12/6/18

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στην τελική γιορτή και τελετή αποφοίτησης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στην τελική γιορτή και τελετή αποφοίτησης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα

Η τελική γιορτή κάθε σχολείου σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας παροχής οργανωμένης και συστηματικής αγωγής στο κάθε παιδί, αλλά και την προετοιμασία για την έναρξη της νέας χρονιάς, με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που τίθενται στο πλαίσιο του στόχου για ολόπλευρη καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών.
Κάθε τέτοια γιορτή είναι παράλληλα και ευκαιρία απολογισμού του έργου που έχει επιτελεσθεί, ενός απολογισμού πολύ θετικού, όπως είμαι βέβαιος, για την περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα. Και αυτό, το σημειώνω γνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο της εκπαιδευτικής αγωγής που προσφέρεται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του κάθε μαθητή, με επιδίωξη το σχολείο να είναι πραγματικά μια ανοικτή αγκαλιά για όλους. Το καταδεικνύουν αυτό τα αποτελέσματα κάθε χρονιάς.
Στο πρόσωπο της Διευθύντριας του Σχολείου κας Γεωργίας Σκορδή–Σιαμμούτη θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους δασκάλους και τα άλλα μέλη του προσωπικού του σχολείου,  για τις άοκνες συλλογικές τους προσπάθειες, την αγάπη προς τους μαθητές τους και την ευσυνειδησία που επέδειξαν στην επιτέλεση του παιδαγωγικού και διδακτικού τους έργου.
Συγχαίρω ακόμη τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Μαρωνιτών κ. Αιμίλιο Τανούση και τα άλλα μέλη της Σχολικής Εφορείας για το μεγάλο ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους όσον αφορά στη στήριξη της συνολικής προσπάθειας του σχολείου, προσπάθεια που αντανακλά στην αγάπη και το ενδιαφέρον όλης της Μαρωνιτικής Κοινότητας για την πρόοδο του σχολείου και των μαθητών του.
Η ιδιαίτερα ικανοποιητική λειτουργία του σχολείου είναι, βέβαια, αποτέλεσμα και της αμέριστης στήριξης της Πολιτείας προς τη Μαρωνιτική Κοινότητα, όπως εκφράζεται τόσο με την ειδική μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όσο και με τη στενή συνεργασία που έχει το Γραφείο μου με όλους τους παράγοντες της Μαρωνιτικής κοινότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που δίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στόχος μας είναι η στήριξη της Μαρωνιτικής Κοινότητας και η διατήρηση, η προβολή και ανάδειξη της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της, στόχος που επιδιώκεται και για τις άλλες θρησκευτικές ομάδες. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ και τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Μούσα, για τη δική τους συμβολή στην επιτυχία όλων των προσπαθειών που καταβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Ιδιαίτερα όμως σήμερα θα ήθελα να συγχαρώ τους 81 μαθητές του σχολείου για την προσπάθεια που κατέβαλαν, ειδικά όμως τους 15 μαθητές που έχουν αποφοιτήσει και είναι έτοιμοι πια, να αρχίσουν το νέο και σπουδαίο κεφάλαιο της ζωής τους, το Γυμνάσιο.
Θερμά συγχαρητήρια και προς όλους τους γονείς. Μαζί τους εύχομαι από καρδιάς στα παιδιά καλή πρόοδο και να γίνονται κάθε μέρα καλύτεροι, πιο ευτυχισμένοι και πιο δυνατοί.
Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που αποδέχθηκα να θέσω τη σημερινή εκδήλωση υπό την αιγίδα μου και να τελέσω στην αρχή τα αποκαλυπτήρια  του έργου «Μνήμες Πηλού» που έγινε από μαθητές του σχολείου. Το άρχισαν πέρσι ως μαθητές της Τρίτης τάξης και το ολοκλήρωσαν φέτος ως μαθητές της Τετάρτης τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας της τέχνης Γεωργίας Προεστού και της καλλιτέχνιδας, κεραμίστριας, Σουζάνας Πετρή που συνεργάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό με το σχολείο.
Πρόκειται για ένα έργο που δεν συμβάλλει μόνο στην αναβάθμιση του χώρου του σχολείου. Περισσότερο έχει φέρει τα παιδιά σε μια ευχάριστη επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά την οποία οφείλουμε να διαφυλάττουμε γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την ίδια την ταυτότητά μας. Γι’ αυτό και η κάλυψη του οικονομικού μέρους του σχετικού προγράμματος του σχολείου από το Γραφείο μου.
Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη της αρχαίας κεραμικής και την εξέλιξη της στην Κύπρο από τη Χαλκολιθική περίοδο μέχρι και σήμερα, μέσα από τη μελέτη αγγείων και κατασκευών της κάθε εποχής.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι μέχρι σήμερα αρχαιολογικές ανασκαφές τοποθετούν την έναρξη της κατασκευής κεραμικών στην Κύπρο ακόμα και στο 5.500 π.Χ. Είναι γνωστό, σχετικά, πως η Κύπρος αποτέλεσε από την αρχαιότητα σημαντικό εμπορικό ναυτικό σταθμό, τόπο συνάντησης μεγάλων πολιτισμών, μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτό μαζί με τις ιδιάζουσες ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες, συνέβαλε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού πολιτισμού επηρεάζοντας και τις τέχνες καθώς οι επαφές ήταν συνεχείς και τα ερεθίσματα πολλά.
Έτσι, ασχολούμενα τα παιδιά με το πρόγραμμα αυτό έχουν την ευκαιρία να πάρουν εμπειρίες και να αντιληφθούν την εξέλιξη της ιστορίας μέσω της αρχαίας κεραμικής.
Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και τους καθοδηγητές του προγράμματος.