4/1/19

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

 ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Λευκωσία 04/01/2019 09:58

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»
Στις 30 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Για τις 30 Ιανουαρίου έχει οριστεί η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση  για ακόμη έξι μήνες της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ιανουάριο (Δομινικανή Δημοκρατία), στις 17 Ιανουαρίου έχει οριστεί η συνάντηση των χωρών που συνεισφέρουν με προσωπικό στη δύναμη, ενώ η ενημέρωση του σώματος από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα λάβει χώρα το πρωί της 22ας Ιανουαρίου. Η κ. Σπέχαρ θα έχει συναντήσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον στα μέσα Ιανουαρίου ενόψει ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Εκπρόσωπος: Την αποφασιστικότητά του για ΓεΣΥ θα εκφράσει στον ΠΙΣ ο Πρόεδρος
Την αποφασιστικότητά του για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) θα διαμηνύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο με την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Πέραν της ηγεσίας του ΠΙΣ, στη συνάντηση στο Προεδρικό αναμένεται να παραστούν, επίσης, ο Υπουργός Υγείας και η ηγεσία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Εντωμεταξύ και η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου συμβουλεύει τα μέλη της να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ.
Σε συνεχή επαφή με το βρετανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό η Αρμοστεία στο Λονδίνο
Σε συνεχή επαφή με το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται η Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, «προωθώντας τις θέσεις μας με σκοπό την αναζήτηση και εξασφάλιση στήριξης, αλλά, κυρίως διαμηνύοντας τη σημασία που έχει για τους Κύπριους πολίτες αλλά και για το ΗΒ η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της και όχι προς όφελος τρίτων», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης.
Διοικητικό Δικαστήριο: Παράνομη η αποκοπή επιδόματος πανεπιστημιακών
Η πενταμελής Ολομέλεια του Διοικητικού Δικαστηρίου έκρινε ως παράνομη απόφαση για αποκοπή από 22 Καθηγητές και Αναπληρωτές Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, για πάνω από πέντε χρόνια, ετήσιου ειδικού επιδόματος που λάμβαναν ως απόρροια της αποδοχής προσφοράς διορισμού τους.
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου η έκθεση για την αγορά υπηρεσιών του ΥΠΠ
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε την Πέμπτη ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων αγοράς υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στους 14 εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ταυτόχρονα θα μελετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε από τον Φεβρουάριο να διεξαχθεί επί αυτής εντατικός διάλογος.
Ολισθηροί παραμένουν δρόμοι στις ορεινές περιοχές
Λόγω παγετού στις ορεινές περιοχές οι δρόμοι σε διάφορες περιοχές είναι ολισθηροί, ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις βράχων,  όγκων χώματος και πετρών σε δρόμους στα ορεινά. Η Αστυνομία συστήνει σε όλους όσοι θα διακινηθούν στο οδικό δίκτυο σήμερα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αντλήθηκαν €5.6 εκ. μέσω έκδοσης 6ετών ομολόγων
Ποσό €5.6 εκ. άντλησε το κράτος μέσω της έκδοσης εξαετών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικά πρόσωπα. Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ανακοίνωσε χθες ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2018, τερματίστηκε η λήψη αιτήσεων για αγορά εξαετών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικά πρόσωπα, της 1ης Σειράς (Ιανουάριος) 2019.
Εντός πρώτου τριμήνου 2019 η εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων στη Λάρνακα
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 θα αρχίσει η εγκατάσταση συνολικά 64 βυθιζόμενων κάδων στην παραλιακή περιοχή Λάρνακας, με στόχο τη μείωση των στερεών αποβλήτων. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων μεταξύ του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Εταιρείας `Βιομηχανία Μεταλλικών Αμαξωμάτων Πανάος Λτδ` και του Δήμου Λάρνακας.
Στο Πεκίνο οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τερματισμό του εμπορικού πολέμου
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα ότι διαπραγματευτές των ΗΠΑ θα βρίσκονται στο Πεκίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη (7η και 8η Ιανουαρίου) για το πρώτο τετ-α-τετ αφότου οι Πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου για το πλαίσιο των προσπαθειών να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για το εμπόριο.
Ευρωλίγκα: Ντέρμπι αιωνίων στο ΣΕΦ
Στον ελληνικό εμφύλιο ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στρέφεται το αποψινό ενδιαφέρον στην Ευρωλίγκα. Οι δύο αιώνιοι αναμετρώνται στο ΣΕΦ στις 21:00 για την 16η αγωνιστική και θέλουν και οι δύο διακαώς τη νίκη για να ανέβουν βαθμολογικά. Στο μεταξύ, για τις 16 και 23 Ιανουαρίου καθορίστηκαν οι αγώνες Ανόρθωσης – ΕΝΠ για τη β` φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.