Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ)
Στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, μίλησε για το θέμα του αναθεωρημένου κώδικα καλής πρακτικής για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή Βενετίας).
Χαιρετίζοντας την προώθηση του αναθεωρημένου κώδικα, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι η προσφυγή σε δημοψήφισμα, ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας, είναι θεμιτή, νοουμένου ότι τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την οργάνωσή τους, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι θα πρέπει η διαδικασία να είναι δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική. Συνακόλουθα τόνισε, θα πρέπει να παρέχεται επαρκής χρόνος για τη σωστή, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της δίκαιης και αμερόληπτης προβολής όλων των θέσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα για τα ζητήματα που εγείρονται. Το αποτέλεσμα εκάστου δημοψηφίσματος, συμπλήρωσε, πρέπει να αποτελεί αυθεντική στιγμή έκφρασης της λαϊκής βούλησης και όχι προϊόν χειραγώγησης του κοινωνικού συνόλου.
Ο κ. Λουκαΐδης μίλησε επίσης για την αυξανόμενη αστάθεια της ζώνης
του Σαχέλ στη Δυτική Αφρική και τις γενεσιουργικές αιτίες που έχουν
συμβάλει στην παρούσα, εκρηκτική κατάσταση. Όπως ανέφερε, η κατάσταση
στην περιοχή συνδέεται με τις νέο-αποικιακές πολιτικές της Δύσης και την
απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής της Ευρώπης που να στοχεύει στην
ανάπτυξη της περιοχής και της ηπείρου. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε, οι
συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, οι στρατιωτικές χούντες και
δικτατορίες για μακρά χρονικά διαστήματα και η καταλήστευση των εθνικών
πόρων από προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού που ελέγχουν την εξουσία
καθώς επίσης οι συνεχείς στρατιωτικές συγκρούσεις εμπόλεμων ομάδων έχουν
δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση πραγμάτων για εκατομμύρια
ανθρώπους, που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.