Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας
κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή βράβευσης του 4ου Παγκύπριου Μαθητικού
Διαγωνισμού Συγγραφής Δοκιμίου για τη ζωή και το έργο του Λουκή Ακρίτα
Με ιδιαίτερη χαρά παρευρισκόμαστε σήμερα στην τελετή βράβευσης μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου, που διακρίθηκαν στον 4ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου για τη ζωή και το έργο του Λουκή Ακρίτα. Η προσφορά του αείμνηστου Λουκή Ακρίτα στην Παιδεία και τα Γράμματα υπήρξε πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και η εκπαιδευτική αυτή δράση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.
Ο Λουκής Ακρίτας, από την κατεχόμενη σήμερα Μόρφου, σπούδασε στο Διδασκαλείο της Λευκωσίας και εργάστηκε δύο χρόνια ως δάσκαλος. Γεμάτος πνευματικές ανησυχίες και αναζητήσεις κατέφυγε στην Αθήνα ως «νέος με καλάς συστάσεις» και σύντομα αναδείχθηκε ανάμεσα στις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της πνευματικής και πολιτικής ζωής του σύγχρονου Ελληνισμού. Έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο ως στρατιώτης και έγραφε πολεμικές ανταποκρίσεις για την εφημερίδα «Εστία». Μετά από την απελευθέρωση διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην πολιτική, ως βουλευτής στην Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου του Νικόλαου Πλαστήρα και στην Ένωση Κέντρου του Γεώργιου Παπανδρέου. Ως βουλευτής εργάστηκε με ζήλο για το ζήτημα της Κύπρου, ενώ το 1964, ως Υφυπουργός Παιδείας, συνεργάστηκε στενά με τον Ευάγγελο Παπανούτσο και άλλους φωτισμένους διανοητές, για την περίφημη Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
Το λογοτεχνικό του έργο κατατάσσει τον Λουκή Ακρίτα ανάμεσα στους πιο αξιόλογους πεζογράφους της νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τα έργα του πλημμυρίζουν από αγάπη για τον τόπο του και για τον άνθρωπο, για τον οποίο οραματίστηκε έναν καλύτερο κόσμο.
Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στο Ίδρυμα Υποτροφιών Λουκή Ακρίτα, του οποίου προεδρεύει η Αυτού Μακαριότης, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, για την προσφορά του στους νέους του τόπου μας και για την προκήρυξη και αθλοθέτηση του Μαθητικού Διαγωνισμού, ο οποίος υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ευχαριστώ, επίσης, τους καθηγητές για την καθοδήγηση που έδωσαν στους μαθητές τους, τις Διευθύνσεις των σχολείων που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση, όπως επίσης και την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού.
Συγχαίρω επίσης θερμά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο γνώρισαν τον μεγάλο άνθρωπο και οραματιστή, και τα διαχρονικά μηνύματα του έργου του. Ιδιαίτερα, ασφαλώς, συγχαίρω τα παιδιά που διακρίθηκαν και που τιμώνται σήμερα, και τα καλώ να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τα γράμματα και τον πολιτισμό μας.
Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ ιδιαίτερα στο σχολείο που φιλοξενεί τη σημερινή εκδήλωση, το Παγκύπριον Γυμνάσιον, από το οποίο αποφοίτησε και ο Λουκής Ακρίτας το 1925. Ως το αρχαιότερο σχολείο του Ελληνισμού, το Παγκύπριον Γυμνάσιον είναι τα τελευταία χρόνια μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε μια προσπάθεια αφενός, πλήρους κτηριολογικής αναβάθμισης και αφετέρου, διάσωσης και προβολής της Ιστορίας και της συμβολής του στους εθνικούς αγώνες και στα ελληνικά Γράμματα, και αναβάθμισης της πνευματικής του προσφοράς ως ελληνικού σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης.
Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να παρακολουθήσουμε τη σημερινή τελετή και να απολαύσουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσουν μαθητές του σχολείου.