29/3/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

29/03/2010 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε σήμερα την ευχή να κερδίσει ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τις εκλογές για ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 






Στο περιθώριο της τελετής έναρξης των κατασκευαστικών έργων του δρόμου Λιμνίτη – Κάτω Πύργου, στην οποία παρέστη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ταλάτ, στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Πρέσβη των ΗΠΑ, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατοίκων των κοινοτήτων Λιμνίτη και Κάτω Πύργου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε δημόσια την ευχή όπως κερδίσει τις «εκλογές» ο κ. Ταλάτ. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της τελετής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλω να συγχαρώ τους κατοίκους της περιοχής, με επικεφαλής τις κοινοτικές Αρχές, τις ομάδες αγώνα για τη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος και να τονίσω ότι οι προσπάθειες τις οποίες κάναμε δεν ήταν λίγες. 


Περάσαμε πάρα πολλές δυσκολίες και είναι πολύ λανθασμένο να μηδενίζεται αυτό από οποιουσδήποτε. Λέμε στην κυπριακή διάλεκτο ‘που στύλλον στύλλον άνεση’. Σιγά σιγά να πετύχουμε και αυτόν το στόχο, του ανοίγματος του οδοφράγματος, να διευκολύνουμε τη ζωή των ανθρώπων του Πύργου, της περιοχής του Λιμνίτη. Για μένα, τουλάχιστον, είναι μια υπηρεσία προς αυτόν τον κόσμο.

Θέλω να τους συγχαρώ από καρδιάς, ξέρουν τα προβλήματα τα οποία έχουμε αντιμετωπίσει, δεν θα επαναλάβω οτιδήποτε – αυτή την ώρα δεν μιλάμε για προβλήματα αλλά για το γεγονός. Εύχομαι σύντομα ο δρόμος αυτός να χρησιμοποιείται χωρίς οδοφράγματα, με τη λύση του Κυπριακού, με την επανένωση της πατρίδας μας. Ακούω πολλά περί ‘ταλατοποίησης’ του Κυπριακού. Εγώ έχω εκφράσει και δημόσια την ευχή μου στον κ. Ταλάτ να κερδίσει τις εκλογές. Δεν ξέρω αυτοί που μιλούν για ‘ταλατοποίηση’ τί θέλουν. Μήπως θέλουν τον Ερογλου στο τέλος της ημέρας; Και αν έρθει ο κ. Ερογλου ποιο θα είναι το αποτέλεσμα δηλαδή;
Το αποτέλεσμα είναι να συνεχιστεί η στασιμότητα; Το αποτέλεσμα είναι να συνεχιστούν τα αδιέξοδα; Πρέπει να προβληματιστούμε αν θέλουμε πραγματικά να υπηρετήσουμε σωστά αυτή την πατρίδα.

Κατά συνέπεια, εγώ θα συνεχίσω να εύχομαι να κερδίσει ο κ. Ταλάτ και να προσπαθώ για λύση στο κυπριακό πρόβλημα». Ερωτηθείς αν το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος των δύο ηγετών θα συζητηθεί κατά την αυριανή του συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι φυσιολογικό να εγερθεί το θέμα και ότι θα το συζητήσει με τον κ. Ταλάτ και με το Εθνικό Συμβούλιο. Και πρόσθεσε:
«Τίποτα δεν προδικάζω ούτε και έχω προδικάσει προηγουμένως.

Δεν υπάρχει δέσμευση από δικής μας πλευράς. Το να προσπαθήσεις να ενημερώσεις έναν ηγέτη, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης για αυτή τη σκέψη και να μη σε αφήσει να μιλήσεις και να τον ενημερώσεις στη μιάμιση ώρα σχεδόν που κράτησε η συνάντηση, να λέει τα δικά του και στο τέλος να βγαίνει σε συνεντεύξεις και να λέει ‘βεβαίως μου είπε ο Χριστόφιας κάτι τέτοιο’, μόνο λύπη μπορώ να εκφράσω γι' αυτό. Στο τέλος της μέρας δεν ξέρω τι θέλει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Από τη μια μάς κατηγορεί ότι δεν αξιοποιήσαμε ορόσημα, όπως λέει, από την άλλη μας κατηγορεί ότι θέλουμε - και τα είπε δημόσια αυτά - να βοηθήσουμε το σύντροφο μας να επανεκλεγεί. Να διαλέξουμε και να πάρουμε; Λέγεται ότι μια ανακοίνωση θα βοηθήσει τον κ. Ταλάτ. Δεν είναι με αυτό τον τρόπο που κερδίζονται εκλογές.

Ο κ. Ταλάτ θα κερδίσει τη μάχη μέσα από την κοινότητα του διότι είναι υπόθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας το ποιος θα την οδηγήσει στο μέλλον. Κατά συνέπεια, είναι ώρα να μη μηδενίζουμε εκ των προτέρων, και το λέω για όλους διότι παραπονιέται η αντιπολίτευση ότι μιλώ για την αντιπολίτευση και δεν μιλώ για τη συμπολίτευση. Ναι, και η συμπολίτευση κακώς έπραξε εκ των προτέρων να τοποθετηθεί απόλυτα ενάντια στην οποιαδήποτε ανακοίνωση».
Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή για καλύτερες μέρες και σημείωσε: «Είναι και γιορτές του Πάσχα, εύχομαι, ελπίζω, τούτη την ώρα που σταυρώνεται ο Χριστός και εμείς να προβληματιστούμε, να γίνουμε πιο νηφάλιοι και πιο δημιουργικοί για να έρθει Ανάσταση στον τόπο μας».