28/6/23

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

 



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα αποφάσισε τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Με αυτή την απόφαση υλοποιείται μια σημαντική δράση του προγράμματος διακυβέρνησης στο πλαίσιο της ανασύνταξης του κράτους και στην προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Θα γίνεται δηλαδή μια ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς το κοινό, μέσω ανακοίνωσης της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα έχει την ευθύνη να καταρτίζει κατάλογο εισηγήσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό εντός 30 ημερών. Ο κατάλογος θα είναι τριπλάσιος αριθμός από τις κενές θέσεις που προνοείται στο Διοικητικό Συμβούλιο και η πενταμελής υποεπιτροπή του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η σύνθεση της οποίας θα εξαρτάται ανάλογα με τη φύση του οργανισμού, θα εισηγείται στον Υπουργό. Ο Υπουργός, στη συνέχεια, θα εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο τους υποψηφίους.

Σε περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επιλέξει για διορισμό άτομα από τον εν λόγω κατάλογο, η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη.

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, πέραν των προνοιών του νόμου του 1988, των υφιστάμενων δηλαδή κριτηρίων, θα είναι η συμμετοχή κατά το μέτρο του δυνατού, ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών, η συμμετοχή ατόμων, η εμπειρία, τα προσόντα και οι δεξιότητες, ακαδημαϊκά ή άλλα επαγγελματικά προσόντα, κοινωνική δράση και προσφορά των οποίων συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών του Οργανισμού και θα διασφαλίζεται μέσω συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης ότι ουδείς εκ των προτεινομένων έχει άμεσο, έμμεσο οικονομικό, προσωπικό ή άλλο συμφέρον συγκρουόμενο με τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Η προτεινόμενη σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα αποτελείται από εννέα άτομα, έναν αφυπηρετηθέντα Κύπριο δικαστή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο ή ανώτατο διοικητικό όργανο στην Κύπρο που θα εκτελεί χρέη Προέδρου.

Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, μέλος του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, μέλος του Συμβουλίου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, μέλος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΕΚ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού, στον οποίον υπάγεται το κάθε ορισμένο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Ανάλογα με τον Οργανισμό θα διαφοροποιείται αυτό το άτομο. Και έναν αφυπηρετηθέντα Γενικό Διευθυντή Υπουργείου.

Η θητεία των μελών θα είναι πενταετής ή με τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα εκτελούν τα καθήκοντά τους αμισθί.

Στο παρόν στάδιο θα αφορά διορισμούς Διοικητικών Συμβουλίων οργανισμών που εμπίπτουν στις πρόνοιες των περιορισμένων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου Νόμων. Είναι 11 Οργανισμοί.

Πέραν αυτού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα μια σειρά μέτρων για τον συντονισμό σε θέματα κυρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, την ανάγκη για επίδειξη μηδενικής ανοχής και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια μικρή, ανοικτή και ευάλωτη οικονομία με σημαντική συνεισφορά του χρηματοοικονομικού τομέα και του τομέα επαγγελματιών υπηρεσιών, ο στόχος για διαφύλαξη του ονόματος της χώρας ως αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό κέντρο είναι καίριας σημασίας.

Ως εκ τούτου, η Προεδρία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών, εισηγήθηκαν τη λήψη των ακόλουθων μέτρων, τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει.

Πρώτον, διορισμός ατόμου ως σημείο επαφής στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα είναι αρμόδιο για να λαμβάνει όλη την πληροφόρηση από κυπριακές και ξένες Αρχές και το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη σωστή διάχυση όλων των πληροφοριών.

Στόχος είναι, μέσω του διορισμού κεντρικού σημείου επαφής, η έγκαιρη παροχή πληροφοριών προς όλες τις κατευθύνσεις. Το άτομο θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επεξεργασία των πληροφοριών και θα αξιολογεί εισηγήσεις χειρισμού και λήψης μέτρων. Το άτομο αυτό θα πλαισιωθεί με την κατάλληλη υποστήριξη για να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την εργασία.

Δεύτερον, την υπογραφή συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με υπεύθυνο ερευνητή τον Δρα Μιλιδώνη για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης, με σκοπό την υποστήριξη των ενεργειών για την εφαρμογή των κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων στη Δημοκρατία.

Τρίτον, αξιολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές και τη Νομική Υπηρεσία εντός έξι μηνών οποιωνδήποτε άμεσων βελτιώσεων που χρήζει το νομοθετικό πλαίσιο. Η εν λόγω εργασία θα είναι συμπληρωματική της ευρύτερης εργασίας που διενεργείται για τη δημιουργία εθνικής μονάδας εφαρμογής κυρώσεων.

Τέταρτον, ετοιμασία μελέτης εντός έξι μηνών για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της εποπτείας των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών στη Δημοκρατία, τόσο σε θέματα διακυβέρνησης όσο και σε θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη σύσταση ενιαίας εποπτικής Αρχής για τις εν λόγω εταιρείες. Η εν λόγω εργασία θα πρέπει να λάβει υπόψη τον ευρύτερο σχεδιασμό εποπτείας που τροχοδρομείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την εκπόνηση της μελέτης, η οποία θα συντονίζεται υπό την Προεδρία και το Υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Πέμπτον, υποβολή μελέτης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία Κύπρου εντός έξι μηνών που να αξιολογεί τις δυνατότητες των αρχών επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Δημοκρατίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη θα πρέπει να εντοπίζει τυχόν ελλείψεις είτε σε προσωπικό είτε σε άλλα μέσα είτε σε διαδικασίες και να εισηγείται σχετικές λύσεις. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συστάσεις της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη Δημοκρατία.

Έκτον, διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για θέματα διαφθοράς και συμμόρφωσης με το πλαίσιο για τα περιοριστικά μέτρα και κυρώσεις στη Δημοκρατία.

Έβδομον, διεξαγωγή εκστρατείας προβολής της Κύπρου, rebranding, σε συνεργασία με επαγγελματικούς συνδέσμους και άλλους φορείς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με ρηματική διακοίνωση θα ενημερώσει τις Πρεσβείες για αυτές τις αποφάσεις».

Ερωτηθείς πότε αρχίζει δουλειά το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ξεκινά άμεσα. Θα ανακοινωθεί σε επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η ακριβής σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και θα ξεκινήσει».

Σε ερώτηση για τους γενικούς διευθυντές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ανακοινωθούν αφού ενημερωθούν και οι ίδιοι πρώτα», προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Σε σχέση με τα μέτρα για τις κυρώσεις και ερωτηθείς αν αυτά λήφθηκαν μετά και από συντονισμό με άλλα κράτη ή οργανισμούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτά είναι μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία θέλοντας να δείξει ακόμη μια φορά την προσήλωσή της ως προς τη μηδενική ανοχή και ως προς τη διατήρηση και τη διασφάλιση του καλού ονόματος της χώρας μας. Βεβαίως, για να καταλήξουμε σε αυτά τα μέτρα, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και η Προεδρία με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, που είχε την ευθύνη για αυτή την ετοιμασία αυτού του πλαισίου προτάσεων, έχουν μελετήσει καλές πρακτικές, βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του κράτους στην υπόθεση του Θανάση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μιλάτε για τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι ζήτημα της Νομικής Υπηρεσίας ως ανεξάρτητου θεσμού. Μιλάτε για μια τραγωδία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την τραγωδία ούτε το ότι έχει περάσει η οικογένεια και η τραγική αυτή μάνα τα τελευταία 18 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, όπως είναι καλά γνωστό, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητος θεσμός και ως τέτοιος δεν μπορεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε να παρέμβει είτε να επέμβει στις δικές του γνωματεύσεις».