17/9/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

17/09/2010
Για να επιλυθεί το Κυπριακό χρειάζεται να υπάρχει αμοιβαία βούληση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι διαθέτει καλή βούληση για επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς ΄Ερογλου σε συνέντευξή του περί τελευταίας ευκαιρίας για λύση στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό με τις τελευταίες ευκαιρίες στο Κυπριακό το ακούμε σε πολλές προσπάθειες που αναλαμβάνονται για λύση στο Κυπριακό και τελικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι η τελευταία ευκαιρία. Ούτε και η Κυβέρνηση πιστεύει στις τελευταίες ευκαιρίες».

Πρόσθεσε επίσης: «Ο Πρόεδρος με τις πρωτοβουλίες του έχει ουσιαστικά βοηθήσει στο να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση με στόχο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν. Για να επιλυθεί, όμως, χρειάζεται αμοιβαία βούληση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αυτή τη βούληση και το έχει αποδείξει και ο καλύτερος κριτής για τη βούληση του καθενός είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Λέει ο κ. ΄Ερογλου ότι η διαδικασία κυλά πολύ αργά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, να βοηθήσουμε το διάλογο αλλά και να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αφού τα πάντα έχουν συζητηθεί, όπως λέει και ο κ. ΄Ερογλου, άρα, ήρθε ο καιρός, στη βάση και της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, να κάνουμε συνδυασμό των διαφόρων πτυχών που εξ αντικειμένου συνδέονται μεταξύ τους για να βοηθήσουμε το διάλογο και να τον επιταχύνουμε.


Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε να συζητήσουμε το περιουσιακό μαζί με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση που πραγματικά θα βοηθήσει το διάλογο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπαίνει σε λογικές επίρριψης ευθυνών - δυστυχώς το κάνει αυτό μερικές φορές ο κ. ΄Ερογλου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πάνω στη συμφωνηθείσα βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Οι προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι είναι πάνω σε αυτή τη βάση. Είναι αφοσιωμένος σε αρχές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά επιδεικνύει και την ανάλογη ευελιξία και ρεαλισμό για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση. Αναμένουμε και από την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» για το έγγραφο ΄Ερογλου στο περιουσιακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις τουρκικές προτάσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις στη συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιο, έχει προβεί και σε μια πρώτη εκτίμηση, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί του περιουσιακού, οι προτάσεις που ο Πρόεδρος έχει καταθέσει στο τραπέζι προστατεύουν τον ιδιοκτήτη και στοχεύουν στην επανάκτηση των περιουσιών, δεν εξισώνουν ιδιοκτήτη και χρήστη, όπως ορισμένοι λένε εδώ στην Κύπρο, ούτε και απεμπολούν κανένα δικαίωμα, αλλά ασφαλώς λαμβάνουν υπόψη και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί επί του εδάφους. Αυτό δεν σημαίνει πως απεμπολούμε δικαιώματα και ότι δεν προστατεύουμε τον ιδιοκτήτη. Κάθε άλλο. Η θέση μας είναι σαφής και ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση του περιουσιακού. Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να έχει τον πρώτο λόγο για να μπορέσει να επανακτήσει την περιουσία του».

Ερωτηθείς αν το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στο τουρκικό έγγραφο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι λέγονται και γράφονται διάφορα, όμως «μια θέση στην οποία επιμένουμε είναι ότι διαπραγμάτευση από αέρος δεν πρόκειται να κάνουμε. Η διαπραγμάτευση γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.