22/11/18

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ready…Go” στις Φυλακές

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ready…Go” στις Φυλακές

Καλημέρα και καλoσωρίσατε στις τελικές εργασίες του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ready…Go”, στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ready…Go” όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετείχαμε και συμμετέχουμε με την εποικοδομητική συνεργασία του  προσωπικού και των κρατουμένων σε αυτά, εντάσσεται στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πολιτικής μας και παιδείας του προσωπικού και των κρατουμένων μας.
Επιδιώκουμε τη συμμετοχή του προσωπικού και των κρατουμένων σε όσα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, και στην αλλαγή στάσεων και νοοτροπίας στον οργανισμό, αναπτύσσοντας παράλληλα αξίες που προωθούν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και της πολιτισμένης συνύπαρξης, και αποκομίζοντας εμπειρίες και γνώσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ανάπτυξη ή ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τόσο του προσωπικού όσο και των κρατουμένων. Αυτή η ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και μεθόδων συμβάλλει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης της ποικιλόμορφης ευρωπαϊκής πολιτιστικής, πολιτισμικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, καθώς και στην καλύτερη κατανόηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στη σωφρονιστική και σε πρακτικά θέματα στο χώρο των Φυλακών. Τέλος, αντικρίζουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα ως χρηματοδοτικά εργαλεία για επίτευξη ορισμένων εκπαιδευτικών μας στόχων  χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το κράτος αφού τα κονδύλια αντλούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συμμετείχαμε σε περισσότερα από δώδεκα ευρωπαϊκά προγράμματα κάτω από την «ομπρέλα» του Erasmus Plus και του Justice, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα Erasmus Plus  και έχει χρονική διάρκεια τριών χρόνων (2016 – Φεβ.2019). Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Ready…Go”, αποτελεί πρωτοποριακό πρόγραμμα αφού έχει ως θέμα τον αθλητισμό μέσα στις φυλακές. Το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζει στον αθλητισμό ως εκπαιδευτική υποστήριξη για ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των κρατουμένων, μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς τεχνικών και μεθόδων οι οποίες θα βοηθήσουν στην ομαλότερη επανένταξη τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους.  Μέσα από το πρόγραμμα εδραιώσαμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μας με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), η οποία απορρέει από τη στρατηγική συνεργασία που συνυπογράψαμε το 2016 με τον ΚΟΑ και τον ΟΠΑΠ, αφού οι γυμναστές της φυσικής αγωγής από τον ΚΟΑ μαζί με το  προσωπικό του Τμήματος Φυλακών διοργάνωσαν διάφορα αθλητικά προγράμματα και δραστηριότητες για τους κρατούμενους ενόψει του πιο πάνω προγράμματος.
Στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν επτά ευρωπαϊκές χώρες εταίροι: η χώρα μας με το Τμήμα Φυλακών, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Μάλτα, με σκοπό την  δημιουργία ενός εργαλείου, του οποίου η βάση αποτελείται από τα ερωτηματολόγια των κρατουμένων και των καθηγητών φυσικής αγωγής. Στις Φυλακές μας, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε όλες τις ομάδες κρατουμένων. Μάλιστα, είμαστε η μοναδική χώρα από τους υπολοίπους εταίρους που υλοποίησε αθλητικά προγράμματα σε ευάλωτες ομάδες όπως είναι ψυχικά ασθενείς και ανήλικοι, καθώς και ειδικές ομάδες κρατουμένων όπως είναι οι σεξουαλικά αδικοπραγούντες κατά των ανηλίκων.
Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες συνεχίζονται μέχρι σήμερα με επιτυχία, παράλληλα με τα υπόλοιπα αθλητικά προγράμματα και δραστηριότητες που προσφέρονται στο Τμήμα.
Έχουμε εφαρμόσει πλήρως τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες Σωφρονισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους κανονισμούς Μαντέλα για την μεταχείριση των κρατουμένων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις σχετικές Συστάσεις των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά στην εκπαίδευση, στις αθλητικές, κοινωνικές και πολιτισμικές δραστηριότητες εντός Φυλακών, οι οποίες διευκολύνουν την ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων.
Ανέκαθεν ο αθλητισμός εντάσσεται στις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής, καθότι έχουμε την πεποίθηση ότι η εξάσκηση, είναι βασικός παράγοντας στην πνευματική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση του ήθους και της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχουμε δημιουργήσει και αυξήσει τις ευκαιρίες συμμετοχής των κρατουμένων σε διάφορες ποδοσφαιρικές συναντήσεις, και προγράμματα εξάσκησης όπως είναι προσωπική εκγύμναση, γιόγκα, body combat, ζούμπα, καθώς και με αυξημένες ώρες στη λειτουργία των έξι κλειστών γυμναστηρίων που έχουμε δημιουργήσει και λειτουργήσει, ώστε όλοι οι κρατούμενοι να αθλούνται καθημερινά, με βάση τις αθλητικές τους προτιμήσεις. Τα έξι γυμναστήρια μας, λειτουργούν με πρότυπα, σύγχρονα μηχανήματα ενδυνάμωσης και αεροβικών προσαρμογών, με κανόνες και επιστημονική καθοδήγηση καθηγητών φυσικής αγωγής/γυμναστών από τον ΚΟΑ, βοηθώντας εξατομικευμένα τον κάθε αθλούμενο, να επιτύχει μια Ιδανική Σωματική Σύσταση.
Περαιτέρω, προωθούμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του προσωπικού σε αθλητικές δραστηριότητες. Ενδεικτικό των προσπαθειών αυτών είναι η ένταξη μαθημάτων εκγύμνασης καθημερινά στη βασική εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων σωφρονιστικών υπάλληλων του Τμήματος το 2017, και η δημιουργία του γυμναστηρίου των σωφρονιστικών υπαλλήλων το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει αρχές του 2019.
Ο αθλητισμός βοηθά στην καλλιέργεια πνεύματος και ήθους, και συντελεί στη βελτίωση της υγείας – φυσικής και ψυχικής – αποκαθιστώντας τη ψυχική ισορροπία στους ανθρώπους.