22/11/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι και πάλι μαζί σας για να χαιρετίσω την 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Το ΚΕΒΕ υπήρξε διαχρονικά ένας πολύτιμος συνεργάτης της Πολιτείας, όπου, μέσα από τις εισηγήσεις και τις συνέργειες του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνέτεινε ουσιαστικά στη δημιουργία συνθηκών προόδου και ευημερίας στην πατρίδα μας.
Και οφείλω να εξάρω επίσης την καθοριστική συνδρομή του ΚΕΒΕ στις προσπάθειες που καταβάλαμε ώστε να αναστρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα της οικονομικής κρίσης και να οδηγήσουμε την οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης για την οποία σήμερα όλοι πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι.
Δεν παραγνωρίζω τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι συντεχνίες και ο λαός μας.
Προχωρώντας με τόλμη και αποφασιστικότητα στον ανασχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος, λαμβάνοντας μέτρα για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, υιοθετώντας φορολογικά και άλλα αναπτυξιακά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, και υλοποιώντας ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις του κράτους και των δομών του, ξεπεράσαμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, πετυχαίνοντας:
• Την έξοδο από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής σε συντομότερο χρόνο από όσο προβλεπόταν και με τη χρησιμοποίηση λιγότερων πόρων.
• Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 4% και είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προβλέψεις για προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης πέραν του 3% και για τα επόμενα χρόνια.
•Μείωση της ανεργίας στο 7% περίπου, με στόχο έως το 2020 να πετύχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
• Επίτευξη πλεονασματικού προϋπολογισμού και για το 2019.
• Επαναφορά στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση των επενδύσεων και στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της κυπριακής οικονομίας.
• Μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και οι οποίες αφορούν το καζίνο – θέρετρο, μαρίνες, ξενοδοχειακές μονάδες, μεικτές αναπτύξεις, εμπορικά κέντρα και γήπεδα γκολφ.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άλλα μετρήσιμα κριτήρια και μεγέθη που επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, όπως είναι η αύξηση ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, η ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η ενίσχυση του κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου, η βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής και σωρεία άλλων παραγόντων.
Όσον αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένας τομέας ο οποίος κλονίστηκε ιδιαίτερα, πετύχαμε, τηρώντας πλήρως τους αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες και τους κανόνες διαφάνειας και συμμόρφωσης, τη σημαντική εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.
Πλέον, ο τομέας βασίζεται σε μια ισχυρότερη βάση όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση, τη ρευστότητα και την κερδοφορία, έχοντας ταυτόχρονα εισαγάγει αξιόπιστες διαδικασίες ελέγχου έγκρισης και αναδιαρθρώσεων δανείων.
Σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, με βελτιωμένη μορφή, του Σχεδίου «Εστία», αναμένουμε ότι θα υπάρξει και ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Την ίδια στιγμή, με τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, προκύπτει μια νέα σημαντική πηγή δημοσίων εσόδων που, παρά το υψηλό του ποσοστό, καθιστά το δημόσιο χρέος απόλυτα βιώσιμο.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα προκειμένου να εδραιώσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και να δώσουμε ώθηση στις εξαίρετες προοπτικές που δημιουργούνται στους κύριους και νέους παραγωγικούς τομείς, προς όφελος του συνόλου των πολιτών.
Ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός, νοουμένου ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια υπευθυνότητα, πάντοτε σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία και ευχαριστώ διότι είναι καλά γνωστό ότι χωρίς τη συμβολή κάποιων από τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν θα επιτυγχάναμε νομοθετικές ρυθμίσεις και μέτρα εξορθολογισμού και καινοτομίες για να πετύχουμε αυτά που σήμερα μοιραζόμαστε. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα αλλά με τις δράσεις της Κυβέρνησης θα ξεπεραστούν και συνεχίσουμε την ίδια σταθερή πορεία πάντοτε προς όφελος του λαού μας.
Οι πολιτικές αυτές, στοχεύουν:
i. Στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.
ii. Στη βιώσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
iii. Στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
iv. Στη διασφάλιση της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος και στην παροχή σειράς νέων ελαφρύνσεων και κινήτρων.
Και αναφερόμενος σε κίνητρα, έχω πλήρη επίγνωση της θέσης του ΚΕΒΕ για μονιμοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων. Θα ήθελα να σας βεβαιώσω πως η Κυβέρνηση διάκειται θετικά, νοουμένου ότι θα υπάρξει σύζευξη της εν λόγω πολιτικής με την πολιτική κοινωνικής στέγασης, κάτι που θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα, την ηγεσία του ΚΕΒΕ και άλλων συντελεστών.
v. Στην ταχεία ολοκλήρωση σημαντικών έργων δημόσιων υποδομών.
Σχετική είναι και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία αναμένεται έως το τέλος του χρόνου να προχωρήσουμε με τον διορισμό Υπεύθυνου Έργου (Project Manager) για μεγάλα, οριζόντια ή πολύπλοκα έργα και τη σύσταση στο Γενικό Λογιστήριο Κεντρικής Μονάδας Αγορών που θα λειτουργεί ως Service Center.
i. Στην ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας, στη βάση της αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής που έχουμε αναπτύξει μέσω της εμβάθυνσης των σχέσεων μας με όλες τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, αλλά και με το Ισραήλ, της ουσιαστικής ενίσχυσης των δεσμών μας με όλες τις χώρες του Μονίμου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ενεργούς συμμετοχής μας στη διαμόρφωση πολιτικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια στιγμή, καθιερώσαμε, σε συνέργεια με την Ελλάδα, τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίοι αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι, με απτά και σημαντικά οφέλη για τις συνεργαζόμενες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, οφείλω να επαινέσω τον ρόλο του ΚΕΒΕ, το οποίο, συνεπικουρώντας τις προσπάθειες της Πολιτείας, έχει θεσμοθετήσει τριμερείς συνεργασίες με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια της Ελλάδος, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ενώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριμερούς με το Ισραήλ και την Ελλάδα υπογράφηκε σχετική συμφωνία συνεργασίας.
Στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων ενδέχεται να αναδειχθούν λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περαιτέρω ενίσχυση των στενών ιστορικών, οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με τη Βρετανία, πάντοτε σε συνεργασία και με φορείς όπως το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ και τον CIPA.
ii. Στη διεύρυνση και ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών δράσεων που έχουμε αναλάβει, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές αδυναμίες που ανέδειξε η κρίση.
Συναφώς, υπενθυμίζω μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη υιοθετήσει, μεταξύ άλλων:
  • Στον τομέα των συντάξεων.
  • Στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, μέσω του εξορθολογισμού του αριθμού των δημόσιων ωφελημάτων και της καλύτερης στόχευσής τους.
Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε πως η εποπτεία στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική ούτως ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης του συστήματος και ήδη το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας λαμβάνει σχετικά μέτρα τα οποία αποσκοπούν στην επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας.
  • Στη βέλτιστη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας,
  • Τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, που αποσκοπεί τόσο στην αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης της Κύπρου σε όλους τους τομείς όσο και στη συγκρότηση ενός καλά δομημένου και συντονισμένου στρατηγικού σχεδιασμού.
Παράλληλα, προωθούνται ή θα προωθηθούν οι ακόλουθες δεκατέσσερεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες φιλοδοξούμε να αλλάξουμε πραγματικά την εικόνα της χώρας μας στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο οικονομίας:
    (i)             Εφαρμογή του ΓΕΣΥ με υλοποίηση της πρώτης φάσης όπως έχει σχεδιαστεί, την 1η Ιουνίου 2019.
 Ο σχεδιασμός μας θα προχωρήσει όπως έχουμε προγραμματίσει και θέλω να στείλω ένα μήνυμα με κάθε καλή πρόθεση, προς κάθε κατεύθυνση: Στηρίζω πλήρως τις ενέργειες του Υπουργού Υγείας που δεν είναι παρά έκφραση της πολιτικής της Κυβερνήσεως. Είναι μια απόφαση ομόφωνη των πολιτικών δυνάμεων, μια ανάγκη της κοινωνίας, μια σημαντική προσφορά που χρωστούμε στο λαό μας.
Συνεπώς, πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο, ευελπιστώ ότι όλοι οι παράγοντες που είναι σε θέση να συνεργήσουν ώστε να υλοποιηθεί το ΓεΣΥ να προσέλθουν με καλή διάθεση, με καλή πρόθεση έτσι ώστε όπως έχει χρονοδιαγραμματικά αποφασιστεί να εφαρμοστεί το σχέδιο.
 (ii)    Ενίσχυση της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων στο σύστημα Δικαιοσύνης, κάτι που όπως όλοι καλά γνωρίζουν, δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα ως προς την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.
Να αναφέρω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μόλις πρόσφατα ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου, μια κίνηση με μεγάλη σημασία για τον επιχειρηματικό κόσμο και την  εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας μας.
Παράλληλα, η αναμενόμενη εφαρμογή της λεγόμενης «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης» και ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποθέσεων στο δικαστήριο, σε συνάρτηση με το σχέδιο δράσης για την αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Δικαστηρίων,  αποτελούν καθοριστικά βήματα προς τη βελτίωση και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.
 (iii) Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπου είναι καλά γνωστό ότι κάποια νομοσχέδια αποσύρθηκαν σαν αποτέλεσμα διαφωνιών, όμως είμαστε έτοιμοι σε συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να τα επανακαταθέσουμε, έτσι ώστε να υπάρχει η διαχείριση του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού, η διασύνδεση του μισθολογίου με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την αναδιοργάνωση κλιμάκων αλλά και την κινητικότητα  δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα βεβαίως αξιολόγηση με βάση μετρήσιμα κριτήρια.
(iv) Ένα τέταρτο στοιχείο είναι η προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, μια γάγγραινα που όλοι βιώνουμε. Προς τον σκοπό, αυτό σε συνεργασία με την Εσθονία, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης σχετικό πρόγραμμα ύψους €250 εκατ.
Το πλέον σημαντικό για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής, είναι η πρόθεση μας, σε συνεργασία πάντα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ενοποιήσουμε όλες τις συναφείς αρμοδιότητες σε ένα Υφυπουργείο Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας.
Λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική μελέτη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, και εκφράζοντας ευγνώμονες ευχαριστίες στους τρεις επιφανείς οργανισμούς της Κύπρου, τη Cyta, την Τράπεζα Κύπρου και τη Logicom, για την οικονομική τους συνδρομή, θα ήθελα να ενημερώσω πως έχουμε ήδη ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου το οποίο έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Είμαι βέβαιος – η πρόταση προήλθε μάλιστα από κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό θέλω να το χαιρετίσω – πως με πλήρη συνεργασία θα επιτύχουμε το συντομότερο την υιοθέτηση ενός ζωτικού Υφυπουργείου, το οποίο πολλά έχει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, αλλά και της ψηφιακής οικονομίας.
(v) Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχωνεύσεις Δήμων και συμπλεγματοποίηση Υπηρεσιών, ούτως ώστε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και αφορούν στην καθημερινότητά τους.
(vi) Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, στο πλαίσιο της οποίας από την 1η Ιανουαρίου του 2019 δημιουργείται Υφυπουργείο Τουρισμού με  βασική στόχευση την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την επίλυση διαρθρωτικών αδυναμιών και τη διείσδυση μας σε νέες μεγάλες αγορές.
(vii) Εφαρμογή της νέας απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση έργων στη βάση του επενδυτικού νόμου που ήδη βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.
(viii) Ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης Επενδυτικών Ταμείων που προσφέρει μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τον τομέα των Υπηρεσιών μέσα και από την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο.
(ix)  Bελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, μέσω της δημιουργίας, όπως έχω προαναφέρει, του Υφυπουργείου που έχω αναφερθεί, ενώ, με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, έχει ήδη συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας και υιοθετήθηκε ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα.
(x)  Eπιπλέον, αντιλαμβανόμενοι τις ταχύτατες εξελίξεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε κοινή ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής για την εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain.
(xi)  Μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, καθώς και αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου.
(xii)  Μεταρρύθμιση δομών διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύσταση νέας ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον Ασφαλιστικό Τομέα και τα Ταμεία Προνοίας.
(xiii) Ολοκλήρωση της συνολικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που άρχισε με το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών, περιλαμβανομένου του συστήματος αξιολόγησης και της βέλτιστης αποδοτικότητας του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών, με στόχο την ενίσχυση της παρεχόμενης παιδείας που όλοι αναγνωρίζουμε πως παρά τις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο Κύπριος φορολογούμενος, που είναι όσον αφορά την Παιδεία οι ψηλότερες, θα μπορούσε να πει κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα μαθησιακά αποτελέσματα δυστυχώς δεν δικαιώνουν τις δαπάνες που το κράτος υποχρεούται να καταβάλλει αλλά και ο κάθε ένας επιβαρύνεται.
(xiv)  Αύξηση της παραγωγής και ενίσχυση της εξωστρέφειας των βιομηχανιών του τόπου, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την παραγωγή καινοτόμων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων προϊόντων.
Σημειώνεται πως ήδη παρέχονται φορολογικά κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε σχετικές ενδιαφέρουσες προτάσεις που κατέθεσε το ΚΕΒΕ, οι οποίες αντιλαμβάνομαι θα κατατεθούν και σήμερα αλλά έχουν προωθηθεί και στην Κυβέρνηση.
Η υιοθέτηση και υλοποίηση των πιο πάνω μεταρρυθμίσεων, σε συνάρτηση με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα προς επιχειρήσεις και επενδυτές που προωθούνται, αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας.
Δεν έχω επίσης καμία αμφιβολία πως η πρόσφατη σύσταση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, υπό τον κ. Τάκη Κληρίδη, με στόχο τη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη, με παράλληλη παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της οικονομίας και την υποβολή στοχευμένων μέτρων πολιτικής, θα δράσει ενισχυτικά προς τον πιο πάνω σκοπό.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως για την υλοποίηση των όσων έχω αναφέρει απαιτείται και η συναίνεση της Βουλής, και η συνεργασία της Κυβέρνησης με τη Βουλή, γι’ αυτό και βρισκόμαστε σε επαφή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να συμβάλουμε από κοινού στη μεγάλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση του οικονομικού μοντέλου της χώρας.
Ταυτόχρονα, έχουμε προχωρήσει σε καταγραφή των διάφορων τομεακών θέσεων των ανθυποψηφίων μου στις τελευταίες εκλογές, όπου καταγράφηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, εκ των οποίων 72 εμπίπτουν είτε είναι παραπλήσιες με το  πρόγραμμα δράσεων της διακυβέρνησης, δεκαεννιά αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν θετικότατα ενώ άλλες δώδεκα χρήζουν περαιτέρω μελέτης και αξιολόγησης.
Ήδη έχει αρχίσει ένας πρώτος κύκλος επαφών με τους ανθυποψηφίους μου και τα πολιτικά κόμματα τους. Αν και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να είναι ανθυποψήφιοί μου, θέλω να το ξεκαθαρίσω για πολλοστή φορά. Ο κάθε ένας θα πρέπει να γνωρίζει τον χρόνο που μπαίνει στην πολιτική αλλά και τον χρόνο που φεύγει από την πολιτική. Γι αυτό και χωρίς τον ανταγωνισμό και τις ανησυχίες πιστεύω  ότι γίνεται ακόμα πιο δημιουργικός ο διάλογος και μπορεί να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ώστε στο τέλος της παρούσας θητείας μου, δεν θα είναι κάτι που κατέκτησε ο Αναστασιάδης, αλλά κάτι που όλοι μαζί έχουμε επιτύχει. Θέλω να ελπίζω πως μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λειτουργούμε και θα λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια.
Μια προτεραιότητα υψίστης σημασίας είναι και η υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος μέσω της δημιουργίας υποδομών για τη χρήση φυσικού αερίου, της υιοθέτησης του πλαισίου διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο και της ανάπτυξης Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα συνδέει τις ανακαλύψεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, ευρύτερα τόσο μεταξύ των χωρών της περιοχής όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως εκ τούτου, προχωρώντας απρόσκοπτα με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της εν εξελίξει διερευνητικής γεώτρησης της ExxonMobil, τα οποία ευελπιστούμε να ενισχύσουν αποτελεσματικά τους ανωτέρω στόχους.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα επειδή παρευρίσκονται και Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της τουρκοκυπριακής κοινότητας, να βεβαιώσω ότι κανένας δεν έχει στόχο το σφετερισμό του φυσικού πλούτου που ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να το καταστήσω σαφές.
Ούτε έχουμε προκαταλήψεις όσον αφορά τις συνεργασίες με γειτονικές χώρες και όταν λέμε γειτονικές δεν εξαιρούμε βεβαίως την Τουρκία. Συνεπώς αντί του ανταγωνισμού ή των κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει ο φυσικός πλούτος, πιστεύουμε ότι είναι μια πηγή που μπορεί να μας φέρει κοντά και να συμβάλλει σημαντικά στην προκοπή της πατρίδας μας, των γειτόνων μας, της Ευρώπης.
Είναι αδιαμφισβήτητο πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες  που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, δεν είναι άλλος από την  επίλυση του Κυπριακού.
Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητά μου να συνεργαστώ εποικοδομητικά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την εκπρόσωπο του την κα Λουτ και βεβαίως και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα δίνει προοπτική και μέλλον στους κατοίκους αυτής της χώρας.
Ευελπιστώ το ίδιο θετική να είναι η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως η στάση που θα τηρήσει αποτελεί το κλειδί στην επίτευξη της επιδιωκόμενης λύσης.
Μίας λύσης που θέλω να επαναλάβω πρέπει να είναι λειτουργική για να μπορεί να είναι βιώσιμη. Πρέπει να αναδεικνύει μέσα από τις πρόνοιες της τον αλληλοσεβασμό του ενός προς τον άλλο. Εμείς νοιαζόμαστε και λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Κατά τον ίδιο όμως τρόπο θέλουμε και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να συνειδητοποιήσουν και να αντιληφθούν ότι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν προσδοκίες. Θέλουν προοπτική και μέλλον. Και αυτή η προοπτική και το μέλλον της μιας κοινότητας είναι η προοπτική και το μέλλον και των δύο κοινοτήτων. Διότι αν δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας λειτουργικής, βιώσιμης, διαρκούς λύσης είναι τότε που δημιουργούνται οι προοπτικές για το μέλλον.
Ολοκληρώνοντας, πέραν από τα συγχαρητήρια μου στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΒΕ και τους συνεργάτες του στα Συμβούλια των Επιμελητηρίων για το έργο που επιτελούν, σας καλώ να συνεχίσετε τη σημαντική αποστολή σας με την ίδια αποφασιστικότητα που έως τώρα έχετε επιδείξει.
Το ΚΕΒΕ, ως αναπτυξιακός οργανισμός του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, πρόσφερε πολλά, αλλά έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στον τόπο μας. Από κοινού μπορούμε να αλλάξουμε το αύριο για να έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο και ιδιαίτερα τις νέες γενιές.
Θέλω προτού τελειώσω να συγχαρώ θερμότατα και τα πρόσωπα που θα τιμηθούν στη συνέχεια με το νέο θεσμό του ΚΕΒΕ, τα Επιμελητηριακά Βραβεία, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και εκτίμησης για τις συνολικές τους δράσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες προς όφελος του ΚΕΒΕ και, πρωτίστως, της πατρίδος μας.