30/7/20

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην Τελετή Βράβευσης Ψηφιακού Πρωταθλήματος 2020,

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην Τελετή Βράβευσης Ψηφιακού Πρωταθλήματος 2020

Με χαρά μοιράζομαι μαζί σας αυτή την όμορφη βραδιά σε αυτό τον ωραίο χώρο και με σκοπό να επιβραβεύσουμε την επινοητικότητα και τη δημιουργικότητα των νέων μας στον ψηφιακό τομέα.

 Ζούμε σε μια εποχή που στηρίζεται και χαρακτηρίζεται όσο ποτέ προηγουμένως από τα τεχνολογικά επιτεύγματα και ιδιαίτερα την ψηφιακή τεχνολογία. Βεβαίως, σε κάθε εποχή υπήρχε τεχνολογική πρόοδος. Στις μέρες όμως, εδώ και περίπου μισό αιώνα, η πρόοδος είναι αλματώδης, όπως και οι εφαρμογές της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Ιδιαίτερα οι νέοι, όπως εσείς, γεννούνται και μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που από την πρώτη στιγμή δίνει το στίγμα μιας συνεχούς τεχνολογικής ανέλιξης. Ο δρόμος του σημερινού ανθρώπου περνά μέσα από οπτικές ίνες και προχωρά προς την τεχνητή νοημοσύνη. Στα δικά μας παιδικά χρόνια, η τεχνολογική πρόοδος ήταν ένας διακόπτης στον τοίχο που γέμιζε το δωμάτιο φως ή έστω η μαυρόασπρη τηλεόραση. Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν και από νηπιακή ηλικία αγγίζοντας μια οθόνη γεμίζουν το δωμάτιο όχι με φως απλά, αλλά με τον κόσμο ολόκληρο. Με τις εικόνες, τις γνώσεις και τις πληροφορίες που συσσώρευσαν οι άνθρωποι για χιλιετίες!

 Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι απόψε μαζί σας και χαιρετίζω την τελετή βράβευσης του Ψηφιακού Πρωταθλήματος 2020. Ειδικά αυτή την τόσο αλλόκοτη και δύσκολη χρονιά. Μία χρονιά δύσκολη με πρωτόγνωρες καταστάσεις και εμπειρίες για τον τόπο μας, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Με όσα ζήσαμε φέτος, μαζί με τον κόσμο ολόκληρο, αντλούμε ένα διπλό συμπέρασμα. Πρώτον, ότι παρόλη την τεχνολογική πρόοδο, την επιστημονική γνώση και τις καινοτομίες, ο άνθρωπος δεν παύει να είναι ευάλωτος. Ιδού που ενέσκηψε μια φονική πανδημία στον 21ο αιώνα. Ποιος να το περίμενε; Από την άλλη όμως, είδαμε όλοι και στην πράξη και στην καθημερινότητά μας, τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της. Είδαμε πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε, να επικοινωνήσουμε, να μορφωθούμε και να εργαστούμε ακόμα, παρά το δραστικό περιορισμό της φυσικής μετακίνησης και επαφής. Στην εκπαίδευση και όχι μόνο... Ειδικά όμως στο χώρο της εκπαίδευσης θέλω και σήμερα εδώ να καταθέσω την ικανοποίησή μου για το ότι το δημόσιο σχολείο μπόρεσε την κρίσιμη ώρα να ανταποκριθεί στις περιστάσεις, να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και να προσφέρει υπηρεσίες στα παιδιά, στην κοινωνία και τις οικογένειες.

Η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει όλα τα εχέγγυα και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, καινοτομίας και εκσυγχρονισμού σε έναν κόσμο που αποδείχτηκε επιβεβαιωμένα πόσο την έχει ανάγκη. Συνέβαλε ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν διαδικασίες, να μειωθεί το διοικητικό κόστος και ο φόρτος εργασίας με τελικό αποδέκτη το όφελος του μαθητή/μαθήτριας και του πολίτη, είτε αυτό συμβαίνει σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης είτε βρίσκει εφαρμογή σε μία ψηφιακή κοινωνία.

Η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία, ενδυναμώνουν όμως και  τη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο. Συμβάλλουν στη δημιουργία παραγωγικών, δημιουργικών και καλά αμειβόμενων θέσεων. Μέσα από μια δυναμική μάλιστα αποκέντρωσης, όπου ακόμα και σε μια μικρή χώρα και αγορά όπως η Κύπρος δίνονται οι δυνατότητες να δημιουργούμε, να είμαστε διεθνώς ανταγωνιστικοί και να αντέχουμε και τις ανεπιθύμητες πιέσεις της παγκοσμιοποίησης.

Είναι καλά γνωστό, αλλά θέλω και πάλι να υπογραμμίσω το ενδιαφέρον της Κυβέρνησής μας και τη βαρύτητα που δίνουμε στην τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό δείχνει και η δημιουργία του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα, αλλά και η θέσπιση και λειτουργία από την Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Η συγκυρία μάλιστα είναι ότι σύμφωνα με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ψηφιακός Πρωταθλητής κ.Χειμώνας αναλαμβάνει σύντομα ως Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, μαζί με τον κ. Κυριάκο Κόκκινο που πρόσφατα ανέλαβε και δίνει ήδη δείγματα γραφής με την επιτάχυνση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), εκτός της πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε με τον Υφυπουργό και τους συνεργάτες του για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, ήδη έχει επωφεληθεί πραγματοποιώντας φέτος για πρώτη φορά ηλεκτρονικά τις εγγραφές σε όλη τη Μέση Εκπαίδευση.

Το  Ψηφιακό Πρωτάθλημα 2020, για το οποίο με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στην τελετή βράβευσής του,  έχει ως σκοπό να προωθήσει την έννοια της ψηφιακής καινοτομίας. Παράλληλα προσφέρει σε όσους συμμετέχουν στον διαγωνισμό την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες και να εφαρμόσουν πρακτικές που θα συνάδουν με τις προτεραιότητες της Ψηφιακής Ατζέντας, εξασφαλίζοντας έτσι, μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για τη χώρα μας. Συγχαίρω θερμά την οργανωτική επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και ιδιαίτερα τον Ψηφιακό Πρωταθλητή, για την άρτια διοργάνωση της τελετής αυτής, αλλά και για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσουν με το ΥΠΠΑΝ. Με τη δική σας συμπαράσταση, οι μαθητές και μαθήτριες, οι φοιτητές και φοιτήτριές μας μέσα από την ομαδική εργασία και ενεργητική μάθηση εκπαιδεύονται στο να αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίαςκαι δημιουργικότητας, να ανακαλύπτουν πληθώρα καινοτόμων ιδεών και να απολαμβάνουν τη χαρά της μάθησης μέσα από πρωτότυπες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Εύχομαι οι γνώσεις, η εμπειρία και οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αυτό, να λειτουργήσουν ως εφαλτήρια για την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, συμβάλλοντας θετικά στην προσπάθεια της πολιτείας για μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Θυμάμαι ότι στις αρχές της χιλιετίας μιλούσαμε για την ψηφιακή οικονομία που ερχόταν. Σήμερα ζούμε στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και εσείς είστε το μέλλον της.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ένα όμορφο βράδυ και ένα καλό και ασφαλές Καλοκαίρι!