Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων
H Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας, Ισλαμικών Υποθέσεων και Διασποράς της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μαρόκου κα Nadia Bouaida πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρη Γεωργιάδη. Την κα Bouaida συνόδευε ο Πρέσβης του Μαρόκου στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, κ. Mohammed Sbihi και ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Μαρόκο κ. Στέλιος Παναγίδης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της κας Βouaida, πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρη Γεωργιάδη και με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη. Ο κ. Γεωργιάδης παρέθεσε γεύμα εργασίας στην Μαροκινή αξιωματούχο, στην παρουσία του Μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιώργου Λουκαΐδη, του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, και του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου.
Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν εκατέρωθεν οι φιλικές σχέσεις Κύπρου - Μαρόκου στη βάση κοινών αρχών και η σημασία της παρούσας επίσκεψης, σκοπός της οποίας, όπως αναφέρθηκε, είναι να δοθεί μια νέα ώθηση στις διακοινοβουλευτικές ανταλλαγές σε διάφορα επίπεδα. Σημειώθηκε δε η πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διάστασης και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τομέας της ασφάλειας, της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Το Μαρόκο, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, αποτελεί για την Κύπρο εταίρο στρατηγικής σημασίας στην περιοχή της Μεσογείου, μιας περιοχής πολλαπλών προκλήσεων, τις οποίες πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε, αλλά και ευκαιριών, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε μέσω της συνεργασίας και της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στην ανάπτυξη ενός περιφερειακού δικτύου συνεργασίας, κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο EuroAsia Interconnector. Σημείωσε επίσης ότι η γεωγραφική θέση των δύο χωρών παρέχει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Δυστυχώς, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, η Τουρκία, εντείνοντας την επιθετικότητά της, επέλεξε τον αυτοαποκλεισμό της από αυτήν την εξίσωση. Η Κύπρος, τόνισε, γίνεται καθημερινά στόχος της αναθεωρητικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να παραβλέπει τέτοιες έκνομες ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές συνεργασίας στην άκρως σημαντική αυτή περιοχή.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος στηρίζει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Μαρόκου προς αμοιβαίο όφελος, πάντα με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Η κα Bouaida ανέφερε ότι το Μαρόκο βασίζει τις σχέσεις του με άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου σε κοινές αρχές, ήτοι τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Επισήμανε δε ότι το Μαρόκο μπορεί να επωφεληθεί τα μέγιστα από την ενίσχυση των σχέσεών του με την Κύπρο, τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό ζήτημα όσο και στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, σημείωσε τη συνεργασία που ανέπτυξε το Μαρόκο με διάφορες χώρες, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, η οποία, όπως επισήμανε, δυνατό να οδηγήσει και στην υλοποίηση του αγωγού EastMed, καθώς και τις σημαντικές δυνατότητες της χώρας της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.