28/6/23

Ομιλία Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στην τελετή βράβευσης του απερχόμενου προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας κ. Πάνου Εγγλέζου


Ομιλία Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στην τελετή βράβευσης του απερχόμενου προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας κ. Πάνου Εγγλέζου

«Αυτοί που φέρνουν τον ήλιο στη ζωή των άλλων, φωτίζουν εξίσου, τη δική τους ύπαρξη»

Το όνομα του Πάνου Εγγλέζου θα μπορούσε να βρίσκεται κάλλιστα, δίπλα από τα σπουδαία και απόλυτα αληθινά λόγια του Άγγλου συγγραφέα James Barrie. O Πάνος Εγγλέζος, με τη διαχρονική, εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά του στον χώρο της θαλασσαιμίας έριξε άπλετο φως στις ζωές πολλών ανθρώπων και φώτισε, έστω και χωρίς να το επιδιώκει, τη δική του ύπαρξη, εξασφαλίζοντας διεθνή αναγνώριση για το ανεκτίμητο έργο και την προσφορά του, κάνοντας μας περήφανους.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή πρωτοβουλία για να τιμήσουμε τον φίλο Πάνο, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του ως Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, δεν αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας και για μένα προσωπικά, την εκπλήρωση ενός τυπικού τελετουργικού. Συνιστά μια οφειλόμενη αναγνώριση για το εκπληκτικό έργο ενός πραγματικού οραματιστή, το όνομα του οποίου, για 60 και πλέον χρόνια, αποτελεί συνώνυμο της προσφοράς και του αλτρουϊσμού.

 Η -για δεκαετίες-, ακούραστη και ακατάπαυστη μάχη του Πάνου Εγγλέζου κατά της θαλασσαιμίας, απέφερε λαμπρά αποτελέσματα παγκοσμίως, όπως την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, της οποίας ηγείται, από το 1986 μέχρι σήμερα.

Ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου για 30 συναπτά έτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ασφάλεια του Αίματος, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας από το 2018-2022, μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τους ασθενείς. Από που να ξεκινήσει και που να καταλήξει κάποιος. Το έργο και η προσφορά του θα μπορούσαν να χωρέσουν στις σελίδες ενός βιβλίου με τίτλο «Εθελοντισμός και προσφορά». 

Το όνομα του Πάνου Εγγλέζου αναφέρεται σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου και είναι αναντίλεκτα συνυφασμένο με τον εθελοντισμό και την προσφορά του προς τους ασθενείς με θαλασσαιμία, άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες και σπάνιες αναιμίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Πάνος Εγγλέζος τιμήθηκε από τις Κυβερνήσεις της Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μαλδιβών, Μαρόκο, Ινδίας και Κίνας για την πολύτιμη προσφορά του κατά της θαλασσαιμίας.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το βραβείο King Abdulaziz του Πανεπιστημίου King Abdulaziz, το οποίο ο Πάνος έλαβε από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, για τη συμβολή του στην ίδρυση του τοπικού Αντιαναιμικού Συνδέσμου, ως επίσης και το βραβείο Περιφερειακού Κυβερνήτη, ως ένδειξη αναγνώρισης της συνεχούς και μακρόχρονης προσφοράς του κατά της Θαλασσαιμίας από τον Διεθνή Σύνδεσμο «Lions International», το 1982. Ο Πάνος Εγγλέζος τιμήθηκε επίσης, από την Πανελλήνια Αιματολογική Εταιρεία και τον Πανελλήνιο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο, για την πολύπλευρη προσφορά του κατά της Θαλασσαιμίας ενώ έλαβε το προσωνύμιο του ‘’Rotary Paul Harris Fellow’’ για την εξέχουσα προσφορά του στην κοινωνία.

Αγαπητοί και αγαπητές μου,

Η Κύπρος, χάρη στον ακατάπαυστο αγώνα ανθρώπων όπως ο Πάνος Εγγλέζος, κρατά τα σκήπτρα στον παγκόσμιο αγώνα για την πρόληψη, έλεγχο και διαχείριση της θαλασσαιμίας μεταλαμπαδεύοτας το παράδειγμα της σε όλη την υφήλιο.

Τιμούμε σήμερα τον Πάνο Εγγλέζο για τις πρωτοπόρες και άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε με σκοπό την ενδυνάμωση, τη συνεχή εκπαίδευση και την διατήρηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στην πρώτη γραμμή, για θέματα που αφορούν στη θαλασσαιμία.

Τιμούμε τον Πάνο Εγγλέζο και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, για τους αγώνες που δίνουν καθημερινά, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών προς τα άτομα με θαλασσαιμία και να στηρίξουν με εμπειρογνωμοσύνη και επιστημονική τεκμηρίωση, μέσα από το ευρύ της δίκτυο ακαδημαϊκών και ερευνητών του τομέα, την προώθηση συστάσεων προς τις Κυβερνήσεις και εθνικούς φορείς υγείας σε 62 χώρες  του κόσμου, όπως αυτές καθορίζονται από την  Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Γεγονός που διαφαίνεται άλλωστε, από τα δεκάδες Μνημόνια Συναντίληψης, τα οποία έχει συνάψει η Ομοσπονδία με τις εκάστοτε Κυβερνήσεις στις χώρες μέλη της.

Πάνω από όλα όμως, τιμούμε τον Πάνο Εγγλέζο για την ανθρωπιά, την προσφορά και το εμπνευσμένο του όραμα που έδωσε ελπίδα και βοήθησε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Φίλες και φίλοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για το γεγονός ότι  η ολοκλήρωση της θητείας του Πάνου Εγγλέζου, ως προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, συμπίπτει με την επίτευξη από την πολιτεία ενός μεγαλεπήβολου στόχου που αφορά στον τομέα της θαλασσαιμίας. Την μετατροπή ενός ονείρου δεκαετιών, σε πράξη. Αυτό δεν είναι άλλο από την ανέγερση του νέου Κέντρου Θαλασσαιμίας και την ανακαίνιση του υφιστάμενου χώρου στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.  Ένα έργο ορόσημο για τον τομέα της θαλασσαιμίας και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Ένα έργο που καταδεικνύει, την αποφασιστικότητα μας για ενίσχυση των δράσεων στον τομέα της Θαλασσαιμίας καθώς και για τη διασφάλιση  της ποιότητας ζωής των ασθενών, μέσω της ολιστικής προσέγγισης των αναγκών τους. Είμαι βέβαιη πως η ευτυχής αυτή εξέλιξη τον χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θα κλείσω την σύντομη ομιλία μου με τα λόγια του Γάλλου επιστήμονα και φιλόσοφου Pierre Teilhard de Chardin, ο οποίος είπε κάποτε πως «Το πιο ικανοποιητικό στη ζωή είναι να μπορείς να δίνεις ένα μεγάλο μέρος του εαυτού σου στους άλλους». Ότι ακριβώς πράττει για όλη του τη ζωή ο Πάνος Εγγλέζος.