Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του κτηρίου που θα στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο
Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας για να τελέσω τα εγκαίνια του παρόντος κτηρίου, το οποίο μετά από την αποκατάστασή του θα στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο.
Αισθάνομαι συγκίνηση διότι στα πρώτα βήματα της δικηγορίας μου, όντας τότε δικηγόρος εξειδικευμένος στο ναυτικό δίκαιο, ήταν συχνές οι παρουσίες μου, δοθέντος ότι το τότε το Ανώτατο Δικαστήριο είχε στη δικαιοδοσία του και το ναυτικό δίκαιο και σχεδόν επί ημερησίας βάσεως μεταξύ 1978 και 1982 ήμουν σε αυτό το ιστορικό κτήριο με τους καταξιωμένους δικαστές του Ανωτάτου.
Χαίρομαι διότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, σε απόλυτη συνεργασία μαζί σας, έχουμε πετύχει αυτό που ανέμενε ο κάθε πολίτης από την πολιτεία, δηλαδή τον εξορθολογισμό, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, κάτι που επετεύχθη σταδιακά, αρχικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστών, εν συνεχεία με τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Εμπορικού Δικαστηρίου, του Ναυτοδικείου πρόσφατα, του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου και με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που καθορίζει τη συνολική εικόνα του νέου συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με τη διάρθρωση πλέον νέων δομών του Ανωτάτου και τη δημιουργία Εφετείου.
Και προσβλέπω ότι μέσα από την ίδια συνεργασία θα γίνει κατορθωτό να πετύχουμε έναν στόχο. Σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια το αργότερο, να φτάσουμε τους ρυθμούς απόδοσης της δικαιοσύνης που εσείς πρώτοι επιθυμείτε και βεβαίως η πολιτεία ενδιαφέρεται ώστε να αποδίδεται πραγματικά δικαιοσύνη σε σύντομο χρόνο για να θεωρείται απόδοση δικαιοσύνης.
Ως διακυβέρνηση του τόπου έχουμε φροντίσει ώστε κτηριολογικά, πέραν των μεταρρυθμίσεων που σε στενή συνεργασία έχουμε πετύχει, να δούμε ότι και οι χώροι απονομής της δικαιοσύνης, εξίσου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κάθε πολίτη και στις ανάγκες ιδιαίτερα.
Έτσι προχωρήσαμε και σε κτηριακές (ανακαινίσεις) όπως ήταν της Πάφου, στο Παραλίμνι, του παρόντος κτηρίου, ο σχεδιασμός του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Δυστυχώς, δεν είμαι στην ευτυχή θέση να πω ότι επί των ημερών μου, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρόθεση μας, παρά ταύτα πολλά γεγονότα συνέβαλαν ώστε να καθυστερήσει κάπως, όμως είμαστε σε ένα στάδιο αρκετά προχωρημένο ώστε να πετύχει και τούτο.
Την ίδια ώρα δεν παραλείπω να αναφερθώ στο i-justice που ήδη εφαρμόζεται και στο e-justice που ευελπιστώ ότι είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί πράγμα που οπωσδήποτε θα συμβάλει στην ταχύτερη, στην πιο αποτελεσματική εργασία των δικαστών, ώστε να αισθάνεται ο καθένας ότι το κύρος της δικαιοσύνης βρίσκεται στο ψηλό επίπεδο που και σήμερα αναγνωρίζεται ότι βρίσκεται και κατά αυτό τον τρόπο να υπάρξει ένα αίσθημα ότι στη Λευκωσία υπάρχουν δικαστές. Αυτό είναι μια παράφραση του «εν Αθήναις υπάρχουν δικαστές».