9/4/10

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας 
09/04/2010 
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου.


Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και έγινε ενημέρωση από τον κ. Κυπριανού για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα στην Κύπρο. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι κύριοι Κυπριανού και Δρούτσας προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. κ. Δ. Δρούτσας:
Να καλωσορίσω θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών και καλό φίλο Μάρκο Κυπριανού εδώ στην Αθήνα.
Η επίσκεψη του είναι, νομίζω, πολύ χρήσιμη και γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, ενόψει και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα. Είχαμε την ευκαιρία να μας ενημερώσει ο κ. Κυπριανού για τις εξελίξεις στις συνομιλίες στο Κυπριακό, αλλά και για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα. Μας ενημέρωσε, επίσης, και για τις τελευταίες του συνομιλίες και επαφές στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του με την κα Κλίντον. Είχα και εγώ την ευκαιρία να ενημερώσω για τις δικές μου επαφές και συνομιλίες χθες στην Άγκυρα.

Η στήριξη της Ελλάδας, της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην Κύπρο είναι δεδομένη, είναι αυτονόητη. Η λύση του Κυπριακού απαιτεί να έχουμε λύση κυπριακή, όπως το λέμε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν μόνοι τους ελεύθερα να διαπραγματευθούν το κοινό τους μέλλον στη ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, άρα θέλουμε και λύση ευρωπαϊκή. Πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί και μετά από την επίτευξη λύσης να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ΕΕ. Άρα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να τηρηθεί, να είναι πλήρης ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε ό,τι αφορά τη λύση. Και τέλος, βεβαίως, η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, των στρατευμάτων κατοχής, από την Κύπρο είναι βασική προϋπόθεση για την επίλυση. Αυτά ακριβώς ήταν και τα μηνύματα που μπόρεσα και εγώ με ξεκάθαρο τρόπο να στείλω χθες στην Άγκυρα.

Για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον Μάρκο Κυπριανού στην Αθήνα και να τονίσω, ακόμη μια φορά, ότι η συνεργασία μας είναι αυτονόητη, είναι στενή και ο συντονισμός μας απόλυτος. κ. Μάρκος Κυπριανού: Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την παρουσία μου σήμερα εδώ, τη συνάντηση μου και με το φίλο και συνάδελφο Δημήτρη Δρούτσα, αλλά και τη συνεργασία που είχα με τον Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα ενόψει της συνάντησης την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο, που θα έχουμε με τον Πρόεδρο και τα κυπριακά κόμματα. Βεβαίως είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για διάφορες επαφές, όπως είπε ο Δημήτρης, που έχουν γίνει πρόσφατα και από τις δύο πλευρές και να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου και για τα θέματα που συζητήθηκαν. Όπως πάντα, θέλω να επιβεβαιώσω άλλη μια φορά ότι υπάρχει μια εξαιρετική και πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και των Υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού.
Μαζί αντιμετωπίζουμε όχι μόνο το μεγάλο ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τις συνομιλίες που γίνονται αυτή τη στιγμή, αλλά και διάφορες προκλήσεις που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Προβλήματα, δυσκολίες, προκλήσεις, όπου πάντα μαζί συνεργαζόμενοι πετυχαίνουμε, θέλω να πιστεύω, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Βεβαίως θα συνεχίσουμε και τη συζήτηση μας σε λίγο, σε άλλα ζητήματα διμερή και κοινού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκά βέβαια και τη Δευτέρα στην Κύπρο θα συνεχίσουμε τη συζήτηση.
Ο κ. Κυπριανού στη συνέχεια παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.