5/11/20

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης


 

Παρέμβαση της Κύπρου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης μίλησε στις 3.11.20 ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά τη γενική συζήτηση για την ετήσια Έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ).

Στην παρέμβαση του, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι το ΔΔΧ, ως δικαιοδοτικός μηχανισμός που αποσκοπεί στην ειρηνική επίλυση διακρατικών διαφορών, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του συστήματος συλλογικής ασφάλειας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση του κράτους δικαίου σε διεθνές επίπεδο. Επεσήμανε επίσης ότι η ενίσχυση του διεθνούς δικαίου είναι θεμελιώδης για την προώθηση της πολυμέρειας, τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τις πολυάριθμες υποθέσεις που τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών περίπλοκων υποθέσεων, το ΔΔΧ κατάφερε να εκπληρώσει το έργο του με επιτυχία και για τον λόγο αυτό τα κράτη μέλη εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο το Δικαστήριο για την επίλυση των διαφορών τους. Το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΔΔΧ, αποτελεί επίσης ένα από τους παράγοντες που ώθησαν πολλά κράτη να προσφύγουν στο Δικαστήριο για επίλυση των διαφορών τους. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη οι αποφάσεις του Δικαστηρίου να γίνονται καθολικά αποδεκτές και να εφαρμόζονται χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα 74 κράτη έχουν υποβάλει δήλωση αποδοχής της αναγκαστικής δικαιοδοσίας του ΔΔΧ δυνάμει του Άρθρου 36 του Καταστατικού του Δικαστηρίου, με την Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει τη σχετική Δήλωση στον Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ το 1988. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο βελτίωσης στο θέμα αυτό και η Κύπρος ενθαρρύνει περισσότερα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου αναγνωρίζεται επίσης μέσω σχετικών ρητρών σε διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις, αλλά και μέσω ειδικής συμφωνίας μεταξύ των μερών για επίλυση μιας συγκεκριμένης διαφοράς.   

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως το ΔΔΧ και έχει  πλήρη εμπιστοσύνη στην αμεροληψία και αποτελεσματικότητα του. Υποστηρίζει επίσης την ανάγκη να έχει το δικαστήριο στην διάθεση του τους οικονομικούς πόρους και την τεχνολογία που χρειάζεται για την εκπλήρωση της αποστολής του στις συνθήκες της εποχής μας. Ως μια ειρηνική χώρα, η Κύπρος πιστεύει σταθερά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στην αποτελεσματική πολυμέρεια, συμμορφώνεται με τις αρχές που διέπουν το Δικαστήριο και αποδίδει μεγάλη σημασία σε όλα τα ειρηνικά μέσα επίλυσης διαφορών σύμφωνα με τα άρθρα 2.3 και 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων και των διαφορών που εμπίπτουν στο δίκαιο της θάλασσας. Σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προοδευτική κωδικοποίηση και ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητα της να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε επηρεαζόμενη  χώρα, με καλή πίστη, με σκοπό την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας και, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας το θέμα να επιλυθεί με προσφυγή στο ΔΔΧ.

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρογιάννης χαιρέτισε την έγκριση μέτρων που πήρε το ΔΔΧ για περιορισμό της πανδημίας COVID-19 κατά την υπό εξέταση περίοδο, επιτρέποντας στο Δικαστήριο να συνεχίσει επιτυχώς το έργο του.