29/7/20

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις τουρκικές προκλήσεις και θέματα της επικαιρότητας


Σε διάφορα επίπεδα κινούνται οι ενέργειες της Κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώνας, κληθείς να αναφερθεί στις ενέργειες της Κυβέρνησης υπό το φως των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, όπως με τις κινήσεις του Μπαρμπαρός, είπε ότι «είναι μια άλλη ένδειξη των τουρκικών προθέσεων. Η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες της Κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, επίσης υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Μπορέλ, όπως και επικοινωνία με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οπότε βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα, προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη ξανά πρόκληση της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε την ανάγκη πιο αποφασιστικής στάσης της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, διότι είναι και προκλήσεις απέναντι στην ίδια την ΕΕ».

Είπε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που προηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ τα θέματα αυτά τα ανέδειξε ο Πρόεδρος στις συναντήσεις του με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο κ. Σεντώνας επισήμανε ότι «θα πρέπει η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος, να διαμορφώσει μια πιο αποτελεσματική και πιο αποφασιστική στάση».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς στελέχους του ΔΗΚΟ για το θέμα της αποστασίας μελών του, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «το σχόλιο μας είναι ένα. Η Κυβέρνηση ούτε επιθυμεί ούτε θεσμικά νομιμοποιείται να εμπλακεί σε εσωτερικά θέματα κομμάτων».

Ερωτηθείς για το θέμα του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των ΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και την τοποθέτηση της Τουρκίας επ΄ αυτού, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «ως προς το περιεχόμενο έχουμε τοποθετηθεί χθες με επίσημη τοποθέτηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία χαιρετίζεται η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως προς την προσέγγιση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, εμείς λέμε ότι η ενημέρωση από μέρους των ΗΕ και συγκεκριμένα της κας Σπέχαρ προς τον κ. Ακιντζί είχε γίνει, είχαν ληφθεί τα σχόλια του Τουρκοκύπριου ηγέτη, όπως και έγινε και στην περίπτωση τη δική μας, όταν υπήρξε συνάντηση του Προέδρου με την κα Σπέχαρ όπου υποβλήθηκαν γραπτώς και οι δικές μας εκτιμήσεις και ανησυχίες.

Αξιολογούμε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο συγκεκριμένο ψήφισμα, επιβεβαιώνονται τα σχετικά ψηφίσματά του ΣΑ που αναφέρονται στη βάση λύσης του Κυπριακού.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι αναφέρονται τα ψηφίσματα στην Αμμόχωστο και καταγράφεται η ανάγκη για σεβασμό σε αυτά κυρίως από μέρους της Τουρκίας και των κύκλων στα κατεχόμενα που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Υπάρχουν και άλλες αναφορές που τις αξιολογούμε ως σημαντικές».

Σε ερώτηση αν προβληματίζει την Κυβέρνηση ότι ο ΓΓ των ΗΕ δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «στο ψήφισμα του ΣΑ περιλαμβάνεται έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο που εμείς αξιολογούμε ότι (με αυτό) αποστέλλεται ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Αν θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές, ναι θα θέλαμε πιο σαφείς αναφορές, όπως το έχουμε ξαναπεί και με το πέρας της συνάντησης του Προέδρου με την κα Σπέχαρ. Ωστόσο αξιολογούμε σημαντικό ότι καταγράφεται αυτό το στοιχείο».

Κληθείς να αναφερθεί στην αναπομπή της απόφασης της Βουλής για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, ο κ. Σεντώνας είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε τη νομική συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα επί του θέματος, ο Γενικός Εισαγγελέας απέστειλε τη νομική του θέση και η απόφαση του Προέδρου είναι η αναπομπή της συγκεκριμένης απόφασης στη Βουλή παραθέτοντας τα επιχειρήματα που παραθέτει και ο ΓΕ στη γνωμάτευσή του την οποία αποστέλλει και στη Βουλή για πλήρη ενημέρωση.

Αναφέρω δύο ζητήματα που προκύπτουν. Το ένα είναι σε σχέση με το κατά πόσο η συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής εμπίπτει στις πρόνοιες συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος βάσει του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπογράψει αποφάσεις της Βουλής κατά τον τρόπο που γίνεται στην περίπτωση των νόμων, και το δεύτερο είναι ότι εγείρεται θέμα και για το ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκείνη τη μέρα ήταν και Προεδρεύων της Δημοκρατίας. Άρα, ο ΓΕ επισημαίνει και το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών και των σχετικών προνοιών του Συντάγματος, οπότε οι νόμοι, οι αποφάσεις της Βουλής που λήφθηκαν εκείνη τη μέρα, στο σύνολο τους αναπέμπονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Πρόσθεσε ότι αυτό που έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν να λάβει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και αυτήν ακολούθησε.