26/4/18

Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη στις εργασίες της ολομέλειας της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο

Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη στις εργασίες της ολομέλειας της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο

Το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κατέθεσε στις 25 Απριλίου 2018, ομιλία στην Ολομέλεια της Συνέλευσης με θέμα την κατάσταση της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), υπογράμμισε αρχικά ο κ. Λουκαΐδης, είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη συζήτηση. Η ελευθερία της αγοράς διέπει και το χώρο των ΜΜΕ, επεσήμανε, με αναπόφευκτες συνέπειες, όχι μόνο στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της ειδησεογραφίας και της πληροφόρησης, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν.
Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε στη συνέχεια ότι ορθά καταγράφεται στη σχετική Έκθεση η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων: εργάζονται περισσότερες ώρες και σε πιο έντονους ρυθμούς, με μεγαλύτερη πίεση και εξαντλητικούς ρυθμούς για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της διαδικτυακής πληροφόρησης, κάτι που ενέχει, είπε ο κ. Λουκαΐδης, κινδύνους και για την αξιοπιστία της πληροφόρησης. Όσοι από αυτούς εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, συμπλήρωσε, δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και συχνά δεν αντιπροσωπεύονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το βασικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης: Αν η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφορίας, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, προϋποθέτει ελευθεροτυπία και ελευθερία των ΜΜΕ, τότε και η ελευθερία των ΜΜΕ προϋποθέτει αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους εργασίας για τους δημοσιογράφους και γενικότερα τους εργαζόμενους στον τομέα της πληροφόρησης. Προϋποθέτει επίσης, υπέδειξε ο Κύπριος βουλευτής, προστασία από παρεμβάσεις και παρενοχλήσεις από ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και προστασία ακόμα και από επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητά τους. Προϋποθέτει ακόμα νομικά, διοικητικά και θεσμικά μέτρα, που εξαλείφουν τις έμφυλες ανισορροπίες που υφίστανται και στο χώρο των ΜΜΕ, πρόσθεσε.
Σύμφωνα και με τα όσα καταγράφονται στην Έκθεση του εισηγητή, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, απαιτείται η κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) με τρόπο που να απηχεί τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις στον τομέα και να εγγυάται την εργασιακή αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων. Θα πρέπει επίσης, συμπλήρωσε, να εκπονηθούν μελέτες που θα παρακολουθούν επισταμένα τις εξελίξεις και την κατάσταση στον τομέα της δημοσιογραφίας στο χώρο του ΣτΕ, ώστε να αποτελέσουν εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής.
Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε, τέλος, τη σημασία μαζικοποίησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως άλλωστε καταγράφεται και στο Σχέδιο Ψηφίσματος και την Έκθεση, ιδιαίτερα με ευρύτερη ένταξη των νέων και των γυναικών, ώστε να είναι ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη η συλλογική διαπραγμάτευση, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και συνολικά η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.