28/8/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση προς τιμήν των Αποδήμων και την εκδήλωση απονομής τιμής σε προσωπικότητες της Κυπριακής Ομογένειας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση προς τιμήν των Αποδήμων και την εκδήλωση απονομής τιμής σε προσωπικότητες της Κυπριακής Ομογένειας

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχομαι και φέτος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου τους ομογενείς συμπατριώτες μας, σε μία εκδήλωση που τιμά και αναγνωρίζει την προσήλωση και την ποικιλότροπα καταγεγραμμένη σημαντική προσφορά σας προς την πατρίδα μας.
Αναντίλεκτα, το σύνολο των μελών της διασποράς εργαζόμενα άοκνα για τη δική τους προκοπή και πρόοδο στις χώρες υποδοχής τους, έθεταν παράλληλα ως προτεραιότητα τη διατήρηση των σχέσεων και των δεσμών με την ιδιαίτερη μας πατρίδα, Κύπρο, και τη με κάθε τρόπο συμβολή τους στην ανάπτυξη και ευημερία της.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμενα με ομοψυχία δημιούργησαν και διαμόρφωσαν το καλά οργανωμένο και άκρως αποτελεσματικό δίκτυο της κυπριακής ομογένειας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τιμώντας την καταγωγή σας, διατηρώντας τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις του τόπου μας, καταστήσατε τους εαυτούς σας πρεσβευτές του πολιτισμού, της ιστορίας και κυρίως της ορθής προβολής των θέσεων και των δίκαιων εθνικών μας αιτημάτων στο εξωτερικό.
Πρωταγωνιστώντας ποικιλοτρόπως και διαπρέποντας στις τοπικές κοινωνίες που ζείτε κερδίσατε τον σεβασμό και την εκτίμησή τους, αναδεικνυόμενοι υπό το πρίσμα αυτό σε μία μεγίστης σημασίας γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες διαμονής σας και την ιδιαίτερη μας πατρίδα, Κύπρο.
Πρώτων όλων, όμως, άξιο επαίνου αποτελεί το γεγονός ότι μέσα από τη συνειδητή επιδίωξή σας πετύχατε να μεταλαμπαδεύσετε την άδολη φιλοπατρία που σας διακρίνει στη νέα γενιά απόδημων, το μέλλον της διασποράς, οι οποίοι συνεχίζουν τη μέχρι τώρα δική σας πορεία και προσφορά.
Πραγματικά είναι αξιοσημείωτο αυτό που καταγράφεται γιατί κάθε χρόνο παρακολουθούμε να πολλαπλασιάζονται οι νέοι που εντάσσονται στη ΝΕΠΟΜΑΚ και που αποτελούν τη διάδοχο κατάσταση της πρώτης ή της δεύτερης γενιάς των μεταναστών μας.
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την αξία της καθ’ όλα σημαντικής δράσης των ομογενών στην υπηρεσία της πατρίδας, καθιερώσαμε προ τεσσάρων ετών ως Πολιτεία, την απόδοση κρατικών διακρίσεων τιμής, και ως εκ τούτου αναγνώρισης, προσώπων που έχουν προσφέρει μέσα από τους τομείς που δραστηριοποιούνται, αλλά και μέσα από τις υψηλές τους πράξεις, ποικιλόμορφα και υποδειγματικά στον τόπο μας.
Ως τέτοιους τιμούμε φέτος τον Σεβασμιότατο πρώην Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γέρων Ναϊρόμπι Υπέρτιμο και Έξαρχο κ.κ. Μακάριο, την ιατρό πρώην Πρόεδρο του Γυναικείου Τμήματος Συνδέσμου Αμερικής  Δρα Φλωρεντία Χριστοδουλίδου και τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας Χρίστο Ιωάννου.
Αναμφίβολα, η διεθνώς αναγνωρισμένη και διακεκριμένη προσφορά όλων, ευδιάκριτη στην πολυποίκιλη θρησκευτική, εθνική, επιστημονική, επιχειρηματική και προς όφελος της ομογένειας δράση τους, συνδεδεμένη παράλληλα με υψηλές πράξεις και έργα προαγωγής μεταξύ άλλων του πολιτισμού, της παιδείας και της φιλανθρωπίας, λειτούργησε καθοριστικά προς την πρόοδο και την ανάπτυξη της πατρίδας μας, της χώρας που ζουν, αλλά και της ανθρωπότητας ευρύτερα.
Σεβασμιότατοι, κα Χριστοδουλίδου και κ. Ιωάννου,
Η δράση που αναπτύξατε, λειτουργώντας επ’ ωφελεία της ιδιαίτερης σας πατρίδας και κατά τρόπο που πρωτίστως τιμά εσάς τους ίδιους, αναδεικνύεται την ίδια στιγμή στο καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση τόσο για τον κάθε ένα από εμάς, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά.
Η απόδοση της τιμής στα πρόσωπά σας και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την ομογένεια, εκφράζει την περηφάνια, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού λαού.
Δεν έχω αμφιβολία πως το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει θα σας καθοδηγεί για ακόμη περισσότερες πράξεις παραδειγματικής προσφοράς.
Συγχαίροντας σας όλους για την από πάσης απόψεως διακεκριμένη παρουσία και δραστηριότητά σας στο εξωτερικό θα ήθελα για ακόμη μία φορά να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες και την εκτίμηση της Πολιτείας και του συνόλου του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη σας προς την πατρίδα μας. Στήριξη, η οποία κρίθηκε καθοριστικής σημασίας ιδιαιτέρως όσον αφορά τις δυσκολίες, τις οποίες διήλθε σε ιστορικά κρίσιμες στιγμές ο τόπος μας.
Εκείνο για το οποίο σας διαβεβαιώ είναι για τη δεδηλωμένη βούλησή μας αναφορικά με την περαιτέρω ενίσχυση και την εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς εξαιρέτου συνεργασίας που διέπει τις σχέσεις ομογένειας και Κύπρου.
Σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά και δεχθείτε την ευγνωμοσύνη του ιδίου, της Πολιτείας, του κυπριακού λαού για όσα πράττετε για την ιδιαίτερη μας πατρίδα.