10/11/21

Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε αντιπροσωπία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο


 

Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε αντιπροσωπία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα, 10 Νοεμβρίου 2021, αντιπροσωπία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (All Party Parliamentary Group for Cyprus – APPG-CYP), η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Της αντιπροσωπίας ηγούνται οι Αντιπρόεδροι του APPG-CYP κα Caroline Nokes (επικεφαλής, Συντηρητικό Κόμμα) και κ. Bambos Charalambous (αναπλ. επικεφαλής, Εργατικό Κόμμα) και σε αυτή μετέχουν οι Συντηρητικοί βουλευτές κα Caroline Dinenage και κ.κ. Mark Jenkinson, Gagan Mohindra και Mike Wood, οι Εργατικοί βουλευτές κ.κ. Fabian Hamilton, Geraint Davies και κα Catherine West και από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, η βουλευτής κα Anum Qaisar. Την αντιπροσωπία συνοδεύει ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου κ. Χρίστος Καραολής.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους δεσμούς Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου και των κοινοβουλίων τους, στη βάση αρχών, τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Στόχος, τόνισε η κα Δημητρίου, είναι να επανενώσουμε τη χώρα μας σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις πολλαπλές προκλήσεις των καιρών μας.

Επισημαίνοντας τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επ’ ουδενί δύναται να γίνει αποδεκτή. Είναι επίσης απαράδεκτο, τόνισε η κα Δημητρίου, η Τουρκία να προβαίνει σε απειλές και παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και να εργαλειοποιεί το ευαίσθητο ζήτημα της μετανάστευσης. Αναμένουμε, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της και να συνεργαστεί με καλή πίστη προς όφελος, τόσο του Κυπριακού λαού στο σύνολό του όσο και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Περαιτέρω, η κα Δημητρίου υπογράμμισε την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ως προτεραιότητας για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ειδικότερα με Κοινοβούλια χωρών με τις οποίες η Κύπρος έχει ιδιαίτερους δεσμούς, και τονίστηκε εκατέρωθεν η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τη συνάντηση, έγινε επίσης αναφορά στη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε πληθώρα τομέων, ειδικότερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Βρετανών βουλευτών, η κα Δημητρίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που προκύπτουν για τη δημοκρατία από την ψηφιακή τεχνολογία και την αυξανόμενη ρητορική μίσους στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία στοχεύει κυρίως στις γυναίκες και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σημείωσε δε ιδιαίτερα, την ψήφιση νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ποινικοποίηση του σεξισμού, καθώς και την κατάθεση εκ μέρους της πρότασης νόμου για τη θέσπιση του ιδιώνυμου εγκλήματος της  «γυναικοκτονίας».