4/2/21

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη κατά το 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας


 

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη κατά το 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιούμε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα κ. Υπουργέ να σε ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή σου. Να ευχαριστήσω, μέσω σας, την Ελλάδα για την αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση προς την Κύπρο, η οποία απορρέει από τη μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη μας σχέση που αποδεικνύει έμπρακτα τους αδελφικούς δεσμούς των δύο χωρών. Η φετινή χρονιά, είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική για ολόκληρο τον Ελληνισμό, με τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Ως έτος παλιγγενεσίας, Κύπρος και Ελλάδα συνεχίζουν να δίδουν κοινούς αγώνες για την διασφάλιση τους μέλλοντος και ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού.

Οι προκλητικές ενέργειες, η αναθεωρητική και η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας καθώς και  οι γενικότερες περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή μας κ. Υπουργέ, απαιτούν άμεσες, αλλά ταυτόχρονα και προσεκτικές κινήσεις των χωρών μας. Τα τελευταία χρόνια Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει ένα σημαντικό πλέγμα διμερών, τριμερών και σε κάποιες περιπτώσεις τετραμερών συνεργασιών με στόχο τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλα τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, για την αποφασιστικότητα και εγρήγορση που επέδειξαν και επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας.

Παρατηρούμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος για αρκετές χώρες, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική αξία και σημασία που έχουν τα κράτη μας. Με τις κοινές μας ενέργειες και συνέργειες Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και αξιόπιστους εταίρους για τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Δεν μπορώ βέβαια να μην αναφερθώ και θα ήθελα να σας συγχαρώ για την διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για απόκτηση των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, τα οποία σίγουρα θα συμβάλουν αισθητά στην αύξηση της μαχητικής ισχύος και ικανότητας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και κατ’ επέκταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Περαιτέρω, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η αμυντική μας συνεργασία, έχει τα τελευταία χρόνια, διευρυνθεί από το παραδοσιακό πλαίσιο. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία σε ό,τι αφορά τα θέματα έρευνας και καινοτομίας εντός της ΕΕ με τις προοπτικές να είναι ιδιαίτερα θετικές για το μέλλον.

Τα θέματα στρατηγικής σημασίας που απασχολούν τις δύο χώρες και πρέπει να συζητηθούν είναι πολλά και τα οποία επιφυλάσσομαι να συζητήσουμε κατά την επικείμενη επίσημη μου επίσκεψη στην Ελλάδα, με στόχο να αναπτύξουμε, εμβαθύνουμε και διευρύνουμε το εύρος των διαβουλεύσεων μας.

Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας που καθιερώθηκε από το 2017, πλέον της συμβολικής του σημασίας, έχει βοηθήσει στην επίλυση θεμάτων, τα οποία απασχολούσαν τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών μας και ευελπιστώ στην ενίσχυση του ρόλου του και λειτουργίας του, προκειμένου να αποτελεί αποφασιστικό βήμα για τη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και επίλυση επιχειρησιακών ζητημάτων.

Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι τα περισσότερα θέματα του σημερινού Διακυβερνητικού Συμβουλίου είναι τροχοδρομημένα και διαδικαστικού χαρακτήρα, γεγονός που αποδεικνύει, όπως προανέφερα, και την επιτυχία του θεσμού.