Αναφορά του Προέδρου της Βουλής δρος Αδάμου Αδάμου στην Ολομέλεια για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου και την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με σκοπό την ανάδειξη της πρόληψης ως του μοναδικού μέσου περιορισμού των αυξημένων περιστατικών και του σημαντικού αριθμού θανάτων από καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο, ενώ προβλέπεται δραματική αύξηση των θανάτων σε 13 εκατομμύρια τον χρόνο μέχρι το 2030, αν δεν ληφθούν μέτρα. Πέραν του ενός τρίτου των κοινών καρκίνων είναι επιστημονικά εφικτό να προληφθούν. Συναφώς, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία αποτελούν σημαντικά όπλα ενάντια σε αυτή την άνιση μάχη.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι διαφορετική. Την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών, η ανθρωπότητα πολεμούν ενάντια στην πανδημία, μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη και κατά του καρκίνου. Ο αγώνας τους επιβάλλεται να γίνει και δικός μας. Το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας «Είμαι και Μπορώ» μας δεσμεύει προσωπικά και συλλογικά.
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η καθιέρωση αυτού του παγκόσμιου εορτασμού στόχο έχει την ανάδειξη του ρόλου της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού, αφού αυτή υπήρξε από την αρχαιότητα φορέας έκφρασης, καταγραφής, καθώς και διάδοσης φιλοσοφικών σκέψεων, επιστημονικών θεωριών και λογοτεχνικών έργων. Η ελληνική γλώσσα, επιβιώνοντας μέχρι τις μέρες μας, εξακολουθεί αδιαλείπτως να αποτελεί μέσο διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και η γνώση και κατανόηση της σημασίας της συνιστά βασική παιδευτική επιδίωξη.
Ευχή και στόχος μας η εξοικείωση της νέας γενιάς με τη χρήση, αλλά και την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, ώστε να αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της, γεγονός που αδιαμφισβήτητα θα συμβάλει στην κατανόηση της ουσίας του πολιτισμού μας, καθώς και της συμβολής της γλώσσας μας στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού.