19/4/19

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση βράβευσης διακριθέντων σχολείων

19-04-2019 12:05
Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση βράβευσης διακριθέντων σχολείων

5ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»
Το πρώτο που θα ήθελα να τονίσω στον χαιρετισμό μου αυτό, είναι η έντονη αίσθηση που διακατέχει, όπως πιστεύω, τον καθένα μας, ότι η εκδήλωση αυτή κάθε άλλο παρά έχει τον απλό και τυπικό χαρακτήρα της ανακοίνωσης των βραβεύσεων ενός διαγωνισμού μεταξύ μαθητών και σχολείων.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια γιορτή. Μια γιορτή πατριωτικής συναδέλφωσης και υπογράμμισης της ελληνικότητας του κοινού μας πολιτισμού. Των κοινών αρχών, των αξιών και των ιδεωδών μας, και, ακόμα, της κοινής πορείας μας και στο μέλλον, όπως προδιαγράφεται με τους σχεδιασμούς και τα οράματά μας.
Διανύουμε το 5ο έτος από την έναρξη της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος και εντυπωσιάζει πραγματικά το γεγονός ότι, έκτοτε, 1500 σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, και περισσότεροι από 80 χιλιάδες μαθητές ολοκλήρωσαν 9 περίπου χιλιάδες δημιουργίες για την Κύπρο.
Αυτό προϋποθέτει, πρώτα απ’ όλα, την επιτυχή μετάδοση από τους καθηγητές των απαραίτητων γνώσεων προς τους μαθητές και την αποδοχή και αφομοίωση από μέρους τους όλων όσων απαιτούνται ώστε το πρόγραμμα να έχει την επιτυχία με την υλοποίηση και εμπέδωση των στόχων του.
Μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά ειδικά στην Κύπρο, να κατανοήσουν το εθνικό μας πρόβλημα, να γνωρίσουν τη σκλαβωμένη μας γη, να διεκδικούν την επανένωση του νησιού μας, να εκφραστούν δημιουργικά ως προς τον κυπριακό Ελληνισμό με όποιο τρόπο επιθυμούν, να ενημερωθούν για τον πολιτισμό και την ιστορία μας, να αναπτύξουν τον προβληματισμό τους για τις σύγχρονες προκλήσεις της οικονομίας και του περιβάλλοντος, καθώς ακόμα και για τις γέφυρες και τα χάσματα, και τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που μας ενώνουν και μας χαρακτηρίζουν.
Στο ίδιο πλαίσιο, προωθείται η γνωριμία μαθητών από την Κύπρο με τη σύγχρονη Ελλάδα, τα προβλήματα και τις προοπτικές της, όπως και με τις διάφορες ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, με την προτροπή να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες ελληνόπουλα προσπαθούν να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα.
Η διατήρηση και ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητας στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό κόσμο, με θεμέλιο πρώτα απ’ όλα την ελληνική γλώσσα, είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη πρόκληση για ολόκληρο τον ελληνισμό.  Η ομογένεια είναι η πρέσβειρα του ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι η δύναμη που διατηρεί αλώβητες τις παραδόσεις και τις αξίες μας, είναι ο ομφάλιος λώρος που μας ενώνει με την οικουμένη και μας διακρίνει στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιότητας. Γι’ αυτό και η διάδοση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιδιαίτερα μεταξύ της νέας γενιάς του Ελληνισμού της διασποράς, είναι στις πρώτες δικές μας προτεραιότητες με τη συνεργασία που έχουμε με τις ομογενειακές οργανώσεις και Πανεπιστήμια της Κύπρου.
Συγχαίρω θερμά τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών για την υλοποίηση για μια ακόμα χρονιά του Προγράμματος «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», και μαζί όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς και τις Υπηρεσίες.
Ιδιαίτερα συγχαίρω τα σχολεία και τους μαθητές που διακρίθηκαν και μαζί απευθύνω ένα μεγάλο εύγε στους εκπαιδευτικούς τους, χάρις στην έμπνευση, τις γνώσεις, τη θέληση και την καθοδήγηση των οποίων επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος. 
Εύχομαι σε όλους κάθε καλό.
Σημ.: Την ομιλία διάβασε εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας, η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Αποδήμων, κα Θάλεια Αντωνίου.