17/4/18

Ομιλία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στο 8ο Οικονομικό Κογκρέσο της Λευκωσίας

Ομιλία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στο 8ο Οικονομικό Κογκρέσο της Λευκωσίας

Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές για την ευκαιρία που μου δίνεται να προσφωνήσω ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικής θεματολογίας συνέδρια που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Ένα συνέδριο, που διεξάγεται σε ετήσια βάση με μεγάλη επιτυχία, το οποίο  προσφέρει βήμα για εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο στα θέματα της Οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι,
Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει ένα σημαντικό άλμα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Από την οικονομική κρίση του 2013 όλα είναι πλέον διαφορετικά και έχουμε κάθε λόγο να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Η συνεχής αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις έφεραν στο νησί μας νέους επενδυτές, καθιστώντας τη χώρα μας έναν δημοφιλή αλλά και αξιόπιστο προορισμό για επενδύσεις. Αρκετοί μεγάλοι επενδυτές έχουν επιλέξει την Κύπρο τα τελευταία χρόνια και είναι ασφαλώς στο χέρι μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την εμπιστοσύνη.
Η  Κύπρος σήμερα χαρακτηρίζεται ως περιφερειακό κέντρο υποδομών λόγω της χρήσης λιμενικών υποδομών για τις υποστηρικτικές εργασίες, που αφορούν στους υδρογονάνθρακες (Noble, ENI, Total), της χρήσης των δορυφορικών της θέσεων από εταιρείες, όπως Eutelsat, Hellasat (Arabsat) και της χρήσης των αεροδρομίων για υπηρεσίες συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πιλότων (Bird Aviation, Pegasus, Aviation training school).
Ο δρόμος που διανύσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν επίπονος και δύσβατος. Καταφέραμε ωστόσο να υπερπηδήσουμε τα περισσότερα εμπόδια που βρήκαμε μπροστά μας, με αποτέλεσμα το μέλλον να προδιαγράφεται ελπιδοφόρο. Τα δεδομένα που έχω παραθέσει άλλωστε είναι αδιαμφισβήτητα και καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Στο Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων έγιναν πάρα πολλά κατά τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές ακόμη προκλήσεις στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε με επιτυχία για το καλό του τόπου μας.
Ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς είναι ασφαλώς ο τομέας των αερομεταφορών. Κατά την τελευταία πενταετία πετύχαμε 45% αύξηση στην αεροπορική κίνηση, προσελκύοντας τρεις αεροπορικές εταιρείες με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα, αυξάνοντας σημαντικά τις θέσεις εργασίας. Κατ’ επέκταση, ενισχύσαμε την οικονομική δραστηριότητα και δημιουργήσαμε περισσότερες επιλογές. Νέες εταιρείες, 32 στον αριθμό, πετούν πλέον προς και από τα αεροδρόμιά μας, ενώ προστέθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια 64 νέοι προορισμοί.
Η πολιτική των «ανοικτών αιθέρων» με τρίτες χώρες, την οποία υιοθετήσαμε, έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο στόχος αυτός υλοποιείται σε συνεχή βάση μέσα από τη διαπραγμάτευση των διμερών συμφωνιών για τις αερομεταφορές με σκοπό να επιτευχθεί η εξάλειψη των όποιων εμπορικών περιορισμών.
Ταυτόχρονα, η παραχώρηση αεροπορικών δικαιωμάτων τόσο σε εγκατεστημένες αεροπορικές εταιρείες όσο και στις τρεις νέες κυπριακές αεροπορικές εταιρείες συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων και στη συνδεσιμότητα με χώρες, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα, με στόχο την προσέλκυση επιβατών, έχουν θεσπιστεί ανάμεσα στην Εταιρεία Hermes και την Κυπριακή Δημοκρατία, εμπορικές συμφωνίες εφαρμογής σχεδίων κινήτρων, με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος, τη διάνοιξη νέων προορισμών και αύξηση της συνδεσιμότητας του νησιού και τη μείωση της εποχικότητας του τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά στον λιμενικό τομέα το Υπουργείο Μεταφορών επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη κατάφερε να  δημιουργήσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των λιμανιών της Κύπρου, με ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο. Βελτιώσαμε σημαντικά τη λειτουργία των λιμανιών, την εξυπηρέτηση των χρηστών και τα έσοδα του κράτους.
Η εμπορικοποίηση του λιμένα Λεμεσού και η ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού σε τρεις εταιρείες κολοσσούς, απέφερε πολλαπλά οφέλη. Αξιοσημείωτες είναι και οι επενδύσεις ύψους 40 επιπρόσθετων εκατομμυρίων ευρώ, για τη διετία 2017-2018. Στο λιμάνι της Λεμεσού κατασκευάστηκε παράλληλα νέο κρηπίδωμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, ενώ δημιουργήθηκε και λειτουργεί νέα υπερσύγχρονη αίθουσα επιβατών.
Η εμπορικοποίηση του λιμένα Λεμεσού άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω βήματα σε ό,τι αφορά στον λιμενικό τομέα. Επόμενος στόχος είναι η ενιαία ανάπτυξη της περιοχής του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Όπως είναι γνωστό, προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός με πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο «Ανάπτυξη της περιοχής του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας» στις 23 Νοεμβρίου 2016. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη του λιμανιού κυρίως για επιβατικούς σκοπούς και την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου για οικοδομική ανάπτυξη. Στόχος είναι όπως η επιλογή του αναδόχου και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2018. 
Αποφασίστηκε επίσης όπως δημιουργηθεί νέο βιομηχανικό λιμάνι στην περιοχή του Βασιλικού, για σκοπούς εξυπηρέτησης των εταιρειών που θα προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα των γεωτρήσεων, καθώς και για τη μεταφορά του οχληρού φορτίου από το λιμάνι Λάρνακας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή Λιμένων Κύπρου ανέθεσε σε ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο την εκπόνηση χρηματοοικονομικής μελέτης βιωσιμότητας σε σχέση με την επέκταση του λιμένα Λεμεσού – τερματικού 2 Βασιλικό, η οποία έχει ολοκληρωθεί.  Η Αρχή είχε ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γεωτεχνική και αρχαιολογική έρευνα για την εν λόγω περιοχή, ενώ θα  προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια νέου διαγωνισμού για τις κατασκευαστικές εργασίες. Το συνολικό κόστος για την εκπόνηση των μελετών και κατασκευαστικών εργασιών υπολογίζεται περίπου στα €130 εκ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2021.
Φίλες και φίλοι,
Η προώθηση και εκτέλεση έργων δημόσιας ωφέλειας που αφορούν στη βελτίωση του οδικού δικτύου, έργα προστασίας των παραλιών και θαλάσσια έργα αποτελεί σαφώς ένδειξη οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση προωθεί σημαντικό αριθμό αναπτυξιακών έργων, όπως, για παράδειγμα, την κατασκευή του περιμετρικού Λευκωσίας. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός μήκους 32 χλμ. θα συνδέει τους αυτοκινητόδρομους που καταλήγουν στην Λευκωσία. Η έναρξη του έργου αναμένεται περί το τέλος του 2018. Σε ό,τι αφορά στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, στον Προϋπολογισμό του 2018 εντάχθηκε το πρώτο τμήμα του  αυτοκινητόδρομου από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί.  Το κόστος υπολογίζεται να είναι της τάξεως των €60εκ. πλέον ΦΠΑ και η διάρκεια κατασκευής του τρία χρόνια.
Προωθείται παράλληλα η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού- Σαϊττά με την πρώτη φάση να έχει ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2018. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων εκπονεί τη μελέτη του οδικού δικτύου στην ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έναρξη των κατασκευαστικών έργων υπολογίζεται το δεύτερο εξάμηνο 2019, με στόχο την ολοκλήρωσή τους περί τον Σεπτέμβριο 2021.
Στο πλαίσιο της εκτέλεσης έργων κοινής ωφέλειας εντάσσεται και η ανέγερση νέου Κυπριακού Μουσείου. Εντός του επόμενου μήνα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Αρχαιοτήτων   και του Αρχιτεκτονικού Γραφείου, που εξασφάλισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, με σκοπό την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων και της μουσειολογικής μελέτης.
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι ασφαλώς και η ετοιμασία εθνικής στρατηγικής για τη χρήση και εκμετάλλευση των τεχνολογιών διαστήματος Μετά τις πρόσφατες επιτυχίες στον τομέα αυτό, δηλαδή τη λειτουργία δύο επίγειων δορυφορικών σταθμών (Cyta και Hellas Sat) στην Κακορατζιά και τη λειτουργία τριών  δορυφόρων στο διάστημα (Hellas Sat, Eutelsat), το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ενισχύει τις προσπάθειές του με τη συνεργασία μεγάλων παγκόσμιων οργανισμών για την ανάδειξη της Κύπρου σε ένα σημαντικό εταίρο στις δορυφορικές επικοινωνίες και την προσέλκυση δορυφορικών εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας.
Αναμένεται ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα τεθούν σε λειτουργία ακόμη τρία με πέντε  δορυφορικά συστήματα χρησιμοποιώντας τροχιακές θέσεις της Κύπρου, εδραιώνοντας έτσι τη θέση μας στον τομέα των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, με τα ανάλογα ασφαλώς έσοδα. Η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο παροχής δορυφορικών επικοινωνιών. Ενισχυτική προς αυτή την προσπάθεια είναι η σύναψη το 2016, συμφωνίας συνεργαζόμενου μέλους της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency).
Εξίσου σημαντική είναι και η προώθηση της Ψηφιακής Στρατηγικής μέσω της ετοιμασίας Σχεδίου Δράσης 2018-2020. Ο στόχος της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου είναι η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.  Με το Σχέδιο Δράσης θα καθορισθούν τα μέτρα και οι δράσεις, όπως συνδεσιμότητα, e-Government, e-Skills, e-Eπιχειρείν, e-Inclusiveness, οικολογικές τεχνολογίες, που θα πρέπει να υλοποιηθούν ως προτεραιότητα. Το εν λόγω Σχέδιο Δράσης αναμένεται να κατατεθεί για έγκριση εντός του πρώτου εξαμήνου 2018 στην Ομάδα Ψηφιακής Στρατηγικής, της οποίας προεδρεύω, και στη συνέχεια, θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.
Προωθείται επίσης η αναθεώρηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Πλάνου, που θα στοχεύσει στην εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων σε όλη την Κύπρο, καθώς και στην προώθηση της συνδεσιμότητας των πολιτών και επιχειρήσεων με πολύ υψηλές ταχύτητες. Η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.
Σε ό,τι αφορά στις τηλεπικοινωνίες, προγραμματίζεται σε σχέση με την επόμενη τριετία, η εισαγωγή νέων σύγχρονων ασύρματων τεχνολογιών στην Κύπρο, όπως είναι το ψηφιακό ραδιόφωνο, τα δίκτυα 5G, το Internet of Things και οι Smart Cities.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να διαχειριστούμε τις όποιες προκλήσεις που παραμένουν ανοικτές. Η κυπριακή οικονομία για τέταρτη χρονιά βρίσκεται σε σταθερή  πορεία οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Έχουμε αναμφίβολα δρόμο να διανύσουμε ακόμη, οι προοπτικές ωστόσο που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία είναι άκρως θετικές και ελπιδοφόρες.
Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, τα έργα που έχει φέρει εις πέρας κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν αναμφίβολα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη, προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για ακόμη μια φορά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να παρευρεθώ και να χαιρετίσω το εξαιρετικά σημαντικό αυτό συνέδριο, οι εργασίες του οποίου είμαι βέβαιη πως θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.
Σας ευχαριστώ.