30/8/18

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου - Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου - Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «στη συνεδρία υπήρξε μια σημαντική απόφαση για τη μελλοντική ανάπτυξη και προσαρμογή της χώρας στην ψηφιακή εποχή, στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο τομέα και από χώρους αιχμής της ιδιωτικής οικονομίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain στην Κύπρο.
Πρόκειται για την τεχνολογία και τη μεθοδολογία που βρίσκεται σήμερα πίσω από συστήματα αποκεντρωμένων λογισμικών που δημιουργούν πλατφόρμες ασφαλώς και διαφανών συναλλαγών στη νέα ψηφιακή εποχή. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης. Η ανάθεση αφορά στον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain στην Κύπρο ο οποίος θα μπορεί να περιλάβει πιλοτικά έργα, νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή η ad hoc ομάδα εργασίας θα ετοιμάσει σχέδιο δράσης για να μπορεί να υιοθετηθεί το Blockchain. To σχέδιο θα περιλαμβάνει επιχειρησιακό σχεδιασμό, ιεράρχηση σεναρίων και απαιτήσεων για να μπορεί η τεχνολογία αυτή να εφαρμοστεί στην Κύπρο.
Με αυτή την απόφαση καταρχάς υπογραμμίζεται η συνεργασία της νομοθετικής με την εκτελεστική εξουσία, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζεται και η αναγκαιότητα να μπορέσει να ακολουθήσει η πολιτεία και ο δημόσιος τομέας τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και στην ιδιωτική οικονομία».
Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου με επαναδιορισμό του Προέδρου του κ. Σεντόνα, όπως και τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, όπου Πρόεδρος διορίζεται ο κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.
Αναφερόμενος στα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ θετικά, πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις και τις προσδοκίες.
Στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από μισό δις ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε 2,6% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 1,1% και 217 εκ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα αυξάνονται ταχύτερα από τις δαπάνες με ρυθμό 9,1% έναντι 2%. Είναι σημαντικό ότι η αύξηση των εσόδων κατά 9,1% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Όσον αφορά τις δαπάνες και τις σημερινές δυνατότητες του κράτους μέσα από τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, σημειώνουμε ότι σε αυτή την επταμηνία, το κράτος μας μπορεί και έχει δαπάνες για κοινωνικές παροχές που ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ.
Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε.
Το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί πολιτική η οποία και την ανάπτυξη στηρίζει και τις δυνατότητες αξιοποιεί, με προϋπολογισμό και με δημοσιονομική διαχείριση που ενθαρρύνουν τη συνεχή ανάπτυξη και φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στον στόχο να βρεθούμε στην επενδυτική βαθμίδα».
Ερωτηθείς αν στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν τα θέματα της Παιδείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε να πάρει καμιά απόφαση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση.
Η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και που καταρχάς βρίσκουμε ενδιαφέρουσα, εξετάζεται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας μελετούν όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει, όμως, να υπογραμμίσουμε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει διάλογος, ότι μέσα από διάλογο και συναινετικές προσεγγίσεις η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί και πρέπει να βρεθούν οι λύσεις και ότι δεν πρέπει να χάσουμε τον μεγάλο στόχο – εκτός από τις διευθετήσεις που μπορεί να γίνουν για τη φετινή χρονιά – που είναι ο κεντρικός διάλογος για τον εξορθολογισμό ολόκληρου του συστήματος, σε συνδυασμό με την πρόκληση, την επόμενη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει και είναι αυτή της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, των εκπαιδευτικών και των μαθητών».
Σε ερώτηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Και έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψη και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι επιθυμία είναι – και είναι και υποχρέωση όλων μας – να αρχίσει ομαλά η σχολική χρονιά».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ για το θέμα της Παιδείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες βρίσκεται σε συγκεκριμένη διαδικασία διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δύο πολύωρες συναντήσεις με τις οργανώσεις και η πρόθεση και επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσουμε με διάλογο. Από κει και πέρα ο καθένας έχει τις απόψεις του, είναι αναμενόμενο να υπάρξει κριτική και διαφορετικές απόψεις. Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη και η πρόταση της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί εντατικά, όπως αποφασίστηκε στις 27 Ιουλίου και επαναβεβαιώθηκε στις 23 Αυγούστου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο διάλογος φυσικά δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο, με το οποίο μπορούμε να φτάσουμε σε συναινετικές και απαραίτητες αποφάσεις για χάρη της εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου, αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε κάτι στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του Συνεργατισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό είχαν ληφθεί το 2012-2013. Από τότε, δυστυχώς, δεν υπάρχει Συνεργατισμός στην  Κύπρο, υπήρχε μια τράπεζα για την οποίαν πρόσφατα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και βρίσκονται σε εφαρμογή».
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα έκδοσης τουρκικής navtex και κατά πόσο ακυρώνει τη navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν ακυρώνεται καμιά navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όσον αφορά την τουρκική navtex, είπαμε ότι χρειάζεται πάντα εγρήγορση οπωσδήποτε και αυτό το κάνουν οι αρμόδιες Αρχές, και ταυτόχρονα χρειάζεται να ακριβολογούμε. Η τουρκική navtex είναι παράτυπη. Υπάρχουν διαβαθμίσεις στις διάφορες ενέργειες. Είναι ένα πράγμα οι παράνομες ενέργειες - και εκεί και όπου υπάρχουν η Δημοκρατία λαμβάνει τα μέτρα της - και είναι άλλο να είναι παράτυπες κάποιες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία. Αυτή η navtex είναι παράτυπη και αφορά συγκεκριμένες εργασίες στον ναυτικό χώρο. Όπως πάντα οι αρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας κάνουν εκείνο που πρέπει».