19/4/19

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στον εορτασμό επετείων, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στον εορτασμό επετείων, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, στην επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, στην πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, ως ακολούθως:
«Κυρίες συναδέλφισσες και κύριοι συνάδελφοι,
Προ ημερησίας διατάξεως αποτελεί χρέος μας να αναφερθούμε σε δύο μαύρες επετείους: της κατάλυσης της δημοκρατίας στη χώρα που την γέννησε, την Ελλάδα, και της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Την 21η Απριλίου 1967 η Ελλάδα βυθίστηκε στο σκοτάδι, ένα σκοτάδι που διήρκεσε επτά ολόκληρα χρόνια. Η χούντα των συνταγματαρχών επέβαλε ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς και με την ισχύ των τανκς καταπάτησε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν το σθένος να αντισταθούν στο χουντικό καθεστώς και για τις πράξεις τους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν.  Τελευταίο και τραγικότερο θύμα της χούντας, η Κύπρος μας και ο λαός της, που συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της προδοσίας και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.
Κυρίες συναδέλφισσες και κύριοι συνάδελφοι,
Η αρμενική γενοκτονία, η πρώτη μεγάλη γενοκτονία του 20ού αιώνα, αποτελεί ένα από τα μελανότερα σημεία της παγκόσμιας Ιστορίας. Σήμερα φέρνουμε ξανά στη μνήμη μας το ενάμισι εκατομμύριο των αδικοχαμένων Αρμενίων, που έπεσαν θύματα της εθνοκάθαρσης που εφάρμοσε η Τουρκία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων μνημονεύει, όπως κάθε χρόνο, το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον φίλο αρμενικό λαό και επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Κυρίες συναδέλφισσες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στη γιορτή των εργαζομένων, την Εργατική Πρωτομαγιά. 
Στα τέλη του 19ου αιώνα η εργατική τάξη βρισκόταν σε συνεχή αγώνα για την εργάσιμη ημέρα των οκτώ ωρών.  Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.  Οι εξεγέρσεις αυτές, που επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, βάφτηκαν με αίμα και αποτέλεσαν την απαρχή πολλών αγώνων για ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.  Στην Κύπρο το εργατικό κίνημα, γράφοντας τη δική του ιστορία, συνέβαλε στη θεμελίωση κοινωνικών θεσμών και αξιών στον τόπο μας.  Τιμώντας την ημέρα αυτή, δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα ιδανικά της Εργατικής Πρωτομαγιάς και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων για ένα καλύτερο μέλλον.
Κυρίες συναδέλφισσες και κύριοι συνάδελφοι,
Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από την 26η Απριλίου του 1986, όταν ο κόσμος ξυπνούσε με την είδηση του πυρηνικού ατυχήματος στην ουκρανική πόλη του Τσέρνομπιλ. Το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που γνώρισε ο πλανήτης και που άφησε πίσω του βιβλική καταστροφή, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, αντί η ανθρωπότητα να διδάσκεται μέσα από τέτοιες τραγωδίες, τα τελευταία χρόνια, όπως και προηγουμένως, γίνεται μάρτυρας δημιουργίας πρόσθετων πηγών ανησυχίας. Μια απ’ αυτές, στην άμεση γειτονία μας, το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Akkuyu της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προωθήσει κάθε δυνατή συνεργασία και να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να εκλείψει πλέον κάθε κίνδυνος και κάθε πιθανότητα να βιώσουμε ξανά τον εφιάλτη του πυρηνικού ολέθρου.  
Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει τη θλίψη και το συγκλονισμό της για την πρόσφατη καταστροφή που υπέστη μεγάλο μέρος του ναού της Παναγίας των Παρισίων, λόγω πυρκαγιάς. Ενός μοναδικού μνημείου 856 ετών που επεβίωσε της Γαλλικής επανάστασης και δυο παγκόσμιων πολέμων, αποτελώντας αειθαλές σύμβολο των αγώνων της Γαλλίας για δημοκρατία και ελευθερία. Ευχόμαστε την ταχεία ανοικοδόμηση του εμβληματικού αυτού μνημείου, ώστε να λάμψει ξανά ως κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.»