28/8/19

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με την Υπουργό Διασποράς της Ρουμανίας

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με την Υπουργό Διασποράς της Ρουμανίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποίησε, σήμερα, συνάντηση με την Υπουργό Διασποράς της Ρουμανίας κα Natalia Elena Intotero.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την κα Intotero, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων και ανέφερε:
«Κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε για το πως θα βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης τη συμφωνία που έχουμε συνυπογράψει για τα θέματα της διασποράς. Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση θα γίνει τον Οκτώβριο στην Κύπρο κατά την οποία θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις των δυο χωρών. Όπως γνωρίζετε στην Κύπρο ζουν μόνιμα 40,000 Ρουμάνοι.
Επίσης, και οι δυο χώρες έχουμε οργανωμένες διασπορές και θα τους ενθαρρύνουμε να έρθουν κοντά για να πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις. Αποφασίσαμε ότι θα προωθήσουμε εκδηλώσεις με την ανάμειξη της νέας γενιάς, γι αυτό και πολύ σύντομα νέοι από τη διασπορά της Ρουμανίας και τη Διασπορά της Κύπρου θα επισκεφθούν μαζί την Κύπρο και τη Ρουμανία.
Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η συνεργασία μας και να ενισχυθεί. Έχω μιλήσει με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να έχουμε τριμερή συνεργασία με τη Ρουμανία και πιστεύω θα ανταποκριθεί θετικά».
Από την πλευρά της η κα Intotero ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο με την ευκαιρία του Συνεδρίου και συνεχάρη για την οργάνωση του Συνεδρίου. «Επιθυμούμε να διοργανώσουμε από κοινού πολλές δραστηριότητες για τις διασπορές μας και γι αυτό θέσαμε μια νέα ατζέντα», σημείωσε.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η Ρουμανία επιθυμεί να λειτουργήσει στην Κύπρο ένα πολιτιστικό, ενημερωτικό κέντρο, όπου Κύπριοι και Ρουμάνοι μπορούν να συναντώνται, να ενώσουν τον πολιτισμό τους μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων από κοινού. «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα θέλαμε να αναπτυχθούν σε συνεργασία και με άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Αίγυπτος, η Μεγάλη Βρετανία όπως υπάρχουν πολλοί απόδημοι μας», κατέληξε.