Ημερίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με θέμα: «Εκπαίδευση κατά της Διαφθοράς»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) Ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση κατά της Διαφθοράς», για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΥΠΑΝ για υλοποίηση του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Έργου Τεχνικής Βοήθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Γραφείο Διαφάνειας και Πρόληψης της Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Η Ημερίδα εντάσσεται συγκεκριμένα στον Πρώτο Πυλώνα Δράσεων του εν λόγω Σχεδίου «Κράτος Δικαίου – Διαφάνεια – Λογοδοσία» και συγκεκριμένα στη Δέσμη 4 «Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μαθητών/μαθητριών και φοιτητών/φοιτητριών για θέματα διαφθοράς».
Η Ημερίδα είχε ως στόχο να εξετάσει θέματα συναφή με την Εκπαίδευση κατά της Διαφθοράς, μέσα από τη συζήτηση προκλήσεων και προοπτικών. Στον χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου, τον οποίο ανέγνωσε η Προϊσταμένη του Τομέα Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου, τονίστηκε ότι οι εκπαιδευτικοί, τόσο με τη διδασκαλία, όσο και με την παρουσία και το προσωπικό παράδειγμά τους, αναμένεται να εμπνέουν μαθητές και μαθήτριες, αλλά και να διαχέουν τις αξίες της ηθικής στάσης και της ακεραιότητας του χαρακτήρα.
Κεντρικός ομιλητής στην Ημερίδα ήταν ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος εστίασε σε θέματα επαγγελματισμού, ακεραιότητας και ευθικρισίας σε σχέση με φαινόμενα διαφθοράς από τον χώρο της εκπαίδευσης και ευρύτερα, τόσο μέσα από φιλοσοφικές προσεγγίσεις όσο και από πρακτικά παραδείγματα. Στη συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και πραγματοποιήθηκαν παράλληλα εργαστήρια από εισηγητές και εισηγήτριες που είχαν επιμορφωθεί σχετικά από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στα εργαστήρια αξιοποιήθηκε υλικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου Τεχνικής Βοήθειας από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην επιμόρφωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, Επιθεωρητές και Επιθεωρήτριες καθώς και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, κυρίες Ελένη Πατέρα και Τατιάνα Ζαχαριάδου.