26/4/18

Για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Μόσχα και τη συνάντηση του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΕΝΙ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Μόσχα και τη συνάντηση του Εκτελεστικού Διευθυντή της ΕΝΙ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Στην επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Μόσχα, καθώς και στο περιεχόμενο της συνάντησης που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε στις 25 Απριλίου 2018 με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας ΕΝΙ, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ, την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018.
Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:
Ερώτηση: Τι ακριβώς θα συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών στη Μόσχα;
Απάντηση: Η συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία και Κύπρο τοποθετείται σε πολλαπλά επίπεδα. Ως Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη εξωτερική πολιτική. Για παράδειγμα, λέμε ότι η πρώτη επιλογή για επίλυση της κρίσης στη Συρία πρέπει να είναι με διπλωματικά μέσα και όχι με πολεμικές επιχειρήσεις. Επιλέγουμε αυτή την πολιτική στο πλαίσιο των περιθωρίων που έχουμε ως μέλος της ΕΕ. Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση, συντασσόμαστε με τις θέσεις της ΕΕ. Δεν υπάρχει ούτε επιλογή ούτε διαφορετική κατεύθυνση, συντασσόμαστε με τη θέση της ΕΕ.
Στο πλαίσιο όμως του περιθωρίου που έχουμε για να εξειδικεύσουμε την πολιτική μας – και δεν είναι μια πολιτική που ακολουθούμε για να εξυπηρετήσουμε είτε τη Ρωσία είτε τις ΗΠΑ –  [ακολουθούμε] την πολιτική που πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας [και] το ευρύτερο διεθνές συμφέρον ειρηνικών, κανονικών σχέσεων, [και που] τυγχάνει σε κάποιες περιπτώσεις, ολοένα και περισσότερο θα έλεγα, να έχουμε σύγκλιση με διάφορες άλλες πολιτικές.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα συζητηθούν με τη Ρωσία κάποιες περιπτώσεις τις οποίες πιστεύουμε ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτιμάται διεθνώς.
Το δεύτερο, είναι το ότι γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό ίσως η μόνη δίοδος σχέσεων για την Τουρκία και για τον κ. Ερντογάν είναι η Ρωσία και ίσως σε κάποιο βαθμό το Ιράν. Επομένως, η Μόσχα έχει κάποια περιθώρια επηρεασμού και βεβαίως, θα ζητήσουμε συνδρομή της Ρωσίας. Είχαν γίνει και στην Κύπρο δηλώσεις από τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με τη συνάντηση που είχε γίνει με τον κ. Πούτιν και τον κ. Ερντογάν, ότι πιθανόν να έθεταν και το Κυπριακό. Εν πάση περιπτώσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, είχε ζητήσει από τον κ. Πούτιν να ασκήσει κάποια πίεση στην Τουρκία θέτοντας της περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό. Άρα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εξωτερικών είναι που θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και θα γίνει μια ανασκόπηση ως προς το κατά πόσον μπορεί να γίνει κάτι για να έχουμε το ζητούμενο, που είναι η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης.
Ερώτηση: Τι αποτελέσματα είχε η συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ κ. Claudio Descalzi;
Απάντηση: Υπάρχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και συζήτηση. Μιλάμε για εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει αδειοδοτηθεί σε περισσότερα από ένα τεμάχια.
[Κατά τη συνάντηση] δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μία γενική ανασκόπηση. Φυσικά, τα τεχνικά θέματα παρακολουθούνται περισσότερο από τον αρμόδιο υπουργό. Εκείνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση, μετά από το επεισόδιο που σημειώθηκε με την τουρκική παρέμβαση.
Αποφασίστηκε από κοινού τον τρόπο αντιμετώπισης, που δεν είναι άλλος από το να συνεχίσουμε με επιμονή, στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο. Θα γίνουν στη συνέχεια και κρατικές, διμερείς επαφές με την Ιταλία. Ξέρουμε ότι η προηγούμενη περίοδος στην Ιταλία ήταν μεταβατική καθώς έγιναν εκλογές, δεν είχε σχηματιστεί Κυβέρνηση κ.τλ. Επομένως, και οι σχεδιασμοί της ΕΝΙ τίθενται σε ευρύτερο πλαίσιο μαζί και με άλλες εταιρίες, όπως είναι η ΤΟΤΑL που δραστηριοποιείται σε γειτονικά τεμάχια. Και παρότι αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται να συζητήσουμε περισσότερο τα τεχνικά θέματα, θα πρέπει να πούμε ότι η σύνοψη είναι πως, όπως είπε ο κ. Descalzi, η εταιρία παραμένει δεσμευμένη καθώς το συμφέρον διακυβεύεται. Έχει επενδυθεί ποσό γύρω στα 700 εκατομμύρια και αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εταιρία δεν έβαλε αυτά τα χρήματα για να τα αφήσει και να φύγει. Η εταιρία έχει ήδη επανέλθει. Ο σχεδιασμός συνεχίζεται τόσο για το Τεμάχιο 3 όσο και για τα άλλα τεμάχια, και ο κ. Descalzi ανακοίνωσε ότι το 2018 προβλέπονται συγκεκριμένες διερευνητικές εργασίες και πως το 2019 θα υπάρξουν και γεωτρήσεις. Θα δοθούν λεπτομέρειες εν καιρώ. Σύντομα, θα υπάρξουν καλύτερες εκτιμήσεις για τα ευρήματα της προηγούμενης γεώτρησης.