δυστυχώς, και αυτή μου η έκκληση δεν εισακούστηκε, και αυτό παρά τη δημόσια δέσμευση του Προέδρου της Βουλής κ. Μάριου Καρογιάν, ότι την προηγούμενη Πέμπτη η Βουλή θα ενέκρινε τα τρία από τα πέντε νομοσχέδια, που εξετάστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Δέσμευση που δόθηκε πριν 10 ημέρες περίπου προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε εμένα προσωπικά, στην παρουσία των ΜΜΕ, αλλά και ενώπιον όλων των παρευρισκομένων σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Μετά από εκείνη τη δέσμευση, όλοι αναμέναμε και δικαιολογημένα, ότι την προηγούμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια της Βουλής θα ενέκρινε τελικά τα τρία από τα πέντε νομοσχέδια που εξετάζονταν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Πλην όμως, αποφασίστηκε και νέα αναβολή, δίδοντας συνέχεια στον εμπαιγμό τελικά όλων αυτών των χιλιάδων απλών πολιτών που αναμένουν να τεθεί ένα τέλος στην αδικία που συντελείται σε βάρος τους για πάρα πολλά χρόνια.

Υπό το φως και αυτών των δεδομένων, καταγγέλλω σε σάς, τις χιλιάδες των απλών συμπολιτών μας, πως ορισμένοι Βουλευτές, αντί να προστατεύουν ως όφειλαν τα δικά σας συμφέροντα και δικαιώματα, ασχολούνται με πολλά άλλα θέματα γι' αυτό και προσπαθούν να ματαιώσουν τη μεταρρύθμιση που οραματίστηκε η Κυβέρνηση, στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες τα πέντε νομοσχέδια που θα λειτουργούσαν προς όφελος όλων εσάς, των απλών αγοραστών.

Για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, μια συγκεκριμένη ομάδα Βουλευτών, ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική, με συντονισμένο και μεθοδικό τρόπο, εμφανιζόταν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συνεχώς και με νέες εισηγήσεις και προτάσεις, πολλές από τις οποίες στην ουσία επιχειρούσαν να αλλοιώσουν ή να αποδυναμώσουν κάθε προτεινόμενη από τα νομοσχέδια καινοτομία. Η εν λόγω Επιτροπή απαίτησε και επέτυχε η διαδικασία της κατ’ άρθρον συζήτησης των νομοσχεδίων να διεξαχθεί δύο φορές, όπως επίσης δύο φορές ανέβαλαν την τελική τους τοποθέτηση επί των νομοσχεδίων, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετες καθυστερήσεις στην προετοιμασία της τελικής έκθεσης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Το πιο πρόσφατο επιχείρημα που ακούστηκε για να αιτιολογηθεί η προχθεσινή αναβολή, αυτή τη φορά από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ κ. Ανδρέα Αγγελίδη, είναι ότι θα πρέπει να εγκριθούν από την Ολομέλεια της Βουλής ταυτόχρονα και τα πέντε νομοσχέδια, αφού αποτελούν ένα ενιαίο και αναπόσπαστο σύνολο. Σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσω πως η αρχική εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία τέθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής, ήταν όπως και τα πέντε νομοσχέδια, τα τρία δηλαδή που αφορούν την πολεοδομική αμνηστία και τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αγοραστών στο μέλλον, αυτά της ειδικής εκτέλεσης και των συμβάσεων, εξεταστούν ως ένα ενιαίο σύνολο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Παρόλα ταύτα η Βουλή αποφάσισε αλλιώς. Ουσιαστικά, με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, τώρα αναιρούν και δικές τους προηγούμενες αποφάσεις. Να υπενθυμίσω, επίσης, μια καταγγελία την οποία έχω κάνει αρκετές φορές, για την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία που παρατηρείται στην προώθηση των δύο νομοσχεδίων που εξετάζονται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Είναι να αναρωτιέται κανείς αν είναι τυχαία άραγε αυτή η καθυστέρηση που παρατηρείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, μετά και το νέο επιχείρημα που ακούστηκε προχτές. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Αγγελίδη δεν θα πρέπει να ανησυχούμε από την καθυστέρηση της έγκρισης των νομοσχεδίων, αφού άλλα νομοσχέδια μπορεί να συζητούνται μέχρι και έξι χρόνια.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν, όπως είναι πολύ καλά γνωστό, στα δύο χρόνια που κράτησε η προετοιμασία των πέντε νομοσχεδίων πριν την κατάθεση τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να κρατήσει την όλη προσπάθεια στο φως, ακολουθώντας απόλυτα διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες. Έτσι, σε μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα διαδικασία τολμήσαμε και θέσαμε τις προτάσεις μας στη βάσανο ενός ευρύτατου διαλόγου που αναπτύξαμε σε δύο φάσεις με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της ανάπτυξης, τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το κοινό. Στο τέλος της κάθε φάσης του διαλόγου, τα προσχέδια των πέντε νομοσχεδίων αναδιαμορφώνονταν, αφού εντάσσαμε σε αυτά εισηγήσεις και απόψεις που κατέθεταν στις διαβουλεύσεις τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σε όλη αυτή την προπαρασκευαστική διαδικασία, ο κάθε πολίτης είχε τη δυνατότητα παρέμβασης, αφού φροντίζαμε να τον κρατούμε ενήμερο με τη δημοσίευση σχετικών ανακοινώσεων και καταχωρήσεις όλων των προσχεδίων των νομοσχεδίων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όμως, τόσο κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων προετοιμασίας και διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση των πέντε νομοσχεδίων όσο και κατά την κατάθεσή τους προς ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και κατά την εντεκάμηνη τώρα εξαντλητική συζήτησή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών και Νομικών, ως Υπουργείο Εσωτερικών καταστήσαμε σαφές πως δεν θα αποδεχόμασταν εισηγήσεις και προτάσεις που στόχευαν στην εξουδετέρωση αυτών που πραγματικά επιδιώκαμε να επιτύχουμε με αυτά τα νομοσχέδια. Και αυτά που το Υπουργείο Εσωτερικών επεδίωξε είναι, αφενός, την προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των χιλιάδων απλών αγοραστών και, αφετέρου, την οριστική διέξοδο του συστήματος ελέγχου της ανάπτυξης από τις αναξιοπιστίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Βέβαια, είναι δικαίωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων να κάνει όσες τροποποιήσεις επιθυμεί αναλαμβάνοντας και το κόστος των αλλαγών που θα επιφέρει, όμως, εκείνο που ζητούμε είναι να εγκρίνει επιτέλους τα τρία νομοσχέδια που έχουν εξεταστεί από την Επιτροπή Εσωτερικών και στα οποία στηρίζεται η πολεοδομική αμνηστία.

Ως καταληκτικό σχόλιο, υπογραμμίζω πως θα ήθελα πάρα πολύ να με διαψεύσουν τα γεγονότα και τελικά η Βουλή των Αντιπροσώπων να υπερψηφίσει τη μεταρρυθμιστική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για ριζική αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης και έγκρισης οικοδομών, και εγγραφής και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας. Όμως, πολύ φοβάμαι πως αυτή η μερίδα των Βουλευτών επιχειρεί να αποτρέψει τη ψήφιση των νομοσχεδίων πριν τη διάλυση της παρούσας Βουλής και να αναστείλει αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία, αφήνοντας οριστικά εκτεθειμένους τους χιλιάδες απλούς αγοραστές, όμηρους στη διατήρηση των κεκτημένων συμφερόντων των λίγων, αλλά και την Κύπρο εκτεθειμένη στη δυσφημιστική καμπάνια που δέχεται στο εξωτερικό.