9/12/18

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η αποτυχία στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στον τάφο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του οποίου προηγήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο στην παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαι εδώ για να τιμήσω τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Προ ολίγων ημερών είχαμε το μνημόσυνο ενός άλλου Προέδρου, του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη.
Ο ένας ανήκε στη μια σχολή σκέψης και ο άλλος στην άλλη σχόλη σκέψης λύσης του Κυπριακού. Και των δύο κοινός στόχος ήταν η εξεύρεση μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Παρά ταύτα, η αποτυχία δεν οφειλόταν στην έλλειψη πρωτοβουλιών, κινήσεων και προσπαθειών. Οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. Αυτό είναι κάτι που διδάσκει ή που πρέπει να διδάσκει και εμάς σήμερα.
Με πλήρη σεβασμό στους πρώην Προέδρους, στις προσπάθειες που κατέβαλαν, ας αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες και ας αναλάβουμε ενωμένοι εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα μας οδηγήσουν τελικά στο να πετύχουμε μια λύση που θα επιτρέπει, όχι απλά στο να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να έχουμε προοπτική και μέλλον.
Με αυτά, λέγοντας, θεωρώ ότι αποτίνω και προς τους δύο ύστατο φόρο τιμής, εκφράζοντας σήμερα τον σεβασμό μου προς τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα Λουτ έρχεται στην Κύπρο χωρίς να κατορθώσει να περάσει από την Τουρκία και ερωτηθείς πώς αποδυναμώνει αυτό τις προοπτικές για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θέλω να κάνω σχόλια. Οτιδήποτε θα πρέπει να λεχθεί θα λεχθεί με την κα Λουτ. Είναι, όμως, ένα από τα ζητούμενα και ένα από τα ερωτήματα που γεννώνται: πώς είναι δυνατόν να υπάρξει καλή προετοιμασία χωρίς τη συμμετοχή εκείνης της χώρας που εν τη ουσία η δική της βούληση, αν υπάρχει, θα οδηγήσει και στη λύση του κυπριακού προβλήματος».