Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου.
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο ΓΓ της ΠΕΟ κ. Πάμπης Κυρίτσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ασφαλώς για να ενημερωθούμε επίσημα πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις σε σχέση με το θέμα του Συνεργατισμού, αλλά ιδιαίτερα για να δούμε πώς υλοποιείται η δέσμευση την οποία έχουμε λάβει γραπτώς από τον Υπουργό Οικονομικών, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα το ελάχιστο, το οποίο διεκδικούμε και απαιτούμε είναι να μη θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.
Η συνάντηση έγινε σε δημιουργικό κλίμα, υπήρξε επαναβεβαίωση ότι ισχύουν εκείνες οι δεσμεύσεις που είχαμε λάβει από τον Υπουργό Οικονομικών ότι όσοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από τον Συνεργατισμό και θα πάνε στην Ελληνική Τράπεζα, αν θα είναι τελικά αυτή η συμφωνία, θα πάνε με όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις συμφωνίες, τις συμβάσεις και τις νομοθεσίες.
Επίσης ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο εθελοντικής εξόδου, το οποίο για να είναι πραγματικό σχέδιο εθελοντικής εξόδου πρέπει να είναι ελκυστικό και για αυτό το σχέδιο έχει γίνει συμφωνία ότι θα το διαμορφώσουμε τις επόμενες ημέρες, σε εντατικές διαβουλεύσεις με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ). Επίσης ότι τα δικαιώματα όσων εργαζόμενων θα μείνουν στη ΣΚΤ, η οποία πιθανόν μέσα από τις εξελίξεις να μετονομαστεί σε φορέα, θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους όπως προβλέπονται από τις συλλογικές συμφωνίες και τις νομοθεσίες».
Ερωτηθείς είπε ότι «αποφασίσαμε αντί να ξεκινήσουμε να συζητούμε σήμερα νούμερα, να συζητήσουμε το σχέδιο μαζί με τη ΣΚΤ διότι πρέπει να δούμε τις ηλικίες, τις κατηγορίες, πρέπει να είναι τέτοιο το σχέδιο που να μπορεί να ελκύσει τους σημερινούς εργαζόμενους του Συνεργατισμού».
Πρόσθεσε ότι «είπαμε να γίνει αυτή η διαβούλευση να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες για ένα τέτοιο σχέδιο και να επανέλθουμε. Όμως δηλώθηκε από τον Πρόεδρο ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης θα το προσφέρει ο σημερινός εργοδότης, είναι ξεκάθαρο, και από κει και πέρα τις λεπτομέρειες θα τις δούμε. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο για εμάς και θεωρώ ότι βεβαιώθηκε στη συνάντηση είναι ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα θυματοποιηθεί. Ή θα μετακινηθεί στην Ελληνική Τράπεζα ή θα μείνει στον σημερινό εργοδότη ή θα πάρει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου».
Σε ερώτηση αν οι διαβουλεύσεις με τη ΣΚΤ θα γίνουν πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, είπε ότι «για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν δεν έχουν ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα».
Τέλος, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «οι διαβουλεύσεις ξεκινούν αμέσως και αφορούν το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης».
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ κ. Ανδρέας Μάτσας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οπότε δεν πρέπει να πούμε τίποτε άλλο, πέραν από αυτά που είπε ο κ. Κυρίτσης εκ μέρους όλων των συντεχνιών.
Το μήνυμα που στέλνουμε στους εργαζόμενους είναι ότι επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης για πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τις επόμενες ημέρες θα εμπλακούμε σε εντατικό διάλογο με τη ΣΚΤ έτσι ώστε να καταλήξουμε στις πρόνοιες και στα σημεία που αφορούν την τελική κατάληξη του σχεδίου».
Ερωτηθείς είπε ότι οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό ανέρχονται σε 2,650 άτομα.
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε από πλευράς του, μεταξύ άλλων, ότι «η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Η συμφωνία δεν έχει κλείσει. Οι προθέσεις είναι καλές. Αλλά περιμένουμε να δούμε σε ένα περίγραμμα στη συνέχεια πώς υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Τέλος, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ κ. Λοΐζος Χατζηκωστής είπε ότι «ως η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο του Συνεργατισμού, αλλά και της Ελληνικής Τράπεζας μάς ενδιαφέρει και ο σημερινός υπάλληλος στη Συνεργατική να διασφαλιστεί, και αυτός που θα πάει στην Ελληνική και αυτός που θα μείνει. Μας ενδιαφέρει, επίσης, για αυτούς που θα μεταπηδήσουν στην Ελληνική Τράπεζα, το σχήμα να είναι βιώσιμο και να μπορεί να λειτουργήσει για να έχουμε μέλλον και προοπτική.
Είναι ανεπίτρεπτο να γίνουν σήμερα και μάλιστα σε μια κρατική τράπεζα οποιεσδήποτε τυχόν απολύσεις ή εκβιασμοί. Πρέπει το σχέδιο να είναι ελκυστικό, παρόμοιο με τα σχέδια που έχουν προσφερθεί σε άλλες τράπεζες και στέφθηκαν με επιτυχία, για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να δούμε με αισιοδοξία το αύριο».