14/10/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν δέχθηκε σήμερα πολυμελή αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία», η οποία βρίσκεται στην Κύπρο πραγματοποιώντας διημερίδα επιμόρφωσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν ο Φινλανδός Ευρωβουλευτής κ. Timo Soini.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν ενημέρωσε την αντιπροσωπία για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Derviş Eroglu. Ανέφερε ότι η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αφού, όπως ανέφερε, οι τουρκικές προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών στοχεύουν σε συνομοσπονδία και οι θέσεις, που εκφράζονται από την τουρκική πλευρά, είναι αντίθετες με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η Κύπρος την έχει υποστηρίξει, νοουμένου ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των υποχρεώσεών της έναντι της Ένωσης και όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου.
Ο κ. Soini ενεχείρισε στον Πρόεδρο της Βουλής Δήλωση της Πολιτικής Ομάδας, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη συνεδρία της Ομάδας στη Λεμεσό. Η Δήλωση, ανάμεσα σε άλλα, εκφράζει την απογοήτευση της Ομάδας για το ότι, παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος εδάφους κράτους μέλους από την Τουρκία και την παραβίαση εκ μέρους της των όρων του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, η Τουρκία συνεχίζει να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω Πολιτική Ομάδα θεωρεί ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης. Η Δήλωση καταδικάζει, επίσης, την παρουσία των εποίκων στην Κύπρο και ζητά τον τερματισμό της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.