Υπουργός Δικαιοσύνης: Αδήριτη ανάγκη η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης
Δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο κρατικό ραδιόφωνο
Δεν αντέχει να περιμένει άλλο η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη, προσθέτοντας ότι όλοι συμφωνούν ότι η μεταρρύθμιση είναι πια αδήριτη ανάγκη για τον τόπο.
Σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο και αναφερόμενη σε επιφυλάξεις που υπάρχουν, η κα Γιολίτη ανέφερε ότι ο κάθε ένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και τον ρόλο εξουσίας που εκπροσωπεί, για να μπορέσουν να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και να κλείσει το θέμα της μεταρρύθμισης. Οι συζητήσεις, πρόσθεσε, δεν μπορεί να είναι ατέρμονες και διερωτήθηκε τί θα αλλάξει μέχρι τον Ιούνιο, με τη νέα βουλή, για να μπορέσουν να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα θέματα που υπάρχουν τώρα ως επιφυλάξεις, θα συνεχίσουν να υφίστανται και με τη νέα βουλή. Πρόσθεσε δε ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα με τη νέα βουλή, αφού θα έχει νέα σύνθεση και η ομάδα εργασίας ενδεχομένως να πρέπει να γίνει με νέα μέλη.
Η κα Γιολίτη υπενθύμισε ότι έγιναν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για χρόνια και επί των προκατόχων της, αλλά και με την ίδια, η οποία δημιούργησε την ομάδα εργασίας και επί μήνες έγιναν διαβουλεύσεις για τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε ότι έγινε μια πολύ καλή και συλλογική εργασία από όλους, εξευρέθηκαν ευρείες συγκλίσεις σε μεγάλο βαθμό και υπάρχει μεγάλη συναίνεση των εμπλεκομένων. Σημείωσε ακόμα ότι εάν τα νομοσχέδια ψηφιστούν τώρα, θα χρησιμοποιηθεί ο ωφέλιμος χρόνος του καλοκαιριού για να προκηρυχθούν και συμπληρωθούν οι θέσεις των δικαστών, 16 νέες Εφέτες και Δικαστές που θα διοριστούν στο Ανώτατο επίπεδο, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια την 1η Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τις επιφυλάξεις του Ανωτάτου, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έγινε διαβούλευση και με τα μέλη του Ανωτάτου και διαπιστώνεται μια διγνωμία για τη δομή των δικαστηρίων, προσθέτοντας ότι όλοι αποδέχονται πως η δομή των δικαστηρίων είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, είπε, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παντού στον κόσμο είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία, όταν το 1873 έγιναν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές με τα δικαστήρια και έγιναν και τότε μεγάλες συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων. Ωστόσο, πρόσθεσε, όλοι συμφώνησαν ότι το θέμα των δομικών αλλαγών ανήκει στην εκτελεστική εξουσία.
Δίνοντας παράδειγμα για το πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών με τη μεταρρύθμιση, η κα Γιολίτη είπε ότι σήμερα χρειάζονται 6-7 χρόνια σε επίπεδο επαρχιακού δικαστηρίου και 6-7 χρόνια σε επίπεδο Ανωτάτου για να εκδικαστεί μια υπόθεση, δηλαδή σύνολο περίπου 14 χρόνια για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση στα δικαστήρια μας. Με τη νέα δομή και με τη μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, οι υποθέσεις θα ολοκληρώνονται, αντί σε 14 χρόνια, σε περίπου δύο χρόνια.
Ανέφερε ακόμη ότι έγινε μια πολύ σοβαρή συζήτηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να καθοριστεί ποιες υποθέσεις μένουν για εκδίκαση και αν θα τις εκδικάσει το Ανώτατο ή το Εφετείο. Ανέφερε ότι οι υποθέσεις δευτεροβάθμιας πολιτικής δικαιοδοσίας που καταχωρήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016 θα συνεχίζουν να εκδικάζονται στο δικαστήριο που εκκρεμούν, ενώ οι υποθέσεις που καταχωρήθηκαν από την 1/1/2017 και μετά, θα μεταβιβαστούν στο νέο Εφετείο με τους 16 νέους Εφέτες. Η ολοκλήρωση των υποθέσεων θα γίνει σε διάστημα ενάμιση με δύο χρόνια. Με τον καταμερισμό αυτό, σημείωσε, συμφωνεί και το Ανώτατο Δικαστήριο. Σημείωσε ότι ο κατάλογος και ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν, που ζήτησε η Βουλή, χθες, έχει ήδη ετοιμαστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και υποβλήθηκε χθες.