Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2010
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ EFD
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η πολιτική ομάδα των ευρωβουλευτών της «Ευρώπης της Ελευθερίας και Δημοκρατίας» (EFD) που επισκέφθηκε την Κύπρο και συνεδρίασε στην Λεμεσό με θέμα την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο προβαίνει στην πιο κάτω δήλωση:
1. Επιβεβαιώνει την υποστήριξή του προς την εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Εκφράζει την βαθιά δυσαρέσκεια για την τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και αποτελεί μια κραυγαλέα περίπτωση εισβολής και κατοχής ενός κράτους των Ηνωμένων Εθνών από ένα άλλο, συγκεκριμένα από την Τουρκία.
3. Εκφράζει τον αποτροπιασμό του παρά την κατοχή ενός κράτους μέλους της ΕΕ, η Τουρκία συνεχίζει να είναι υποψήφια χώρα που διαπραγματεύεται ενεργά την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρεί ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης.
4. Υπογραμμίζει ότι 36 χρόνια μετά την κατοχή, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και την επιστροφή των Ελληνοκύπριων προσφύγων
5. Τονίζει ότι πάνω από 43.000 Τούρκοι στρατιώτες κατοχής, εξοπλισμένοι με σύγχρονα όπλα και υποστηριζόμενοι από την τουρκική αεροπορία και το ναυτικό, είναι παράνομα εγκατεστημένοι στην κατεχόμενη περιοχή που καλύπτει περίπου το 37% του νησιού καθιστώντας την ως μια από τις πιο υψηλά στρατιωτικοποιημένες περιοχές στον κόσμο όσον αφορά τη σχέση μεταξύ του αριθμού των στρατιωτών και αμάχων.
6. Καταδικάζει την εγκατάσταση των 162.000 εποίκων από την Τουρκία στην κατεχόμενη περιοχή που στόχο έχει τη μεταβολή της δημογραφίας του νησιού.
7. Ζητεί να σταματήσει η λεηλασία και η καταστροφή των ελληνικών Ορθόδοξων εκκλησιών και μοναστηριών και η παράνομη αφαίρεση και εμπορία των εκκλησιαστικών αντικειμένων και έργων τέχνης
8. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζει τη διενέργεια μιας ανεξάρτητης έρευνας για τη διερεύνηση της τύχης των περίπου 1.500 Ελληνοκυπρίων που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την εισβολή του 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία.
9. Καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν να στρέφονται εναντίον των Ελληνοκυπρίων λόγω εθνικότητας, θρησκείας και πολιτισμού.