4/7/23

Eισαγωγική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Δρος Κωνσταντίνου Κόμπου μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

 


Eισαγωγική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Δρος Κωνσταντίνου Κόμπου μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

Εξοχότατε Υπουργέ Εξωτερικών της Ελλάδος,

Αξιότιμε κ. Γεραπετρίτη,

Αγαπητέ Γιώργο,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σε καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο, όπου πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων σου.

Η πράξη αυτή εμπεριέχει ισχυρό συμβολισμό και εκπέμπει σαφή μηνύματα.

Μας δίδει, επιπλέον, την ευκαιρία για ουσιαστικές συζητήσεις επί σωρείας σημαντικών θεμάτων που καλύπτουν το φάσμα των σχέσεων μας, αλλά και ευρύτερα.

Σήμερα, επαναβεβαιώσαμε τη σύμπνοια απόψεων, την κοινή γραμμή πλεύσης, καθώς και το άριστο επίπεδο των σχέσεών μας. Ευθυγραμμιζόμαστε στην ενίσχυση της συνέχισης της προσπάθειας για από κοινού αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

Εξ ορισμού, στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής δρούμε σε πλαίσιο πολύ μεγαλύτερο του γεωγραφικού μας εύρους. Λειτουργούμε με πλήρη επίγνωση των προκλήσεων και δυσκολιών του εγχειρήματος αυτού. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ειλικρίνεια, οι απευθείας επαφές και ο συντονισμός αποτελούν κοινές παραμέτρους. Ενισχύουμε και βελτιώνουμε τον μηχανισμό οργάνωσης και διαβούλευσης και στοχεύουμε στην πολλαπλασιαστική επίδραση.

Δηλώνω απόλυτη ικανοποίηση, καθώς είχαμε μια πλούσια και παραγωγική συζήτηση επί διευρυμένης θεματολογίας.

Πρωταρχικό ζήτημα το Κυπριακό, για το οποίο διαχρονικά η Ελλάδα ήταν, και παραμένει, το στήριγμά μας. Κοινό όραμά μας παραμένει η επανένωση της Κύπρου. Αποκλειστικά εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προς πάσα κατεύθυνση, τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή άλλες παρεμφερείς προσεγγίσεις.

Όπως γνωρίζετε, ιδιαίτερα σημαντική σε αυτό το πλαίσιο κρίνουμε την ενίσχυση της συμβολής της ΕΕ. Η ενεργός εμπλοκή της οποίας, τόσο στο σπάσιμο του αδιεξόδου όσο και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι πρωταρχικής σημασίας. Σχετικά είναι τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαπιστώνουμε ότι το Κυπριακό είναι ξανά μέρος της ατζέντας και ότι η προσέγγισή μας τυγχάνει αναγνώρισης και αποδοχής.

Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις. Φυσικά, βεβαιότητες δεν υπάρχουν και η τουρκική στάση θα καθορίσει εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Εμείς, πήραμε την πρωτοβουλία, κινηθήκαμε ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι από την κατάσταση και οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν.

Επιπρόσθετα, μας απασχόλησαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιφέρειάς μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εργαζόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των συνεργασιών αυτών, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή να καταστούν χώρος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θέλουμε να είμαστε, μαζί, ο καταλύτης αυτής της προσπάθειας.

Σε ένα τέτοιο όραμα δεν χωρούν απειλητικές συμπεριφορές, αναθεωρητισμός, αμφισβήτηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τουναντίον, κοινή μας πυξίδα είναι η προσήλωση, η πλήρης και όχι η επιλεκτική και αποσπασματική, συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Τέλος, κατά τις διαβουλεύσεις αναφερθήκαμε και στις προκλήσεις που αφορούν το κοινό μας οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαπιστώσαμε και εδώ ταύτιση απόψεων σε μια σειρά ζητημάτων.

Αγαπητέ Γιώργο,

Σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο. Ο στενός συντονισμός μας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα. Αυτό οφείλουμε, αυτό θα πράττουμε και η μοναδικότητα της σχέσης μας, αυτό ακριβώς επιβάλλει.

Κάθε καλό στην επιτέλεση των καθηκόντων σου.