14/3/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Δάσος των Εθνών στην Ιερουσαλήμ

14/03/2011
Την ανάγκη να γίνονται δεντροφυτεύσεις ώστε να αποφευχθεί η ερημοποίηση της περιοχής της Κύπρου και του Ισραήλ τόνισε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια τελετής δεντροφύτευσης στον χώρο του Δάσους των Εθνών στην Ιερουσαλήμ, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, μετέβη στο Δάσος των Εθνών στην Ιερουσαλήμ, όπου φύτευσε δέντρο, πράξη που αποτελεί ένδειξη φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Πρόεδρος του οργανισμού διαχείρισης του Δάσους, που είναι το Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο, κ. Εφι Στέντζλερ είπε ότι «σύμφωνα με την ισραηλινή παράδοση, η σπουδαιότερη μορφή ένδειξης φιλίας είναι η δεντροφύτευση».

Σε χαιρετισμό του στην τελετή δεντροφύτευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να μου απευθύνετε πρόσκληση για να φυτέψω αυτό το δέντρο της ειρήνης εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου.

Η ελιά είναι δέντρο της μεσογειακής περιοχής και είχε ανέκαθεν μεγάλη σημασία από γεωργικής πλευράς και για τις δύο χώρες μας. Για αυτό και η ελιά είναι το δέντρο στο οποίο γίνεται η πιο συχνή αναφορά στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Ο Όμηρος στο έπος του ‘Οδύσσεια’, αποκαλεί το ελαιόλαδο ως ‘υγρό χρυσό’. Το δέντρο της ελιάς είναι, επίσης, ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά σημεία αναφοράς που εμπεριέχονται στη Βίβλο. Το δέντρο της ελιάς υπήρξε από τους αρχαίους χρόνους σύμβολο ειρηνικής συμβίωσης και διαπολιτισμικού διαλόγου, κάτι που έχουμε ανάγκη σ' αυτήν την περιοχή και για την επίτευξη του οποίου εργαζόμαστε σκληρά στην Κύπρο και είμαι βέβαιος και στο Ισραήλ.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο για αυτήν την πρωτοβουλία ειρήνης στο Δάσος των Εθνών καθώς και για το συνολικό έργο που επιτελεί στο Ισραήλ στον τομέα της αναδάσωσης.

Τα δέντρα είναι οι ‘πνεύμονες’ της μητέρας γης. Από τη μια καταστρέφουμε τη μητέρα γη και από την άλλη πρέπει να της ‘δώσουμε’ ανάσα και θα το κάνουμε αυτό μέσω της δεντροφύτευσης. Τα δέντρα ενδυναμώνουν την υγεία και την ομορφιά του περιβάλλοντος και εγγυώνται ένα πράσινο μέλλον για όλους μας. Είναι κάτι που χρειαζόμαστε στην περιοχή μας για να αποφύγουμε την ερημοποίηση τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη – σε όλη την περιοχή.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για την εθνική τραγωδία που συνέβη στο Ισραήλ τον προηγούμενο Δεκέμβριο με τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα πιο όμορφα δάση σας. Οι σκέψεις μου βρίσκονται κοντά στα θύματα αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους.

Χαίρομαι που έγινε κατορθωτό οι μικρές μας δυνάμεις να χρησιμοποιηθούν αμέσως για να βοηθήσουν τον λαό του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του. Ήταν μια επίδειξη της αλληλεγγύης και της φιλίας μεταξύ των λαών μας που θα οδηγεί τις σχέσεις μας στα επόμενα χρόνια.

Οι κλιματικές αλλαγές έχουν καταστήσει την περιοχή μας πιο ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας.

Ο συμβολισμός της σημερινής δεντροφύτευσης ας χρησιμεύσει ως φάρος που θα οδηγήσει τους λαούς της περιοχής μας στην ειρήνη και την ευημερία».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας φύτευσε δέντρο στο Δάσος των Εθνών, ως ένδειξη φιλίας των δύο χωρών, στο οποίο τοποθετήθηκε πλακέτα με το όνομα και τον τίτλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.