Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με την Αντιπροσωπεία της Διακομματικής Ομάδας Κύπρου του Βρετανικού Κοινοβουλίου
Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε σήμερα, 10 Νοεμβρίου 2021, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Διακομματικής Ομάδας Κύπρου του Βρετανικού Κοινοβουλίου (APPG Cyprus).
Ο Επίτροπος Προεδρίας μετέφερε τις ευχαριστίες αλλά και τη βαθιά εκτίμηση τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του ιδίου, προς την επικεφαλής της αποστολής της Διακομματικής Ομάδας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου κα Caroline Nokes MP αλλά και τα υπόλοιπα μέλη, για τη σταθερή στήριξη τους όσο αφορά το κυπριακό, για μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και για τη διαχρονική στήριξη τους όσο αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος των αγνοουμένων.
Συνεχίζοντας, και αναφερόμενος στην τραγωδία των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας ήταν ιδιαίτερα δεικτικός στην αρνητική στάση της Τουρκίας για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος. Η Τουρκία, ανέφερε, είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνιση του σε βάρος των συγγενών των αγνοουμένων μας. Η επαναλαμβανόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), του 2001 και 2014, είναι ενδεικτική της ασέβειας που επιδεικνύει ως χώρα στους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης και της διεθνούς νομιμότητας.
Αναμένουμε και προσδοκούμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας, μια πιο ενεργή εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος που συνεπάγεται και στην ανάληψη ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, για συμμόρφωση της κατοχικής δύναμης με βάση τις αρχές και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και τακτικισμούς, μια προσφιλής πολιτική της Τουρκίας που προκαλεί για τόσες δεκαετίες τόσο πόνο και δυστυχία στις οικογένειες.
Πρόσθετα ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και επεσήμανε ότι, εκατοντάδες ιστορικά και λατρευτικά μνημεία σε διάφορα σημεία των κατεχομένων περιοχών έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί και υποστεί βανδαλισμούς.
Κλείνοντας ο κ. Φωτίου ζήτησε τη συμβολή της Αντιπροσωπείας του Βρετανικού Κοινοβουλίου για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία έτσι ώστε να δώσει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία αλλά και να ανοίξει τις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές αλλά και γενικότερα στην προώθηση του θέματος των Αγνοουμένων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από πλευράς τους οι βουλευτές, επανέλαβαν τη σταθερή στήριξη της χώρας τους σε κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων και ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου θα συνεχιστεί.