3/9/19

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε και σήμερα το πρωί μια σχετικά σύντομη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα Τζέιν Χολ Λουτ. Υπήρξε παραγωγική συνεργασία με αντικείμενο τη διατύπωση του κειμένου των όρων αναφοράς που θα μεταφέρει η κα Λουτ στον Γενικό Γραμματέα.
Η κα Λουτ θα συναντηθεί εκ νέου αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 9.15 πμ.
Στη συνέχεια είχαμε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί στις 9 Αυγούστου και για τη συνεννόηση που υπήρξε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που έχει επιτρέψει σήμερα να έχουμε την εξέλιξη με τη συζήτηση για τους όρους αναφοράς.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για τις  διαβουλεύσεις που γίνονται με την κα Λουτ και την τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, όπως ζητά ο Γενικός Γραμματέας, να προχωρήσουμε ενδεχομένως στην κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα και να πλησιάσουμε τον στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρόεδρος άκουσε σκέψεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς τις οποίες βεβαίως και λαμβάνει υπόψη του.
Επειδή έχουν εκφραστεί κάποια σχόλια σχετικά με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το 2017, θα ήθελα να επισημάνω, χωρίς να πρόκειται για γενική κρίση πάνω στην έκθεση, ότι στην έκθεση περιέχονται σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα στην παράγραφο 24 η επισήμανση του Γενικού Γραμματέα ότι στη διάρκεια της διάσκεψης του Κραν Μοντανά είχε προτείνει στα διαπραγματευόμενα μέρη να αναζητήσουν λύσεις που θα λάμβαναν υπόψη ότι η υφιστάμενη Συνθήκη Εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμη. Το αναφέρω αυτό διότι στην έκθεση και γενικότερα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπάρχουν ερείσματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιεί και προωθεί στη σημερινή διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». 
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στην ίδια έκθεση ο Γενικός Γραμματέας λέει σαφώς στην παράγραφο 25 ότι επέστρεψε στο Κραν  Μοντανά στις 6 Ιουλίου για να υποβοηθήσει να φτάσουν τα διαπραγματευόμενη μέρη σε μια στρατηγική συνεννόηση στη βάση έξι παραμέτρων τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε στις 30 Ιουνίου».
Οι όροι αναφοράς είναι τα σημεία που θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι ούτε η λύση του Κυπριακού ούτε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι «είμαστε πολύ κοντά και θα υπάρξουν αποτελέσματα».
Είπε ότι το κείμενο των όρων αναφοράς δεν θα αναφέρει με λεπτομέρεια τα πεπραγμένα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες είναι το επιθυμητό να επαναρχίσουν.
Ερωτηθείς πότε θα γίνει τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εφόσον επιβεβαιωθεί η κατανόηση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, η κα Λουτ θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα το κείμενο, το προσχέδιο, και στη συνέχεια περιμένουμε από τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος ήδη στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και όπως μαθαίνουμε, και προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – έχει εκφραστεί ευμενώς, ευνοϊκά σχετικά με την επιθυμία των δύο πλευρών να έχουν μια κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ενδεχομένως σε εκείνη τη συνάντηση θα ανακοινωθούν τα περαιτέρω βήματα και τα διαδικαστικά».
Σε ερώτηση αν όταν συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ή αν θα αναμένουμε την ολοκλήρωση των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσπαθήσει, εδώ και δύο χρόνια, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που φαίνεται να υπάρχει μια θετική κινητικότητα. Ο Πρόεδρος το έχει πει, ας παίρνουμε ένα πράγμα κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια παραγωγική συνεργασία με την κα Λουτ, είμαστε κοντά στο να καταλήξουμε σε μια από κοινού κατανόηση για τους όρους αναφοράς την οποία θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα. Μην ξεχνάμε ότι είναι ο Γενικός Γραμματέας που ζήτησε να γίνουν όροι αναφοράς, άρα το επόμενο βήμα θα είναι όταν η κα Λουτ, όπως το επιθυμούμε, μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα ένα κείμενο που είναι η βασική συνεννόηση των δύο πλευρών».