3/11/18

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Θα πρέπει κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι η όποια λύση που θα φέρει την ειρήνη, αλλά μια λύση που θα προστατεύει και θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων αλλά να μην παραγνωρίζει και τις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, και ερωτηθείς τί αναμένει από τη διερευνητική αποστολή της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κας Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαστε στα πρώτα στάδια και έτσι δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις».
Πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω σε μια υγιή βάση».
Ερωτηθείς για το θέμα της επανέναρξης του διαλόγου, είπε ότι «προσπαθούμε κάθε φορά να βρούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς ή πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Οι βάσεις είναι γνωστές, το θέμα είναι να γίνουν κάποιες βασικές αρχές πιο ξεκάθαρες, ότι πρέπει να διαλαμβάνονται στη λύση».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις για τη θέση του περί αποκέντρωσης εξουσιών, ο Πρόεδρος είπε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι δύο κοινότητες έχουν ανησυχίες. Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν ότι μπορεί οι Ελληνοκύπριοι ως πλειοψηφία να καταχραστούν των δικαιωμάτων, λόγω πλειοψηφίας, και να επιβληθούν επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Την ίδια ώρα, όμως, και οι Ελληνοκύπριοι έχουν εξίσου μια μεγάλη ανησυχία: αν με τα δικαιώματα που διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι για προστασία τάχα των δικών τους δικαιωμάτων μπορεί να μη λειτουργήσει ποτέ η λύση που θα εξεύρουμε. Δηλαδή, η θετική ψήφος που διεκδικούν για κάθε απόφαση, είτε της Κυβέρνησης είτε των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, να οδηγεί σε αδιέξοδα τα οποία τελικά θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της νέας κατάστασης πραγμάτων.
Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι με την αποκέντρωση εξουσιών που άπτονται της καθ’ ημέραν ζωής και με την αποδοχή θετικής ψήφου προς τους Τουρκοκύπριους, αλλά για όσα θέματα, για οποιεσδήποτε αποφάσεις ενδεχόμενα επηρεάσουν αρνητικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εφόσον υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων, αυτό αποτελεί τη βάση της λειτουργικότητας και συνεπώς θα πρέπει κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι η όποια λύση που θα φέρει την ειρήνη, αλλά μια λύση που θα προστατεύει και θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά να μην παραγνωρίζει και τις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων».