Παρέμβαση του βουλευτή κ. Χρ. Στυλιανίδη στη Διάσκεψη με θέμα τον Αγώνα κατά του Διασυνοριακού Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, στο Παλέρμο
10/10/2010
Άρχισαν χθες οι εργασίες της Διάσκεψης με θέμα τον Αγώνα κατά του Διασυνοριακού Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, στο πλαίσιο των Φθινοπωρινών Συναντήσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ) που πραγματοποιούνται στο Παλέρμο.
Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της καταπολέμησης της διαφθοράς, ο βουλευτής κ. Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη διαφθορά ως σοβαρή απειλή κατά του παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος η οποία υπονομεύει τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών. Επισήμανε δε την αντίληψη που επικρατεί ευρέως περί της διαδεδομένης παρουσίας του φαινομένου αυτού σε όλες τις κοινωνίες, ως βαθιά ριζωμένου σε νοοτροπίες, ήθη και παραδόσεις που είναι δύσκολο να αλλάξουν.
Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής προς αντιμετώπιση της διαφθοράς στο στάδιο της πρόληψης, της επιβολής του νόμου, της διεθνούς συνεργασίας, της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, της τεχνικής αρωγής και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς και παρέθεσε στοιχεία για τις αρμοδιότητες και το έργο της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), στη βάση ενός συνολικού νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στη συνεργασία της ΜΟΚΑΣ με αντίστοιχες Μονάδες αριθμού χωρών και στην ενεργό συμμετοχή της σε διεθνείς μηχανισμούς. Αναφέρθηκε, επίσης, στα εγκωμιαστικά σχόλια που εμπεριέχονται σε διαδοχικές αξιολογήσεις της Επιτροπής «Μoneyval» και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε την υιοθέτηση από το Σώμα νομοθεσίας με βάση την οποία η διαφθορά συγκαταλέγεται στα σοβαρά εγκλήματα για τα οποία η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων καθίσταται, υπό ορισμένους όρους, νόμιμη. Αναφέρθηκε ακόμα στην υιοθέτηση από τη Βουλή συναφούς νομοθεσίας που αφορά, μεταξύ άλλων, την εποπτεία των όρων εργοδοσίας πρώην κρατικών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών στον ιδιωτικό τομέα, την άσκηση από ορισμένους κρατικούς αξιωματούχους επαγγελματικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων ασυμβίβαστων με τα καθήκοντά τους και τη δήλωση από κρατικούς και άλλους αξιωματούχους των περιουσιακών τους στοιχείων κατά την έναρξη και λήξη της θητείας τους.
Ο Κύπριος βουλευτής χαιρέτισε την πρόσφατη ίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς τονίζοντας ότι όλοι οι φορείς πρέπει να ενισχύσουν το έργο της.
Σημειώνοντας ότι ο ΟΑΣΕ, λόγω της σημαντικής εμπειρίας του σε επιτόπιες αποστολές στην περιοχή του, μπορεί να διαδραματίσει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο στον τομέα αυτό, υπέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της αρωγής για στήριξη των προσπαθειών των συμμετεχόντων κρατών κατά της διαφθοράς. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καλλιέργεια της αναγκαίας διαφάνειας στο διάλογο μεταξύ του δημόσιου, του ιδιωτικού και του επιχειρηματικού τομέα, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε, επίσης, ιδιαίτερα τη σχέση γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Υποστήριξε ότι όσο συντηρούνται δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τόσο πιο εύφορο έδαφος δημιουργείται για να μπορεί το οργανωμένο έγκλημα να διαβρώνει και να διαφθείρει το πολιτικό σύστημα.
Η διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο πολιτικό σύστημα, τόνισε, είναι καίριας σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και στους εκπροσώπους τους. Εδώ, υπογράμμισε, έγκειται μια πρωταρχική ευθύνη για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ και για τους βουλευτές μέλη της. Η προάσπιση και η ενδυνάμωση της συμμετοχικής δημοκρατίας αυξάνει τη μη ανεκτικότητα και την αντίσταση των πολιτών στη διαφθορά, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Αρχή