4/7/23

Δηλώσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 


Δηλώσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε ότι έχει προβεί σε ενημέρωση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για θέματα που αφορούν στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας η ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ και πως την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2023, θα παραχωρήσουν διάσκεψη Τύπου μαζί με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κατά την οποία θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης του ΕΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η ηλεκτρονική αίτηση του ΕΕΕ θα συμβάλει σημαντικά στην ταχύτερη και στην πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και στην αντιμετώπιση της αχρείαστης γραφειοκρατίας. Παράλληλα, θα συμβάλει ώστε να αποσυμφορηθεί το προσωπικό της Υπηρεσίας Επιδομάτων Πρόνοιας, το οποίο θα διοχετευτεί σε άλλες σημαντικές διαδικασίες, όπως είναι η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων.

Σημείωσε ότι, παράλληλα με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής αίτησης του ΕΕΕ, θα λειτουργούν και οι υφιστάμενες μέθοδοι υποβολής αίτησης, όπως είναι η υποβολή είτε δια χειρός, είτε στα σημεία εξυπηρέτησης επιδομάτων πρόνοιας, είτε ταχυδρομικώς, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι είτε δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είτε έχουν δυσκολία στο να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο. Πρόσθεσε πως εν τω μεταξύ έχει ήδη αρχίσει η εκπαίδευση των λειτουργών του τηλεφωνικού κέντρου 1450, καθώς και των Σημείων Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας, για να απαντούν σε απορίες και ερωτήματα των πολιτών σε σχέση με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.

Η κα Ευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς και η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Η κα Ευαγγέλου υπογράμμισε την σημασία του νέου σχεδίου διδάκτρων και σίτισης παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών, καθώς αυξάνονται οι δικαιούχοι. Η ποιοτική προσχολική φροντίδα σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε, στον οποίο ανταποκρινόμαστε πάρα πολύ καλά ως κράτος και στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική φροντίδα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών σε ποσοστό 45%.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και το πρόγραμμα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας σε σχέση με το θέμα αυτό, η κα Ευαγγέλου απάντησε ότι η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο του, είπε, γίνονται διάφορες διεργασίες, ανακατατάξεις και δράσεις, όπως για παράδειγμα ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η Υφυπουργός δήλωσε επίσης πως την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023, θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας με την Αστυνομία Κύπρου, λέγοντας καταληκτικά πως γίνεται προτεραιοποίηση, με στόχο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να καταστούν πιο προσβάσιμες, αμεσότερες και πιο εκσυγχρονισμένες, ανταποκρινόμενες στις πραγματικές ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και των σημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.