O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στις εργασίες της 3ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, στην Αθήνα
Η σημασία της διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου υπογραμμίστηκε κατά τις εργασίες της 3ης Ευρω-αραβικής Συνόδου που ξεκίνησαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2018, στην Αθήνα και θα ολοκληρωθούν αύριο, με τη συμμετοχή αρχηγών ή εκπροσώπων κρατών της ΕΕ, χωρών του αραβικού κόσμου καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.
Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου χαιρέτισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του τόνισε ότι «Κύπρος και Ελλάδα, διατηρώντας ιστορικούς δεσμούς με τις γείτονες αραβικές χώρες, μέσα από κοινές δράσεις ενίσχυσαν, όχι μόνο περαιτέρω τους δεσμούς, αλλά και ενήργησαν σαν οι πρεσβευτές του αραβικού κόσμου μέσα στην ΕΕ προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν, αλλά και να ενισχύσουν μέτρα που θα συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα των χωρών της περιοχής».
Επεσήμανε ότι «μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει Ελλάδα και Κύπρος με τις αραβικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον, προέκυψαν σημαντικά οφέλη που σαν αποτέλεσμα είχαν την προέκταση ανάλογων συνεργασιών με χώρες του Αραβικού Κόλπου.
Ταυτόχρονα, δεν μπορώ να παραγνωρίσω την επίδραση που είχαν σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συνεργαστούν και να συμβάλουν μαζί μας στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με αδελφά αραβικά κράτη. Και θέλω να χαιρετίσω την παρουσία του φίλου Βούλγαρου Πρωθυπουργού, ο οποίος μέσα από το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ευελπιστώ ότι μαζί και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασίες με τα αραβικά κράτη της περιοχής μας. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους αρχηγούς κρατών».
Υπογράμμισε επίσης ότι μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό «εργαζόμαστε συστηματικά για να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους για να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ αραβικών κρατών και ΕΕ, σε επίπεδο κορυφής».
Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Είναι πρόδηλο πως και οι συνεργασίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών με αραβικά κράτη της Μεσογείου, αλλά και τα προγράμματα που υιοθετούνται από την ΕΕ θα συμβάλουν από τη μια στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της κρίσης, ενώ από την άλλη θα έχουν προστιθέμενο όφελος και για την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι στόχος είναι η επίτευξη «μιας λύσης που, μέσα από τις πρόνοιες της, θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν σε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, πλήρως ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ξένες εξαρτήσεις.
Μίας λύσης που περιφερειακά θα μετατρέψει την Κύπρο σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας στις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή.
Αυτό που προσδοκούμε και επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης. Αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία, θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος».
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι περισσότεροι από 800 σύνεδροι συμμετέχουν στη Σύνοδο, περιλαμβανομένων ηγετών κρατών, Υπουργών, επιχειρηματιών και εκπροσώπων οργανισμών.
Ανέφερε ότι το όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Σύνοδος γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα προωθεί σε αγαστή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, τις τριμερείς συνεργασίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αναπτύσσει πολυμερείς και διμερείς συνεργασίες με χώρες των Βαλκανίων, προασπίζει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, «επιμένει διαρκώς στην ανάγκη για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό επί τη βάσει των συμφωνιών του ΟΗΕ, επιμένει διαρκώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιμένει στην ανάγκη για προώθηση του διαλόγου για συνεργασία και καλή γειτονία με την Τουρκία».
Στη Σύνοδο συμμετέχουν σύνεδροι από κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από την Παλαιστίνη, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ.