Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ και έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ σε μια μεγάλη και σημαντική μερίδα των επαγγελματιών του τουρισμού. Η παρουσία μου εδώ είναι και ένδειξη της αναγνώρισης διαχρονικά από μέρους της Πολιτείας της πολύ σημαντικής δουλειάς που επιτελείτε, του διαχρονικά καθοριστικού ρόλου του ΠΑΣΥΞΕ, ενός από τους πιο ιστορικούς Συνδέσμους της χώρας μας, στην τουριστική βιομηχανία.
Κατά γενική ομολογία στο σημερινό διεθνές και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο τομέας του τουρισμού κλήθηκε να αντιμετωπίσει σοβαρότατες δυσκολίες και εμπόδια, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο τομέα στη χώρα μας.
Αρχικά, η οικονομική κρίση, έπειτα η υγειονομική κρίση που πραγματικά οδήγησε σχεδόν σε ολική παράλυση τον τομέα του τουρισμού και προσφάτως ο πόλεμος στην Ουκρανία με αφορμή την παράνομη ρωσική εισβολή, με τις σοβαρές επιπτώσεις που ακόμα συνεχίζονται.
Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο και γενικά αποδεκτό ότι ο τομέας του τουρισμού απέδειξε, όπως αποδεικνύει ιστορικά σχεδόν σε κάθε δύσκολη συγκυρία, ότι έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί και να ανταπεξέλθει στις όποιες προκλήσεις, πάντοτε, και το είδαμε και κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού ιδιαίτερα, και με τη στήριξη της Πολιτείας, η οποία διαχρονικά αναγνωρίζει την καθοριστική σας συνεισφορά στην οικονομία του τόπου. Ειδικά η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία και όλοι εσείς αποδείξατε σε πολλές περιπτώσεις τη δύναμη, τη θέληση, την ανθεκτικότητα και, πάνω από όλα, την ικανότητα και τον επαγγελματισμό σας. Το αποδείξατε σε πολλές περιπτώσεις.
Αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας μας, πριν από μερικούς μήνες, είχα πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, τόσο βραχυπρόθεσμα, όπως είναι η άνοδος του πληθωρισμού και των δανειστικών επιτοκίων σε διεθνές επίπεδο, αλλά και μεσοπρόθεσμα, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, κάτι που επηρεάζει αναμφίβολα και τον τουρισμό και γενικότερα την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Στον τομέα του τουρισμού είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι προκλήσεις είναι πάντοτε πολλές και συνεχόμενες, ενώ οι εξωγενείς κίνδυνοι αποτελούν μέρος της δυσεπίλυτης εξίσωσης.
Παρά τις προκλήσεις, έχουμε το πλάνο, έχουμε τον σχεδιασμό να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, έχοντας παραλάβει μια εύρωστη οικονομία –είναι εδώ ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο τέως Υπουργός Οικονομικών–, να αξιοποιήσουμε και να επεκτείνουμε τις όποιες θετικές δράσεις και προγράμματα έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια που ήταν πετυχημένα και να οδηγήσουμε την τουριστική βιομηχανία στη νέα εποχή.
Το όραμά μας για την τουριστική Κύπρο του μέλλοντος εστιάζεται στη δημιουργία μιας πολυδιάστατης τουριστικής εμπειρίας που θα αντέχει σε βάθος χρόνου, αλλά ταυτόχρονα, θα αναπτύσσεται με τρόπο που να διαφυλάσσει την ευημερία και πρόοδο τόσο των εργαζομένων στον τομέα αλλά και όλων των κατοίκων του νησιού.
Η πατρίδα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο σε φυσικές ομορφιές, όσο και σε υποδομές, μια πληθώρα ταλέντων και δεξιοτήτων που πρέπει να αναπτύξουμε και να αναδείξουμε –το ανθρώπινο μας δυναμικό είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε ως χώρα–, αλλά και δυνατά επιχειρηματικά μυαλά που αποτελούν διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πολλούς από εσάς, να ανταλλάξουμε απόψεις και γνωρίζετε πολύ καλά ότι αρκετές από τις θέσεις σας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησής μας. Γνωρίζω ότι υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα, η λύση των οποίων απαιτεί συλλογική προσπάθεια και αλληλοκατανόηση. Ως Κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με σημαντικές τομές, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να καταθέσουμε νομοσχέδια όπου χρειάζονται και ευελπιστούμε στη στήριξη όλων σας για να πετύχουμε λύσεις προς όφελος του ευρύτερου τομέα του τουρισμού. Θέλουμε να κτίσουμε σε όλα αυτά που έχουν επιτευχθεί, στην πολύ σημαντική δουλειά που έχει επιτευχθεί και θα ήθελα, βλέποντας εδώ τον τέως Υφυπουργό Τουρισμού, να σημειώσω την πολύ σημαντική δουλειά που έχει επιτελέσει, όπως και την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για σύσταση ενός Υφυπουργείου που ήταν μια σωστή απαίτηση δική σας στην οποία η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε.
Σε αυτό το πλαίσιο, για να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα, τα θέματα της βιωσιμότητας και η υιοθέτηση μέτρων που θα διαφυλάσσουν το περιβάλλον, αποτελούν πλέον μια αναγκαιότητα και παράλληλα προσφέρουν και ευκαιρίες που αγγίζουν και το τουριστικό μας προϊόν.
Αυτός ήταν ένας και από τους βασικούς λόγους που το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε στις 29 Μαρτίου την πρόταση για τον Εικονικό Συμψηφισμό Λογαριασμών (Virtual Net Billing), που δίνει το δικαίωμα σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα να μειώσει το κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Η εισαγωγή του Virtual net-billing παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο υποστατικό τους ή σε όμορο τεμάχιο, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα σε οποιοδήποτε τεμάχιο, ακόμη και εκτός της επαρχίας που βρίσκονται και η παραγωγή τους να συμψηφίζεται με τον λογαριασμό της κατανάλωσης του δικού τους υποστατικού. Αυτό αναμένεται αφενός να ωφελήσει σημαντικά τα οικονομικά των επιχειρήσεων, και αφετέρου να ενισχύσει σημαντικά το ποσοστό των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας. Η εφαρμογή του Virtual net-billing αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων, ειδικά όλων εσάς στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά σας και ευρύτερα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Γνωρίζω πολύ καλά τις άοκνες προσπάθειες που κάνατε και που συνεχίζετε να κάνετε για να παραμείνει η Κύπρος τουριστικά ανταγωνιστική, τις δράσεις προβολής που η κάθε μονάδα, ο κάθε όμιλος ξεχωριστά πράττει στο εξωτερικό, με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση υφιστάμενων αγορών και την προσέλκυση τουριστών από νέες χώρες. Η προώθηση της Κύπρου απαιτεί συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να υπάρχει κοινή γλώσσα, κοινή προσέγγιση, αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου περιεχομένου και φυσικά συνδυαστική χρήση κονδυλίων που θα επιτρέψει μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές προσέλκυσης επισκεπτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του στις 31 Μαΐου, ενέκρινε τη δημιουργία του Φορέα Προβολής Τουρισμού, θεσμοθετώντας έτσι τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την προβολή της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.
Για την Κυβέρνηση, και για μένα προσωπικά, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση συντονισμένων κινήσεων, είναι θέμα ύψιστης σημασίας και σημαντικότητας, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την πιο αποτελεσματική προβολή της χώρας μας ως ενός εκ των ελκυστικότερων τουριστικών προορισμών σε διεθνές επίπεδο.
Στις ενέργειες που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί και που αποτελούν προεκλογικές μου εξαγγελίες εντάσσεται, επίσης, η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού, στα πρότυπα που υπάρχουν σε άλλες χώρες, αποστολή του οποίου θα είναι η καταγραφή και η παροχή εμπεριστατωμένης πληροφόρησης προς όλους τους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, με σκοπό την αξιοποίησή της για τη λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα οδηγήσουν τον τουρισμό της χώρας μας σε ακόμη πιο ψηλό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, καθοριστικής σημασίας για την Πολιτεία είναι και ο συνεχής εμπλουτισμός και αναβάθμιση των υποδομών που είναι άμεσα συνυφασμένες με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.
Η ολοκλήρωση, για παράδειγμα, των υπό κατασκευή Μαρίνων στην Αγία Νάπα, στο Παραλίμνι, στη Λάρνακα, καθώς επίσης και η προκήρυξη διαγωνισμού για τη Μαρίνα της Πάφου είναι σημαντικά βήματα προόδου που σίγουρα θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, όπως σημαντικές δράσεις θεωρούνται και όλα τα μεγάλα έργα που έχουν ολοκληρωθεί: η Μαρίνα της Λεμεσού, τα γήπεδα γκολφ και άλλες πολλές υποδομές.
Το πρόγραμμα διακυβέρνησής μας δίνει, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην καλύτερη γεωγραφική κατανομή των επισκεπτών, τόσο των ξένων, όσο και των Κυπρίων. Ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον κ. Σάββα Περδίο. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται δράσεις για αναβάθμιση της υπαίθρου, των ορεινών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας, και είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε τα πολλαπλά οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από μια τέτοια εξέλιξη.
Για παράδειγμα, μέσα από την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα καταστεί δυνατή η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και η δημιουργία κινήτρων για παραμονή των υφιστάμενων και για εγκατάσταση νέων κατοίκων στις περιοχές, αλλά, παράλληλα, θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για υλοποίηση ενός πάγιου και εξαιρετικά σημαντικού κοινού στόχου, που δεν είναι τίποτε άλλο από την επέκταση της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε να καταστεί η χώρας μας ολόχρονος τουριστικός προορισμός.
Αναμφίβολα, ο τουριστικός τομέας και η ξενοδοχειακή βιομηχανία ειδικότερα αποτελούν έναν εκ των πιο βασικών πυλώνων της κυπριακής οικονομίας.
Ως Πολιτεία θα είμαστε δίπλα σας στις προσπάθειές σας για να ξεπεράσετε τις όποιες αντιξοότητες που είτε εμφανίζονται παροδικά ή που σε μόνιμη βάση απασχολούν τον κλάδο του τουρισμού και μαζί να προχωρήσουμε στην εξέλιξη, στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.
Κλείνοντας, θέλω εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά και όλων των προκατόχων μου, να σας ευχαριστήσω για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε με τον Σύνδεσμό σας, όπως και τους υπόλοιπους Συνδέσμους τουριστικών επιχειρήσεων, και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Να μου επιτρέψετε, τέλος, μια ειδική αναφορά στον Χάρη Λοϊζίδη, ο οποίος μετά από μια 20χρονη πετυχημένη πορεία αποχωρεί σήμερα από Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ. Φίλε Χάρη, ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους για όλα όσα έχεις προσφέρει και είμαι σίγουρος θα συνεχίσεις να προσφέρεις στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.